Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin konuştu: Toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Ukrayna’nın başkentine gitmek üzere hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın açıklamasında bulundu. Gündeminde Rusya-Ukrayna gerginliği olan Erdoğan, tarafları diyaloğa ve itidalli olmaya davet etti. Son dönemde gündemde olan Osman Kavala hakkında da konuşan Erdoğan, Avrupa Konseyi için “Bizim mahkememizi tanımayanı biz de tanımayız.” diyerek son noktayı koydu.  

SİYASET 03.02.2022, 11:24 03.02.2022, 12:18
Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin konuştu: Toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna gerginliğini değerlendiren Cumhurbaşkanı, “Bir Karadeniz ülkesi olarak bölgemizde barışın hakim olmasını istiyoruz. Bu kapsamda tarafları diyaloğa ve itidalli olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 



“Ukrayna’da fikir alışverişleri yapacağız” 

“Rusya-Ukrayna gelişmelerini yakından izliyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi de her an her yerde dile getiriyoruz. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemlerde büyük mesafeler kat etti. 2021 senesinde 2 milyondan fazla Ukraynalı turist Türkiye’ye geldi ki bu, Türk tarihinde bir rekordu. Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı durumları yakından takip ediyoruz. Ukrayna gezimizde Karadeniz bölgesini ilgilendiren tüm konularla ilgili fikir alışverişi yapacağız. Bölgede barışın yeniden sağlanması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” 

İsrail-Türkiye arasındaki normalleşme adımları 

“İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, mart ayının ortalarında ülkemizi ziyaret edecek.” 


“Avrupa’nın dedikleri bizi ilgilendirmiyor” 

Avrupa Konseyi’nin Osman Kavala’nın tutukluluğu hakkındaki kararını değerlendiren Erdoğan, şunları aktardı: “Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de hiç tanımayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bunlar bizi ilgilendirmiyor. Biz, mahkeme kararlarımıza saygı duyulmasını bekliyoruz.” 

Yunanistan’ın mültecilere karşı tavrı 

“Her şeyden önce orada donarak ölen 12 kişi, insan. Bu, seyirci kalınacak ya da yutulacak bir şey değil. Bugüne kadar nice insanlar ölüme terk edildi. Yunanistan, medeniyetin göstergesiymiş gibi bir düşünce var. Mültecilerin ölüme terk edilmesiyle ilgili Avrupa Birliği hep sessiz kaldı. 12 insan donduğunda dahi seyirci kaldılar.” 

Yorumlar (0)