Erdoğan, NATO zirvesinde konuşulanlara dair merek edilen soruları cevapladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nden sonra gittiği Azerbaycan’da gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Biden ile konuştukları konulardan bahsetti.  

SİYASET 17.06.2021, 14:19 17.06.2021, 16:21
Erdoğan, NATO zirvesinde konuşulanlara dair merek edilen soruları cevapladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde dünya siyasileri ile görüşmüş ve sonrasında da direkt olarak Azerbaycan’a geçiş yapmıştı. Burada Şuşa’yı gezen ve sonrasında Azerbaycan Meclisi’ne hitap edip siyasiler ile görüşmeler yapan Erdoğan, bugün de Bakü’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

2030 programı ve terörizm 

Erdoğan: “NATO’nun 2030 süreci hakkında istişarelerde bulunduk ve önümüzdeki on sene için adaptasyon unsurlarını değerlendirdik. Konumuz, NATO’nun ve ittifak ülkelerin güvenliği idi. Biz, ittifak ülke olarak üzerimize düşeni yerine getiriyoruz. Bu sebeple diğer ülkelerden de beklentilerimiz var. Öncelikle herkesin, birbirinin egemenlik hakkına saygı göstermesi gerekiyor. Terörün hedefi olanların yanında durmak yerine terör örgütünü tercih etmek tarihi bir hatadır. Örgütleri destekleyenler ve onlara cesaret verenler büyük bir yanlış yaptıklarını önünde sonunda anlayacaklar.” 



F-35'ler hakkında konuşuldu 

Erdoğan: “Türkiye olarak ne F-35'ten ne de S-400'den vazgeçmeyeceğimizi ve bu konularda farklı adım atmamızı beklememelerini söyledim. Çünkü bizler, F-35 için üzerimize düşeni yaptık, ücretini ödedik.” 

Libya gelişmeleri 

“Libya’nın meşru hükümeti ile yakın iş birliği içindeyiz. Biliyorsunuz ki oraya bir heyet gönderdik. Brüksel zirvesi öncesinde Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyetin gitmesi oldukça önemliydi. Arkadaşlarımız orada uzun çalışmalar yaptılar ve memnuniyetle ülkemize göndüler. Libya’da uyguladığımız politikayı Kırgızistan’da, Kazakistan’da, Türkmenistan’da, Pakistan’da ve Afganistan’da da uygulayacağız. Bu ekip inşallah çalışmalarını sürdürecek. Bu çalışmalarımızın mesajı ise Türkiye’nin her zaman onların yanında olduğunu göstermektir.” 



Cumhur İttifakı’nın adayı 

“Cumhur İttifakı’nın 2023 seçimleri için adayı belli. Bu yüzden de karşımıza kimin çıkacağı bizi ilgilendirmiyor. 19 sene boyunca elimizden gelen her şeyi yaptık. Bundan sonraki süreçte de pek çok şey yapmayı hedefliyoruz.” 

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi 

“Türkiye, Afganistan’da barış için çaba gösteren ülkelerden biri. NATO misyonu ile orada bulunuyoruz ve huzur ortamı için katkı veriyoruz. ABD’nin bölgeden çekilmesi sonrasında Türkiye’nin daha fazla sorumluluk alması söz konusu olabilir. Bundan sonraki süreçte de Afganlı kardeşlerimize desteklerimizi sürdüreceğiz.” 



Zengezur koridoru ve Putin görüşmesi 

“Azerbaycan’ın Zengezur koridoru projesini oldukça önemli görüyoruz. Fakat bu konuda Rusya ile görüş ayrılığı ya da Rusya’nın bunu bilerek geciktirmesi gibi bir durum olduğunu sanmıyorum. Aksine Rusya da bu konuda yardımcı olmak istiyor. Hem İlham Aliyev kardeşim hem de ben, yakın zamanda Putin ile bu konu hakkında görüşme yapacağız. Fakat tabi bizim şu anda hedefimiz, 5 senelik anlaşma. Bu anlaşmanın tarafları şu anda Rusya, İran, Azerbaycan ve Türkiye, Biz istiyoruz ki Gürcistan ve Ermenistan da bu anlaşmaya taraf olsun. Bizler ve Rusya, bu konuda hemfikiriz. Geçenlerde Gürcistan heyetini de Türkiye’den olumlu bir havayla uğurladık. Eğer herkes bu konuda olumlu olursa, bölgede de olumlu bir hava olur.”  

Putin ile görüşmeler yakında 

“Ermenistan, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ gerçeğini kabul etmeli ve güven artırıcı adımlar atmalı. Döşenen mayınların haritalarının Azerbaycan’a verilmesi, bu konuda önemli bir adım ve bir ilk. Yerli ve milli olarak üretimini yaptığımız mayın temizleme aracımız ve diğer tüm desteklerimiz ile bu konuda Azerbaycan’ın yanındayız. Hatta Azerbaycan’a yaklaşık 10 tane bu araçtan verdik. Şimdi bu sayıyı artıracağız. Aracımızın en büyük özelliği, seri mayın taraması yapması ve uzaktan kumanda ile bunları patlatması.” 



Eylül-ekim gibi Türk aşısı piyasaya çıkacak 

“Dünya ve ülkemizdeki yoğun aşılama süreci, pek çok yerde rahatlamayı oluşturdu. Gün içinde milyonlarca doz aşı yapılır oldu hatta öyle ki artık organize sanayi bölgelerinde dahi aşılama yapılıyor. Farklı grupların aşılanması başladı. Çin ve Almanya da sözünü tutarak bize peş peşe aşıları yolluyor. Dileğim odur ki eylül-ekim gibi Türk aşısını piyasaya çıkaracağız ve bu şekilde maskelerden de kurtulacağız.” 

Şuşa Beyannamesi ve doğal gaz çalışmaları 

“İş birliğimizin teminatı olan Şuşa Beyanamesini burada imzaladık. Buradaki askerlerimizle de bir araya geldik. Doğal gaz ve petrol arama çalışmaları hakkında konuştuk. Bu konuda Azerbaycan ile dayanışma içindeyiz. Değerli dostum Aliyev ile girdiğimiz yolda Libya’yı da konuya dahil edip orada da adımlar atabiliriz. Hepimizin bu konuda birikimi mevcut. İnşallah bu adımları beraber atacağız ve hem bölgeye hem de Avrupa’ya açılacağız.” 


Biden’ın Türkiye ziyareti 

“Biden’ın programı şu anda çok yoğun. Fakat kendisini davet ettiğimizde, programının hafiflemesi durumunda en kısa zamanda Türkiye’ye gelmek istediğini aktardı. Biden ile iş birliğimizi devam ettirme arzusundayız. Bu iş birliğimiz sağlık, ekonomi, ticaret gibi her türlü konuda olacaktır.” 
 

Yorumlar (0)