Erdoğan: Kudüs, İsrail'in kanlı pençelerine terk edilemez!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı "Orta Doğu barış planı"na tepki göstererek, "Görünürde iki devletli çözümü kabul eden ama esasta Filistin'i yok eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz. Mescid-i Aksa'nın mahremiyetini koruyamazsak, yarın kem gözlerin Kabe'ye çevrilmesini engelleyemeyiz. Bunun için Kudüs kırmızı çizgimizdir. Kudüs, İsrail'in kanlı pençelerine terk edilemez." dedi.

SİYASET 31.01.2020, 11:27 31.01.2020, 12:13
Erdoğan: Kudüs, İsrail'in kanlı pençelerine terk edilemez!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. 

Erdoğan, konuşmasına "Son Afrika turumuzla kıtanın 28 farklı ülkesini ziyaret etmiş oldum. Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde yüzde 381 artış yaşandı. Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçilik sayısı 36'ya ulaştı. Türkiye, burslarıyla 4 bin 500 Afrikalı öğrenciye eğitim imkânı sunuyor." ifadeleriyle başladı.

"7'si yoğun bakımda 48 kişinin tedavisi sürüyor"

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından son duruma ilişkin açıklamada bulunan Erdoğan, "Deprem sonrası hastanelerde 7'si yoğun bakımda 48 kişinin tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi olan depremzede bulunmuyor. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Devletimiz, tüm kurumlarıyla insanlarımızın yardımına koşmuştur. 3 bakan arkadaşımızı hemen bölgeye gönderdik." dedi. 

"25 bin çadır ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı"

Erdoğan, şu ana kadar deprem bölgesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 25 bin çadırın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirterek, "Türkiye tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahalesi bu depremde yürütülmüştür." ifadesini kullandı.

"Ben cezaevinden çıkar çıkmaz deprem bölgesine gittim"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösteren Erdoğan, "CHP'nin başkanı tarih cahilidir. Düzce depreminde, Sakarya depreminde neler oldu bilinmez. Ben cezaevinden çıkar çıkmaz deprem bölgesine gittim. Yarım kalan çalışmaları biz tamamladık. Deprem için toplanan paralar bölgeye gitti. Biz milli bütçeden de harcamalar yaptık. CHP Başkanı utanmadan soruyor: 'Deprem paralarını nereye harcadınız' diye. Deprem paraları harcandığı gibi milli bütçeden paralarla birlikte Van'ı ayağa kaldırdık. Bugünkü Bingöl'ü biz inşa ettik." diye konuştu. 

"2 ilde toplam 6 bin 400 yeni konut yapacağız"

Erdoğan, Elazığ ve Malatya'daki arama ve kurtarma çalışmalarının depremden sonra 56 saat içerisinde tamamlandığını kaydederek, "Bu afetin yaralarını en hızlı şekilde saracağız. Bölgede kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. 2 ilde toplam 6 bin 400 yeni konutu yaparak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Bugüne kadar depremlerin ardından yapılan, depreme hazırlık için yürütülen çalışmalarda harcanan kaynak, toplanan verginin yaklaşık 5 katı." dedi.

"81 ilde artık yüksek katlı bina yapılmayacak"

Türkiye'yi depreme hazırlamak amacıyla tüm imkânların seferber edildiğini aktaran Erdoğan, "81 ilde artık yüksek katlı bina yapılmayacak. Deprem bizi beklemiyor, hazırlıklarımızı yapmamız şart." ifadelerini kullandı.

"Filistin'i yok eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz"

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı "Orta Doğu barış planı"na tepki göstererek, "Filistin topraklarında korsan bir şekilde kurdurulan İsrail haksız ve hukuksuz şekilde bugünkü sınırlarına ulaştı. İsrail'in de gözü doymuyor. Son olarak ABD'nin desteğiyle işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak anlamına gelen bir planı devreye almaya çalışıyor. Bu planla işgal edilen Filistin topraklarının ilhakı amaçlanıyor. Görünürde iki devletli çözümü kabul eden ama esasta Filistin'i yok eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz." açıklamasını yaptı. 

"Kudüs kırmızı çizgimizdir"

Kudüs'ü İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul eden plana ilişkin Erdoğan, "Mescid-i Aksa'nın mahremiyetini koruyamazsak, yarın kem gözlerin Kabe'ye çevrilmesini engelleyemeyiz. Bunun için Kudüs kırmızı çizgimizdir. Kudüs, İsrail'in kanlı pençelerine terk edilemez. Basın açıklaması yapılıyor Türk medyası içeri alınmıyor. Niye almadınız, hadi bunu da açıklayın. Bunların basın özgürlüğü anlayışı bu. İstedikleri kadar plan yapsınlar Allah'ın yardımı ve vicdanlı insanların desteğiyle Kudüs davası hep ayakta kalacaktır. Hristiyan dünyasının buraya sahip çıkması lazım. Trump hristiyan değil mi? Hristiyan dünyası eli bağlı kalmayacaktır. Sokaklarda masumları infaz eden bir terör devleti bizim gözümüzde hiçbir zaman muteber olamaz." diye konuştu. 

"Ülkemizin yeni bir göç dalgasına tahammülü yoktur"

Erdoğan, Esed rejiminin İdlib'e yönelik saldırılarını artırdığına dikkat çekerek, "Rusya ile bir mutabakat imzalamıştık, bu plan adım adım ihlal edilmektedir. Suriye'deki her gelişme, Türkiye için kendi sınırları içindekiler kadar önemlidir. Halen 3,6 milyon Suriyeliyi barındıran ülkemizin yeni bir göç dalgasına tahammülü yoktur." dedi.

"Askeri güç kullanmak dâhil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz"

Suriye'nin durumuna seyirci kalınmayacağını aktaran Erdoğan, "Adana mutabakatının gereği olarak oradayız. Teröristleri sonuna kadar kovalarız. Bu bazen YPG, PYD, DEAŞ olur hatta bazen FETÖ olur. Nereye kaçarsa kovalayacağız. İdlib'deki durumun süratle normale dönmemesi durumunda harekete geçeriz. Bir kez daha ilan ediyorum. Bölücü terör örgütünün Suriye'nin herhangi bir yerinde fitne çukuru açmasına izin vermeyeceğiz. Gerekirse teröristlerin bulunduğu her yere giderek bu oyunu bozacağız. Siyasi süreç hızla ve adil şekilde hayata geçirilmeli. Askeri güç kullanmak dâhil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)