Erdoğan: "Depremzedeler haklı, hepsine yetişmek mümkün olmadı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin grup toplantısında deprem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Enkaz altına kalan depremzedelerin serzenişlerinin halkı olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Her binaya arama kurtarma personeli göndersek bile hepsine yetişmek mümkün olmadı. Acılarını yürekten paylaşıyoruz." dedi. Depremzedelerin seçimlerde hak kaybına uğramayacağını belirten Erdoğan, inşa edilecek konutlardan da söz etti.

SİYASET 15.03.2023, 13:10 Hakan Öksüz
Erdoğan: "Depremzedeler haklı, hepsine yetişmek mümkün olmadı"

AK Parti'nin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketiyle başladı. Selde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyen Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından teyakkuza geçtiklerini belirtti.

Madencilerin, AFAD'ın ve arama kurtarma ekiplerinin büyük bir özveriyle çalıştığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 90 ülkenin yolladığı arama kurtarma ekiplerine de teşekkür etti.

"Enkaz altında kalan vatandaşlarımız, serzenişlerinde haklıdır"

Deprem sonrası 35 binden fazla personeli bölgeye gönderdiklerini kaydeden Erdoğan, "Askerlerimizi, polislerimizi ve diğer gönüllüleri de yolladık. 18 bin iş makinesi afet sahasında çalıştı. Yıkımın boyutları inanılmaz düzeydeydi. Dünyada görülmemiş büyüklükte arama kurtarma ekibi bölgede  çalıştı. Her binaya arama kurtarma personeli göndersek bile hepsine yetişmek mümkün olmadı. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız, serzenişlerinde haklıdır. Onların acılarını yürekten paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Ölenleri geri getirmenin mümkün olmadığını ancak geride kalanları hayata bağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "3 milyondan fazla vatandaşımız, kendi imkanlarıyla diğer illere gitti. Buralardaki otelleri, pansiyonları ve yurtları onların hizmetine açtık. Afet bölgesinde yaşamaya devam eden yaklaşık 2,4 milyon vatandaşımızın 433 bini çadırda kalıyor. Konteynerlerin sayısı kısa zamanda 100 bine ulaşacak." dedi.

"Depremzedeler, seçimlerde hak kaybına uğramayacak"

Depremin ardından farklı illere taşınan ve nüfus kayıtlarını aldıran vatandaşlar için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınladıklarını vurgulayan Erdoğan, "Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Seçimlerde hak kaybına uğramayacaklar. Taşındıkları yere ikamet kayıtlarını aldırmaları halinde oralarda oy kullanacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

"Şehirlerimizi 1 yıl içinde ayağa kaldıracağız"

Depremde yıkılan konutların inşa süreci hakkında bilgi veren Erdoğan, "Şehirlerimizi 1 yıl içinde ayağa kaldıracağız, bunun sözünü verdik. Daha önceki depremlerin ardından da bunu yaptık, yine yapacağız. Zemini sağlam yerler seçilecek. Şehirlerin kültürel dokusu ve tarihi korunacak. İlk kazmalar vuruldu. TOKİ'nin kurumsal bir birikimi var. Bunu gerçekleştirecek güce sahip." dedi.

Yorumlar (0)