Erdoğan: Darbeci Hafter önce 'Evet' dedi, sonra kaçtı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dün Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti yapıcı tavır gösterdi. Buna rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce 'Evet' dedi sonra Moskova'yı terk etti, kaçtı." dedi.

SİYASET 14.01.2020, 12:05 14.01.2020, 12:59
Erdoğan: Darbeci Hafter önce 'Evet' dedi, sonra kaçtı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) AK Parti grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Suriye, Libya ve Akdeniz'de macera peşinde olunmadığına dikkat çekerek, "Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Gözümüz petrol ve para hırsıyla kör olmuş da değildir. Tek amacımız kendimizin ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu, geleceğini korumaktır." dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye izlenilen politikaları desteklediği için teşekkür eden Erdoğan, "Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da Libya konusundaki tavrı dolayısıyla teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. 

"Gerekirse harekatlar kaldığı yerden sürer"

Erdoğan, Barış Pınarı Harekât bölgesinde terör örgütünün küçük çaplı saldırılarına devam ettiğini belirterek, "Biz ahdimize bağlıyız. Şu anda bize verilen sözlerle sahadaki durum arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Gerekirse harekatlar kaldığı yerden sürer." açıklamasını yaptı. 

"400 bin İdlibli Türkiye'ye doğru harekete geçti"

Rejimin saldırılarından kaçan 400 bin İdliblinin Türkiye'ye doğru harekete geçtiğini kaydeden Erdoğan, "Dünyaya sesleniyorum, bu mazlumların ne zaman yanında yer alacaksınız. BM ne zaman görev bilinciyle adım atacak. Söylememize rağmen atılan bir adım yok." diye konuştu. 

"Rejimi eylemlerinden vazgeçirmek herkesin sorumluluğu"

Erdoğan, Rus yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda İdlib'de yeni bir ateşkes ilanında başarılı olunduğunu ifade ederek, "Bundan önceki ateşkesleri bozan hep rejimdi. Bu defa durum farklı. Siyasi sürecin ilerlemesini engellemeye çalışan rejimi eylemlerinden vazgeçirmek herkesin sorumluluğu. Ateşkes ihlallerini bizzat önlemekte kararlıyız." dedi. 

"Hafter onları yok etmek istiyor"

Libya'nın harita üzerinde uzak gözükse de Türkiye için uzak bir yer olmadığını aktaran Erdoğan, "Libya, Osmanlı'nın önemli bir parçası olmuştur. Libya ile derin tarihî ve sosyal bağlarımız vardır. Kimse bizden ülkemizden yardım isteyen Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez. Bu ülkede darbeci Hafter'e tabi olmayan kardeşlerimiz var. Hafter onları yok etmek istiyor. Hafter'in etnik temizliğe tabi tuttuğu Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var. Hafter onları da yok etmenin peşinde." şeklinde konuştu. 

"Zor günlerde onların yanında olmamız gerekiyor"

Erdoğan, Libya'daki herkese karşı sorumlulukların farkında olunduğunu vurgulayarak, "Bizim de zor günlerde onların yanında olmamız gerekiyor. Bu ülkedeki Türk varlığından habersiz olanları gördükçe milletimiz adına üzülüyoruz. Libya'da ne işimiz var diyenler siyasetin cahilidir, tarih cahilidir. Libya nerede diye sorsan gösteremez." ifadelerini kullandı.

"Darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı"

Türkiye ve Rusya'nın Libya'da ateşkes sağlanması için yoğun çaba harcadığını belirten Erdoğan, "Dün Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti yapıcı tavır gösterdi. Buna rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi sonra Moskova'yı terk etti, kaçtı. Bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait. Biz sözmüzün arkasında durduk, ama darbeci Hafter masayı terk etti. Sürdüğü şartlar gerçek yüzünü gösteriyor. Ateşkesi reddetmesi bizi hiç şaşırtmadı." diye konuştu. 

"Bu mesele Berlin'de değerlendirilecek"

Erdoğan, pazar günü Berlin'de yapılacak zirvede bu meselenin liderler düzeyinde değerlendirileceğine dikkat çekerek, "Bu toplantıya ABD başta olmak üzere başka ülkelerden de alt düzeyde katılım olacak. Biz Tunus ve Katar'ın da masada olması gerektiğini ilgili taraflara bildirdik ama istediğimiz neticeyi alamadık." dedi. 

"Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık"

Montrö Sözleşmesine göre Boğaz'da gemi trafiğini engelleme hakkına sahip olunmadığını aktaran Erdoğan, "Şehrin iki yakasındaki deniz trafiğini engellemek de mümkün değil. Ülkemizi Boğaz'daki bu tehlikeli sorunla başbaşa bırakamayacağımıza göre alternatif üretmeliyiz. 2011 yılında milletimize sözünü verdik. 2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık. Projenin finansmanında ve inşasında herhangi bir sıkıntı ve sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz. Öyle zincirleme yapmakla falan bu projeyi engelleyemezsiniz." şeklinde konuştu. 

"Terörden cezaevinde yatan şahsın eserini birlikte izliyorlar"

Erdoğan, Selahattin Demirtaş'a ait kitabın tiyatroya uyarlanmasını eleştirerek, "Ana muhalefet bunların ikizi durumundaki partiyle tiyatro izliyorlar. Terörden cezaevinde yatan şahsın eserini birlikte izliyorlar. Hani diyordu ya tiyatro diye siz kendiniz tiyatrosunuz. eğer sıkıyorsa çık Diyarbakır'a git oradaki annelerin gözyaşlarına ortak ol.  Onların yavrularını da dirsek temasında yürüdüklerin kaçırdı. hadi git Diyarbakır'a. Onların böyle bir derdi sıkıntısı yok." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)