Erdoğan'dan “TSK, kimyasal silah kullanıyor” iddialarına tepki: “Bunlar ahlaksız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı tarafından “TSK, PKK'ya yönelik kimyasal silah kullanıyor” söylemlerine karşı sert tepkilerde bulundu. Erdoğan "Bu kişiler densiz ve ahlaksız." ifadelerini kullandı.

SİYASET 21.10.2022, 14:01 22.10.2022, 17:47
Erdoğan'dan “TSK, kimyasal silah kullanıyor” iddialarına tepki: “Bunlar ahlaksız”

Azerbaycan ziyareti dönüşünde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TSK hakkında iddia edilen “kimyasal silah” konusuna değindi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

“Zengilan havalimanı bütün bölgeler için büyük öneme sahip”

Son derece büyük bir öneme sahip olan Zengilan'da yapımı bitirilen havalimanının yalnızca Azerbaycan adına değil bütün bölge adına katma değer dağlayacağını ifade eden Erdoğan, "Bu bölgenin bütün dünya ile bağlantısının tekrar tesisi ve ulaştırma hatlarının güçlendirilmesi, stratejik hamlelerdir. Bu atılımların benzerini bir sonraki yıl Laçın Havalimanı'nı da faaliyete sokarak taçlandıracağız." diye konuştu.

“İki lideri bir araya getirip, görüştürmeliyiz”

Soru: “Zelenskiy ve Putin ile görüşme sağlayabilen tek lider şu an sizsiniz. Savaşı tamamen bitirebilmek adına Türkiye arabuluculuğunda bir masa oluşturulabilir mi?”

Cevap: “Bu husus ile ilgili ben Sayın Putin’in geçmişe kıyasla çok daha görüşmelere yakın ve yumuşak davrandığını gördüm. İlerleyen günlerde sağlayacağımız telefon diplomasisi üzerinden bunların nereye kadar gidebileceğini her iki lider tarafından dinleyeceğiz. Dün Zelenskiy ile gerçekleştirdiğim görüşmede herhangi bir tıkanmanın bulunmadığını, onun da bu durumların geçmesinden yana olduğunu düşündüm. Düşüncemiz şudur ki iki lideri de aynı yerde görüştürmek ve barış adına yola devam etmek. Çünkü bu konu ile ilgili her iki kesiminde ciddi kayıpları bulunuyor. Yapılacak barış adımının bir kaybedeni olmayacaktır.”

“Türkiye’ye kurulacak enerji merkezinde Avrupa’nın beklentileri var”

Soru: “Avrupa’da enerji krizi protestolara neden oluyor. Türkiye ve Avrupa’yı karşılaştırdığımızda bu problemlerden uzak gözüküyor. Rusya’nın şu anda bir isteği bulunuyor, transit enerji merkezi oluşturulması yönünde. Bu durumda Avrupalı ülkelerin Türkiye’den enerji hususunda beklentileri bulunuyorsa o durumdaki düşüncenizi merak ediyorum?”

Cevap: “Söz konusu ülkeler uzunca bir süredir Rusya’dan istedikleri zaman doğal gaz alamıyorlar. Peki, beklentileri ne şekilde? Türkiye bu durumun hub’ı haline gelirse, Türkiye’den bu çeşitte doğal gaz istekleri karşılık görür mü, görmez mi? Bunu gidermektir. Benzer bir şekilde tabii Azerbaycan’dan da yani TANAP’tan bu durumda doğal gaz isteminde bir temin sağlanır mı, sağlanmaz mı? Bu hususta da İlham Aliyev’in olumlu düşündüğünü görüyorum. Bütün bu konuların incelemesini sağlayıp göre de gelişen sürece bakıp adımları atacağız.”

“F-16 konusunda Menendez’in söylemleri şahsidir”

Soru: “Amerikan Senatosu’nda bulunan yasa tasarısı içerisinde Türkiye’ye F-16 satışında sağlanacak şartlar kaldırılmıştı fakat Amerikalı Senatör Bob Menendez “Saldırganlık siyaseti durdurulmazsa Türkiye’ye herhangi bir şekilde F-16 tasarısını kabul etmeyeceğim.” dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?”

Cevap: “Hepimizin bildiği üzere F-16 ile alakalı çalışmalar geçtiğimiz yıl geçen başlatıldı ve mevcut durumda da bu işlem normal planladığı konumda sürüyor. Amerikan Savunma Bakanı da Milli Savunma Bakanımızla toplantısında askeri olarak, bakanlık olarak ve yönetim olarak bu durumu desteklediklerini dile getiriyor. Daha öncesinde de Milli Savunma Bakanlığımız söz konusu durumda üçü Türkiye’de biri Amerika’da olacak şekilde heyetler içerisinde dört toplantı düzenledi. Prosedürler şu anda sürüyor. Bu Menendez gibi kişilerin ifadeleri şahıslarına ait görüşlerdir. Şahsi söylemler, herhangi bir şekilde kurumsal açıdan durumu göstermemektedir.”

“Görüşmeler yapılacak, İsveç’i terör konusunda test etmiş olacağız”

Soru: “İsveç’te bulunan firari FETÖ’cülerin lüks hayatları gündem konusu oldu. Türkiye’den NATO mensupluğu adına yardım bekleyen İsveç’in haklarında 3’er defa müebbet talep edilen bu firarilere kucak açmasını ve ev sahipliği yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Cevap: “Bu konuyu olumlu olarak değerlendirmiyorum. Bu hususta İsveç’in yeni başbakanı bir randevu isteminde bulundu. Bende arkadaşlarımıza “randevu verin, gelsin” diye yanıt verdim. Ülkemizde kendisi ile bu hususları da konuşacağız. Bizlerin bu durumdaki düşüncesi hiçbir zaman değişmedi. Bu tarz cezai yaptırımlara çarptırılmış bulunan teröristleri yakalamaları ve bizlere iade etmeleri gerekmektedir. Bu kişiler bize iade edilmediği sürece parlamento düzeyinde bu iş devam etmez. Mevcut durumda yeni başbakanın konulara yaklaşım şekli, teröristlerle ve terörle mücadeleden yanadır. ‘Bizlerin teröristleri ve terörü barındırmaması gerekiyor’ şeklinde söylemleri var. Bu husustaki samimi olup olmadığını yapacağımız görüşmeler sonrası test etmiş olacağız. Bu kişilerinde yararına, bütün insanlığın da faydasına olacaktır. Bizim tutumumuz değişmeyecektir. Çünkü terör ile mücadelede taviz vermeye hiçbir zaman niyetimiz olmadı.”

“Bunlar ahlaksızdır, densizdir”

Soru: “PKK’nın siyasi ayakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar ile ilgili olarak “kimyasal silah kullanılıyor” şeklinde bir kampanya düzenledi. Milli Savunma Bakanlığı da iddiaların üzerine bir açıklamada bulundu. Bu durum ile ilgili ne söylemek istersiniz?”

Cevap: “Bu husus ile ilgili arkadaşlarıma da ifade ettim ve Hulusi Paşa ile de devamlı olarak görüştük. Arkadaşlar hızlı bir şekilde gereken davaları açtı. Bu ifadelerin arkasını asla bırakmayacağız. Hem ağır ceza davaları hem de tazminat davaları açacağız. Bu zamana kadar Silahlı Kuvvetlerimizin tarafından uygulanan bir kimyasal silah kullanma taksiratı bulunmamaktadır. Atılan tüm adımlar uluslararası hukuk neye göre belirlendiyse bu kapsamda atılmıştır. Bu, bu kişilerin ahlaksızlıklarındandır, namussuzluklarındandır. Bunlar ilk kez bu tarz iftiraları dile getiriyor değiller. Bunlar ahlaksızdır, densizdir. Ordumuza devamlı olarak çamur atmaktadırlar. Çamur at, eğer tutmazsa en kötü iz kalır diye akıllarına kazımışlar. Bu komünizmin, komünistlerin de en büyük şiarıdır. Bu şahıslarda onların artıkları olmuştur ve bu tarzda iftiraları her daim atacaklardır. Bizler de hukuk kapsamında ne gerekliyse yapacağız ve bunlara söylemlerinin hesabını soracağız.”

Yorumlar (0)