Erdoğan'dan Menderes'in anıt mezarına ziyaret: Menderes bu milletin adamıydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs darbesinin 63. yıl dönümünde Menderes'in anıt mezarına yaptığı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Menderes bu milletin adamıydı” dedi.

SİYASET 27.05.2023, 15:34 Şeyda Gül
Erdoğan'dan Menderes'in anıt mezarına ziyaret: Menderes bu milletin adamıydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’un naaşlarının bulunduğu Topkapı'daki anıt mezarı ziyaret etti. Burada önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün cumhuriyet tarihimizin en kara günlerinden birinin yıldönümü vesilesiyle bir aradayız. Bundan 63 yıl önce bir 27 Mayıs günü Türkiye çok partili siyasi hayata geçtikten sonraki ilk askeri darbesine maruz kaldı” dedi.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun gerçekleştirdiği bu darbenin demokrasi ve kalkınma hamlemizi engellemekle kalmadığını belirten Erdoğan, yüreklerde de derin yaralar açtığını ifade etti. “Demokrat Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakan olarak ülkemize verdiği hizmetlerle milletimizin gönlünde özel bir yeri olan Menderes, darbe yönetimi tarafından kurulan uyduruk mahkemenin kararı ile idam edildi” ifadelerini kullanan Erdoğan, Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassı Ada’yı değiştirdiğini söyledi. Yassı Ada’yı şehitlerinin anısına ilelebet yaşatacak şekilde hazırlattığını söyleyen Erdoğan, burayı Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirdiğini belirtti.

Menderes bu milletin adamıydı

“Bugün de idamlarına giden sürecin başlangıcı olan darbenin yıl dönümünde rahmetli Menderes ve arkadaşlarını hayırla yad etmek üzere burada anıt mezardayız” diyen Erdoğan, dünya durdukça Menderes'in hayırla, Fatiha ve dua ile yad edileceğini vurguladı. Menderes'i devirenlerin, yargılayanların, idam edenlerin ve tüm bu süreci doğrudan dolaylı destekleyenlerin millet tarafından hep nefretle anıldığını hatırlatan Erdoğan, öyle de anılmaya devam edeceklerini ifade etti. “Menderes bu milletin adamıydı” ifadelerini kullanan Erdoğan, başkalarının adamı olanların ise ne Menderes'in ne de onun gibi ülkenin demokrasi ve kalkınma atılımlarını altında imzası bulunanları asla hazmedemediklerini kaydetti.

Milletimizin demokrasinin kıymetini çok iyi bilmektedir

Hemen yakındaki bir diğer anıt mezarda edebi istirahatgahında olan rahmetli Özal'ın da saldırılara maruz kaldığını ifade eden Erdoğan, Özal'ın da benzer sıkıntılar yaşadığını ve kendisinin de belediye başkanlığından itibaren başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde aynı mücadelelerle uğraştığını söyledi. “Ama hamdolsun ülkemiz ile ilgili karanlık hevesler hiçbir zaman tüm manası ile başarıyor ulaşamadı” diyen Erdoğan, Türk demokrasinin 27 Mayıs'ta aldığı yere ile sendelediğini vurguladı. Milletin gerisinde pek çok mücadelenin, acının ve fedakarlığın bulunduğu demokrasinin kıymetini çok iyi bildiğini söyleyen Erdoğan, “Seçimlerdeki katılım oranları milletimizin demokrasi yoluyla istiklaline ve istikbaline sahip çıkışının ifadesidir” dedi.

Türkiye'nin seçimlerde dünyada örneği olmayan katılım seviyesine sahip olduğunu belirten Erdoğan, bunun yanı sıra şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi ile de farkına ortaya koyduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)