Erdoğan'dan kurmaylarına: Barolarla ilgili düzenlemeyi derhal hazırlayın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında barolar ile meslek örgütlerinin seçim sistemine ilişkin yapılacak düzenleme gündeme geldi. 

SİYASET 07.05.2020, 09:19 07.05.2020, 14:41
Erdoğan'dan kurmaylarına: Barolarla ilgili düzenlemeyi derhal hazırlayın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı düzenlendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, barolar ile meslek örgütlerinin seçim sistemine ilişkin yapılacak düzenleme konusunda "Hemen hazırlayın, hemen bitirin" şeklinde talimat verdi.

Konunun çok hassas olduğunu kaydeden Erdoğan, "Yanlış anlaşılmalara izin vermeyin. Her kesimin görüşünü alın ve taslağı partinin hukukçu kurmayları ile çalışın." dedi. 

Çalışmalara başlandı

AK Parti, Erdoğan'ın talimatı üzerine çalışmalara başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dün AK Parti grup başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan, Özlem Zengin ve hukukçu vekillerin de katılım gösterdiği iki ayrı toplantı gerçekleştirildi. İlk toplantıda baro, ikinci toplanda ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi diğer meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesi değerlendirildi.

Söz konusu toplantıda, tüm meslek örgütlerinin seçimini düzenleyen bir torba teklif mi hazırlanacağı yoksa baro seçim sisteminin bundan ayrılarak iki ayrı düzenleme mi yapılacağı da ele alındı. Buna ilişkin ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirilecek. 

Alternatif barolar kurulabilecek

Yeni düzenlemeyle beraber alternatif barolar kurulabilecek. Belirli kriterleri sağlayanlar ile yeterli üye sayısına ulaşanlar baro kurabilecek.

Ticaret, Ceza ya da Aile Hukukçuları Barosu gibi farklı barolar oluşturulabilecek.

Delege dengesi sağlanacak

Söz konusu düzenlemeyle birlikte bu baroların da Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) delege vermesinin önü açılacak. 

AK Parti, baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin uygulanmasını planlıyor. Böylece Ankara, İstanbul ve İzmir ile diğer iller arasındaki delege farkının kapatılması hedefleniyor. Bunun için her ile verilen iki delege sayısının artırılacağı öngörülüyor.

Avukat sayısı 100'den fazla olan barolar için 100'den sonraki her 1000 üye için birer delege seçilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)