Erdoğan'dan Kavala'ya destek veren büyükelçilere: "Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola ile başladığı, Togo ile devam ettiği ve Nijerya ziyareti bitirdiği Afrika gezisinin dönüşünde uçakta gazetecilerle bir araya gelerek gündemdeki önemli konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

SİYASET 21.10.2021, 14:26 23.10.2021, 10:28
Erdoğan'dan Kavala'ya destek veren büyükelçilere: "Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz”

17 Ekim’de başlayan ve toplada 4 gün süren Batı Afrika turunun verimli geçtiğini belirtti ve şunları söyledi: “Şimdiye kadar 30 Afrika ülkesini 41 defa ziyaret etmiş olduk. Bu ziyaretimde Nijerya, Angola, Burkina Faso, Togo ve Liberya ülkelerinin cumhurbaşkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Angola Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Lourenço kültürel hayattan ekonomiyie, güvenlikten eğitime kadar her alanda ilişkilerimizi geliştirme konusunda fikir birliğine vardık. Diğer 4 lider ile de pek çok hususta iş birliğimizi güçlendirme kararını aldık. Bunlar neticesinde birçok anlaşmaya da imza attık. 

Bizim Afrika vizyonumuz kazan-kazan ilkesine dayanır. Afrika’yı Pazar olmaktan çok adeta bir ortak olarak görüyoruz. Biz diğer başka ülkelerin Afrika kıtasına çıkar penceresinden baktığı gibi bakmıyoruz. Afrikalı dostlarımızın bu yaklaşımımızın farkında olduklarını gördükçe memnun oluyoruz.”

“Özdemir Bayraktar ile 40 yıllık abi kardeşliğimiz var”

 Uçakta gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünürü için başsağlığı dilemelerinin ardından Özdemir Bayraktar ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Özdemir Bey ile 40 yıldır adeta bir ağabey-kardeş ilişkimiz, dostluğumuz vardı. Ben Refah Partisi İl Başkanlığı yaptığım dönemde benim il yönetim kurulumda da yer almıştı. Çok mütevazi bir insan, dört dörtlük biriydi. Evlatları Haluk, Selçuk, Ahmet hepsini çok iyi yetiştirdi. Bir şeyi azmettiğinde mutlaka yapardı. Nitekim bu İHA ve SİHA’ların geliştirilmesi de aynı şekilde oldu. Özdemir Bey İHA ile ilgili adımları hep çocukları ile attı. Büyük bir aşkla işlerini sürdürüyorlardı. Uzun süredir devam eden bir hastalığı vardı. Afrika’ya gitmeden önce kendisini ziyaret ettim ve helalleştim. Mekanı cennet olsun”

"Kavala denilen Soros artığı…"

Bir gazetecinin son yaşanan olaylar çerçevesinde Fransa’nın takındığı Türkiye karşıtı tutumunu sorması üzerine Erdoğan şu cümleleri kurdu: “Fransa Macron ile ciddi bir kriz yaşıyor. Macron dönemi Fransa için en talihsiz yönetimdir. Ben Chirac ile de Sarkozy ile de tanıştım. AB Liderler Zirvesi’nde üç isim vardı bizim için önemli olan: Berlusconi, Schröder ve Chirac. Türkiye o dönem içerisinde bütün AB Liderler Zirvesi'ne istisnasız katıldı. Fakat değerli dostum Merkel ve Sarkozy geldikten sonra Türkiye’yi Liderler Zirvesi'ne davetle ilgili tutumlar değişti. Bu gelişmeler tabi bizim Avrupa Birliği'ne giriş sürecimizi de çok olumsuz etkiledi. Adamların Türkiye’ye bakışı zaten hep belli. Onlar da biliyorlar ki eğer Türkiye’nin önünü açacak olurlarsa Türkiye sıçrar. Bunlar ister mi? Biz şu anda kendi yolumuza devam ediyoruz. Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu ‘Kavala’ denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye’yi  burada mahkum etmeye çalışıyorlar. 10 tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, bunu nasıl bıraktırırız gayreti içindeler. Dışişleri Bakanımıza söyledim. Bizim bunları kendi ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye’ye kimse böyle bir ders vermek haddine değil. Sen kendi ülkendeki suçluları bırakıyor musun? Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor” diye konuştu.

Demirtaş içeride de Yasin Börü şehit oldu

Gazeteciler tarafından muhalefet partilerinin Kavala olayını eleştiren büyükelçilerle aynı dili kullandığına dikkat çekilmesiyle Erdoğan; “Onlar zaten birlikte hareket ediyor. 4 senedir yatıyormuş. Yargı ne diyorsa o. HDP’ de şimdi Demirtaş’ı çıkarma gayreti içinde. Terörist adam ya, 53 vatandaşımız onun çağrısıyla öldü Diyarbakır’da. Yasin Börü’nün nasıl şehit edildiğini herkes biliyor. Bunlar bilinirken bir TV kanalı bunun hanımını çıkarıyor, o da “çocuklarımın babası içeride” diyor. Yasin Böür şehit oldu gitti. Onların yavruları yok muydu? Bunları hiç konuşmuyorlar. Kusura bakmasın kimse. Asla taviz veremeyiz” açıklamasını yaptı.  

Erken seçim yok

Erdoğan ayrıca ABD’den F-16 alımı ile ilgili de “1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız” dedi.

Erken seçim konusunda da Erdoğan, “Ben hep seçimler zamanında yapılacak diyorum. Devlet Bey aynı şekilde söylüyor. Ama bunlar kasnak gibi dönüp duruyor. Böyle bir şey olmayacak. Seçim zamanında olacak.  O tarih de Haziran 2023’tür” ifadelerini kullandı.  

Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi cinayetler söylemine karşılık da “Senin bunu ispat etmen gerek. İspat etmezsen sana yapışıp kalır. Avukat arkadaşlarımız şu anda gerekli davaları açtılar. O da tutuştu. Çünkü olmayan bir şeyi konuşuyor. Şimdi başsavcılık bunları davet etti. Bakalım ne söyleyecekler?” diyerek sözlerini bitirdi.  

Yorumlar (0)