Erdoğan'dan altılı masaya tepki: Ülkeyi kayyumlar mı yönetecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Congresium'da yapılan "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması" programında esnafa düşük faizli kredi müjdesi verdi. Konuşmasında adayını açıklamayan muhalefete yüklenen Erdoğan, altılı masanın çizdiği cumhurbaşkanı profilini eleştirdi. Masadaki diğer isimlerin, cumhurbaşkanının kararlarında imza yetkisinin bulunmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bunun adı sivil darbe teşebbüsüdür. 6 tane kaptanı olan gemi batar. Millet oy verecek ama ülkeyi 6 kayyum mu yönetecek?" ifadelerini kullandı.

SİYASET 10.01.2023, 15:38 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan altılı masaya tepki: Ülkeyi kayyumlar mı yönetecek?

ATO Congresium'da gerçekleştirilen "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması" programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında önemli mesajlar verdi. Türkiye'deki esnafların misyonunun, dünyadaki diğer ülkelere bulunan esnaflardan çok daha farklı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Esnaflarımızın dirayeti, yaşanan her kargaşadan sağ salim şekilde çıkabilmemiz için bize güç verdi. Ülkedeki genel durumu, esnafların halinden anlıyoruz." dedi.

"Esnaflara destek paketinin limiti 150 milyar liraya yükseldi"

"Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100 milyar lira esnaf kredisi" hedefiyle hayata geçirilen destek paketinden yararlanan esnaf sayısının 136 bine dayandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kredi kullanım miktarı 3 ay içinde 45 milyar liraya çıktı. Buradan bir müjde vermek istiyorum. Esnafımızın büyük teveccüh gösterdiği destek paketinin limitinde 50 milyar liralık artış yapıyoruz. Böylece destek paketinin limiti 150 milyar liraya yükselmiş olacak." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, "Halkbank'tan alınan kredi limiti 5 binden 500 bin lira oldu. Bu kredilerdeki hazine sübvansiyonunu yüzde 50'ye yükselttik. Halkbank'tan Troy, Paraf ve Esnaf kredi kartı sahibi olan esnaflarımız, 12 ay vadeli taksitlendirme yapabilecek. Bu taksitlendirme 3 ay ödemesiz yüzde 9,75 gibi düşük bir faiz oranıyla yapılabilecek." müjdesini verdi.

"6 tane kaptanı olan gemi batar"

Konuşmasının devamında muhalefet partilerinin genel başkanlarının bir araya geldiği altılı masayı eleştiren Erdoğan, "Seçime 4-5 ay kaldı, halen daha rakibimizi bilmiyoruz. Önceki seçimde bir sürü rakibimiz vardı. Masada 6 kişi var, bir de gözükmeyen kişiyle birlikte toplam 7 oluyor. Masadan çıka çıka ne kadar çıktı? Güya ülkeyi 6 kişi hep birlikte yönetecekmiş. Geminin bir kaptanı olur, 6 tane olursa gemi batar. Millet oy verecek ama ülkeyi 6 kayyum mu yönetecek? Parlamenter sistem diye çıktıkları yolun sonunda dünyada benzerine rastlanmamış bir sistem ortaya attılar." değerlendirmesinde bulundu.

"Bunun adı sivil darbe teşebbüsüdür"

Altılı masanın ortaya koyduğu cumhurbaşkanı profilinin güven vermeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Böyle bir cumhurbaşkanı profili, istikrarı yok eder. Güya cumhurbaşkanı, diğer altı kişiye karşı sorumlu olacak. Yani bir davula 6 tokmak birden indirecekler. Böyle bir cumhurbaşkanının bostan korkuluğundan fazla iradesi olamaz. Öte yandan cumhurbaşkanının kararlarıyla ilgili masadaki diğer parti liderlerinin de imza yetkisi olacakmış. Böyle bir şey Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'da olmayan bir yetkiyi kullanmaya çalışacaklar. Bunun adı sivil darbe teşebbüsüdür." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)