DSP liderinden "altılı masa ve parlamenter sistem" iddiası

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2017'deki referandumda partili cumhurbaşkanı sistemine "evet" diyen Babacan ve Davutoğlu'nun şimdi karşı tarafta yer aldığını hatırlatan Aksakal, "Bu belayı başımıza siz sarmadınız mı?" diyerek tepkisini gösterdi. Aksakal, altılı masanın "parlamenter sisteme geçiş" konusunu ikinci 5 yılda ele almayı planladığından da bahsetti.

SİYASET 12.01.2023, 10:05 13.01.2023, 09:16 Hakan Öksüz
DSP liderinden "altılı masa ve parlamenter sistem" iddiası

Dün akşam bir televizyon kanalının yayınına katılan Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin hızla seçime gittiğini kaydeden Aksakal, mevcut duruma ilişkin görüşlerini paylaştı.

Siyasette "sağ-sol" kavramının ortadan kalktığına değinen Aksakal, "Ana akım medya, öncelikli konuları masaya yatırmıyor. Siyasetin yapıldığını görmüyoruz, ekonomi politikalarından hiç bahsedilmiyor. Popülizm yükselişte. Türkiye'de şu an yaşanan ekonomik kriz, 2001'deki krizden çok daha şiddetli. DSP, 2022'de seçimi kaybetti. Bunun sebebi, ekonomideki başarısızlığı değildi. Milliyetçilikte başarılı olduğumuz için iktidarı kaybettik. Küresel sistem, Türkiye ekonomisi üzerindeki kontrolünü kaybetmek istemez, her zaman müdahale eder. 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından teröre karşı verilen kararlı mücadele, küresel sistemin istediği bir şey değil. Ekonomik krizin hızının artmasında bunun da payı var." ifadelerini kullandı.

"Başörtüsü sorunu diye bir şey kalmadı"

Başörtüsü ile ilgili Anayasa düzenlemesi konusunun son zamanlarda gündeme geldiğini kaydeden DSP lideri Aksakal, "Başörtüsü meselesi ülkenin gündeminde yok, artık bu konuda bir problem kalmadı. Gerçekten de bunu öncelikli bir konu olarak ele mi alacağız? Özel hayatta da kamuda da herkes özgür. Bu tarz konuları gündeme getirmek, siyaset yapmak değildir. Bu konu, kamuoyunun dikkatini dağıtma gayretinden başka bir şey değil. ABD'nin hedefi, burada yen bir devlet kurmak. Maalesef günümüzde buna uygun bir muhalefet yapısı var. ABD bu sebeple artık muhalefeti destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Parlamenter sistem konusunu ikinci 5 yılda ele alacaklarmış"

DSP'nin Atatürk'ün ilkelerini içselleştirdiğini belirten Önder Aksakal, CHP'nin devrim anlayışının ise "6 oku kırmak" olduğunu dile getirdi.

Altılı masanın anketlerde yüzde 50'yi yakalayamadığından bahseden Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, "Bahsettikleri parlamenter sistem düzenine geçilebilmesi için TBMM'de 360 sandalyeye ihtiyaçları var. Bu da yüzde 65'lik bir oy oranına ulaşmak zorunda oldukları anlamını taşıyor. Masaya mensup partilerden birinin milletvekili, bunu bir sohbet sırasında söyledi. İlk hedefleri, Erdoğan'ı göndermek. Parlamenter sistem konusunun ise ikinci 5 yılda ele alınması planlanıyor." vurgusunu yaptı. 

"Bu belayı başımıza saran Babacan ve Davutoğlu değil miydi?"

Altılı masanın "değiştirilemez" Anayasa hükümleri yerine değiştirilebilir olanlara kafa yorması gerektiğinden bahseden Aksakal, "2017'deki referandumda DSP olarak cumhurbaşkanının partili olmasına karşı çıktık. Şimdi masanın ortaklarından olan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu, o dönemde buna 'evet' dediler. Çünkü o dönem AK Parti saflarındaydılar. Bu belayı başımıza zaten kendileri sarmadı mı? Biz o dönemde kapı kapı gezip 'hayır' oyu topluyorduk. 'Türklük' tartışmasına tepki göstereceğimizi bildikleri için bizi masaya davet etmiyorlar." dedi.

Yorumlar (0)