DSP Lideri Önder Aksakal, HaberNeDiyor.com'a konuştu!

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, Habernediyor.com’a özel açıklamalarda bulundu: Şiddeti azaltmak istiyorsak, ekonomiyi güçlendirmemiz gerekiyor!

SİYASET 22.12.2020, 21:27 22.12.2020, 23:35
DSP Lideri Önder Aksakal, HaberNeDiyor.com'a konuştu!

Habernediyor.com, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda DSP’nin kuruluş felsefesinden bahseden Aksakal, parti kuruluşunun 1980’li yıllara dayandığını, bir dizi ekonomi politikasının ve sosyal yaşam çalışmasının toparlandığı bir nokta haline geldiğini belirtti. 2015 yılından bu yana DSP’nin genel başkanlığını üstlenen Aksakal, parti içi teşkilatlanmada yaptıkları çalışmaları ve DSP’nin bugün geldiği noktayı da özetledi.


Koronavirüs salgını sürecinde Türkiye’nin başarılı çalışmalar yaptığını belirten Aksakal, İngiltere’den gelen virüsün mutasyona uğraması konusunda hükümetin uçak seferlerini durdurma kararını da tebrik etti. Ayrıca Aksakal, günlük hasta verileri hakkında Sağlık Bakanlığının toplumun inanç değerlerini yıktığını söyledi. Türkiye’deki şiddet problemine değinen DSP lideri, problemin ekonomiyle doğru orantılı olduğunu söyleyerek, “Şiddeti azaltmak istiyorsak ekonomiyi güçlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
 


 

“Parlamento yapısı içerisindeki partilerin aklına gelmeyen konuları sunmamızın, bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum.”


“Ekonomi, Hukuk, Demokrasi Ve İnsan Hakları Reformu" adını verdikleri parti ziyaretlerini gerçekleştiren Aksakal, DSP’nin anayasa değişikliği zamanından başlayan süreçten bu yana her gelişmede, yetkili bilim kurulları ile birlikte parti görüşlerini içeren önerileri hazırladıklarını belirtti. Aksakal, Cumhurbaşkanından, TBMM Başkanından, Adalet Bakanından ve Parlamentoda temsili olan partilerin genel başkanlarından randevu isteyerek bu süreci yürüttüklerini dile getirdi.

Aksakal, ziyaretler hakkında, “Henüz Cumhurbaşkanı'ndan, TBMM Başkanı'ndan ve Adalet Bakanı'ndan geri dönüş alamadık. Olumlu yanıt veren parti temsilcilerine ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Çalışmalarımızın içeriklerini ve gerekçelerini paylaştık. Değişiklikler parlamentoda, meclisin vereceği kararla ve oluşturacağı yasalarla gerçekleşecek. DSP olarak düşüncelerimizi oraya aktararak; parlamento yapısı içerisindeki partilerin aklına gelmeyen, atladıkları veya önemsemedikleri konuları sunmamızın, bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Saadet Partisi’nde de olumlu dönüş aldık, onlara da gideceğiz.” açıklamasını yaptı. Aksakal, yeni kurulan Gelecek ve DEVA partilerinden herhangi bir randevu istemediklerini dile getirdi.

“DSP’nin kendine özgü kırmızı çizgileri var”


Son günlerde tartışılan erken seçim ihtimalleri hakkında Aksakal, Demokratik Sol Parti'nin seçimlere katılabilme yeterliliğini sağlamış ve 2020 yılı başında açıklanan listede yerini amış siyasi partilerden bir tanesi olduğunu belirtti. 600 milletvekili adaylarını da hazırladıklarını söyleyen Aksakal, “DSP’nin kendine özgü kırmızı çizgileri var. Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı ve devamı üzerine kurgulanmış bir siyasi partiyiz biz. Bu değerlerle hesabı olanlar, ülkenin bölünmez bütünlüğü üzerinde tartışma yaratan siyasi yapılarla ve o yapıların da içinde yer aldığı ittifaklarda bir araya gelmemiz söz konusu olmaz.” dedi.


İttifak konusunda ise Aksakal, “Seçime katılma yeterliliği olsun ya da olmasın, bütün siyasi partilerin artık bir ittifak yapısı içerisinde seçime katılma zorunluluğu olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Zira, yüzde 10 seçim barajı var olduğu sürece, partiler birbirleriyle dayanışarak seçimleri alma iradesini ortaya koyacaktır. Demokratik Sol Parti olarak biz de, bu gerçekten uzak duramayız.” dedi. 

“Asgari ücreti artırmak istiyorsak, tarımsal üretime ağırlık vermeliyiz.”


Gündemde açlık sınırının altında bir rakamdan söz edildiğini söyleyen Aksakal, “Siyaset halkını ve toplumunu, açlık sınırının altında yaşatmak için mi, yoksa yoksulluk sınırının üstünde yaşatmak için mi vardır?” diyerek sitem etti. 3 Aralık’ta DSP olarak asgari ücret önerisi olarak minimum 3.533 TL olması açıklaması yaptıklarını söyleyen Aksakal, pandeminin yarattığı olumsuzlukların olduğunu, özelikle küçük esnafta sıkıntılar yarattığını dile getirdi. 

Tarımsal üretime ağırlık verilmesinin doğru olacağını belirten Aksakal, “Onurlu duruşumuzun sahiplenildiği gibi, yeni bir yaşam dönemini başlatmak zorundayız. O yüzden diğer partilere götürdüğümüz 'Ekonomi, Hukuk, Demokrasi ve İnsan hakları Reformu' çalışmamızda, karma ekonomiye acilen dönmemiz gerektiğini belirtiyoruz.” dedi.

Ayrıca Aksakal, AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını, yeni ABD Başkanı Joe Biden döneminde ABD - Türkiye ilişkilerini ve ayrıca Türkiye’nin savunma sanayisi ile ordu modernleşmesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 

Yorumlar (1)
Yunus Emre Ergamalıoğlu 3 yıl önce
DSP Örgütleriyle başarılı çalışmalarına devam etmektedir.