DSP Lideri Aksakal: “Yeni ekonomi modeli faizin taahhüdü” 

DSP Lideri Önder Aksakal, haftalık toplantısında gündemi değerlendirdi. Aksakal, ekonomideki gidişatın iyi olmadığını belirirken para biriminin bir gecede yüzde 40 değer kazanmasının da “tabiata aykırı” olduğunu dile getirdi.  

SİYASET 23.12.2021, 16:37 25.12.2021, 11:04
DSP Lideri Aksakal: “Yeni ekonomi modeli faizin taahhüdü” 

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, haftalığın olağan basın toplantısında ülke ve dünya gündemi değerlendirdi ve yaşanan gelişmeler hakkında yorumlarını aktardı. Önder Aksakal’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekildeydi: “Değerli arkadaşlarım, geçen haftaki toplantımızda ülke olarak tarihsel ve zorlu bir dönemden geçtiğimizi belirtmiştim. Bugün, bu görüşümü yinelerken, tarihsel olarak en ilginç dönemi yaşadığımızı da dile getirmek isterim. Özellikle son 4 gündür ekonomimizde yaşanan olağandışı hareketlenmeler, 2 senedir yaşanan pandeminin önüne geçerek her işin başının sağlık değil artık para olduğunu göstermiştir. Bu hafta ekonomideki olağandışı hareketlenmenin üzerinde duracağım.” 

“TURKOVAC aşısı bizleri gururlandırdı” 

Aksakal: “Türk bilim insanları tarafından büyük emek ve çabayla üretilen yerli koronavirüs aşımız TURKOVAC, hepimizi gururlandırdı. Yerli aşı çalışmalarında yer alan bilim insanlarımıza ve yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyada kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biri olmak küçümsenemez. Buradan, aşı olmayan ve aşı karşıtı olan yurttaşlarımıza, aşı yaptırmaları konusunda bir kez daha çağrıda bulunuyorum.” 

“Yunanistan yine kaşınmaya başladı” 

Aksakal: “Yunanistan, yine bir kaşıntı dönemi içinde. Başbakan Miçotakis, TBMM tarafından 1995 senesinde kabul edilen deniz sınırlarını ihlal etmiş ve kendileri hakkında verilen casus belli kararının kaldırılması karşısında AB’ye giriş sürecinde bizlere destek vereceğini dile getirmiştir. Buradan Yunanistan’a şunu söylemek isterim: Ege’deki 12 mil karasularının manzarasını yeniden çizecek ressam anasının karnından doğmadı.” 



“Ecevit hükümetinin düşürülmesinin sebebi patronlar kulübüydü” 
 

Aksakal: “Patronlar kulübü TÜSİAD; 18 Aralık’ta bir açıklama yayınlayarak hükümetin yeni ekonomi politikasını adeta yok sayarak genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına dönülmesi yönünde çağrı yaptı ve doğru adımlar atılması halinde katkı sağlayacaklarını belirtti. Kurlardaki hareket sonrasında dörtayak üstüne düşen bu kişilerin açıklamaları bizlere 1979’daki gazete ilanlarını hatırlatıyor. O dönemde ABD, SSCB’yi casus uçaklarıyla izleme talebini reddeden Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümetin düşürülmesini bu patronlar kulübüyle sağladı. O dönem hazırlanan ilanlar dönemin Genelkurmay Başkanlığına ve sıkıyönetim komutanına sunuldu ve 12 Eylül 1980 darbesine çanak tutuldu. Bugün de sözde Kürdistan planına karşı duran hükümete yönelik yapılan bu açıklamanın gerçek amacının açıklanması önemlidir. Hükümete gelen her parti kendi siyasi ve ekonomik politikasını uygulamaktadır ve bu politikalar da ancak kendileri gibi olan siyasi partiler tarafından eleştirilebilir.” 

“Hiçbir devletin parası bir gecede yüzde 40 değerlenmez” 
 

Aksakal: “Sağlıklı ekonomisi olan hiçbir ülkede paranın değeri 2 ayda yüzde 45 değer kaybedip de bir gecede yüzde 40 değerlenmez. Bu, hayatın olağan akışına aykırı. Bu olanlar, içerideki ya da dışarıdaki güçler ile betimlenemez. Hükümet bu çarpıklığı düzeltmek için halkı başka bir batağa sürüklemiştir. Yap-işlet yöntemiyle yapılan tünellerin, yolların ve köprülerin bir diğer yansıması da yeni ekonomi politikası. Burada sorulması gereken birkaç soru var. Mesele TCMB neden her gün aynı saatte yalnız Amerikan Doları kurunu açıklayacak? Neden diğer yabancı para birimleri yok. Bu yöntemle para kazanmak isteyenlerin farkını neden 84 milyonun hazinesi ödeyecek? Nas Suresi böyle mi emrediyor?” 

“Yeni politika, faizin taahhüdüdür” 

Aksakal: “Bizler artık yeni politika konusunda söyleyecek söz bulamıyoruz. Faize karşı referans argümanları ürettiler fakat diğer yandan da faizi taahhüt eder hale geldiler. Bu, insanın aklıyla alay etmektir. Bu gidiş, gidiş değildir. İslam dini mantık dinidir. Allah’ın kurallarına bağlılık esastır. Önce Nas Suresi’nden konuşup da sonra alınan kararları başka isimlerde sunup vatandaşı borçlu çıkarmak samimiyetsizliktir. Kaldı ki devleti yönetenler de dini aidiyetlere göre değil anayasaya göre devleti yönetmek zorundadır. Cumhurbaşkanı seçildiğinde yemin ettiği metinde Nas Suresi hakkında bir ibare yoktur. Yönetim için karar ve kurallar vardır, dünya genelinde bu böyledir. Hayatın gerçekleriyle yüzleşme zamanı. Uygulanmak istenen kur garantisi sistemin örtülü faizcilik ve kur hakkına girmek olduğu görülmelidir.”  



Ekonomideki çarpıklık nasıl düzelecek? 

Aksakal: “Ekonomideki çarpıklığı düzeltmenin yöntemi, tarımsal üretimden uzaklaşmamaktır. Alınacak ilk karar tasarruf tedbirlerinin sıkılaştırılması, Cumhurbaşkanlığından başlanmak üzere tüm kurumlardaki savurganlığın önüne geçilmelidir. Ayrıca Büyükşehir Yasası da derhal değiştirilmeli ve kapsamlar eski haline getirilmelidir. Köyler, köylülere verilmelidir. Çözüm artık karma ekonomi modelidir. Özel sektör ve devlet iş birliğinde pek çok alanda yeni başarılara imza atılmalıdır. Hazinenin olacakları üretim için kullanılmalıdır. İhracat ve sanayi sektörlerine düşük faizli ve uzun vadeli krediler verilmelidir.” 

Yorumlar (0)