DSP'den asgari ücret çıkışı: Bu halk nasıl geçinecek?

Gündemin önemli konularına ilişkin görüşlerini basın toplantısında açıklayan Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, "Hükümet, asgari ücrete yapılan zammın yetersiz olduğunu kabul etti. Peki madem öyle, bu vatandaşlar yılbaşına kadar nasıl geçinecek?" ifadelerini kullandı.

SİYASET 07.07.2022, 14:48 07.07.2022, 16:32 Hakan Öksüz
DSP'den asgari ücret çıkışı: Bu halk nasıl geçinecek?

Düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli konuları ele alan Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, konuşmasına koronavirüs salgınıyla ilgili uyarı yaparak başladı. "Salgın bitti" düşüncesiyle rehavete kapılmamak gerektiğini kaydeden Aksakal, artan vaka sayılarına işaret etti. Aksakal, aşılamanın devam etmesinin ve maske kullanımının kritik öneme sahip olduğunu bildirdi.

Konya'da hayatını kaybeden doktor

Konuşmasında dün Konya'da saldırıya uğrayarak katledilen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya'ya da yer veren Önder Aksakal, "Bu insanlar kolay yetişmiyor. Bu katliamı kınıyoruz. Maalesef toplumumuzda genetiği bozuk insan tipleri türemeye başladı. Olayın sorumluları en ağır cezalara çarptırılmalıdır." dedi.

Asgari ücret tepkisi

Asgari ücretin 5 bin 500 liraya çıkarılmasına değinen Aksakal, "Yılın başında yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Kısa sürede paranın değeri kayboldu ve alım gücü düştü. Aradan 6 ay geçmişken yüzde 30'luk ikinci bir zam yapıldı. Bu zam yeterli değil. Zaten hükümet de bunu kabul etti. 'Asıl zam 2023'te gelecek.' dediler. Peki madem asgari ücrete yapılan zam yetersiz, neden daha fazla artırmadınız? Bu vatandaşlar yılbaşına kadar nasıl geçinecek?" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin'e "açlık sınırı" eleştirisi

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, "Açlık sınırı 6 bin lira değil. 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasında." şeklinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e de ateş püskürdü. 

Bakan Bilgin'in açıklamasına karşı çıkan Aksakal, "O zaman asgari ücreti tespit etmekle görevli komisyonda yer alan kişiler, toplumu yanlış mı yönlendirdi? Sayın bakanın açıklaması bu anlama mı geliyor? Sendika başkanları bu çağrıma kulak versin. Sayın Bakan, sizin açıkladığınız verileri 'uydurma' olarak görüyor. Bunu da ifade ediyor. Orada oturan hiçbiriniz mi buna karşı çıkamadınız." diye konuştu.

"Karma ekonomiye geçmeliyiz"

Türkiye'nin çok geç olmadan karma ekonomiye geçmesi gerektiğinden bahseden Aksakal, "Ukrayna'dan gelecek buğday tankerini dört gözle beklememek için bunun yapılması gerekiyor. İsrafın kökü kesilmeli. Bakıyoruz, dolardaki dalgalanma artmış. Dolar, 17.30 liradan 16.88 lira civarına düşmüş. Sonra yeniden artarak 17.30 lira civarına yükselmiş. Piyasalar kapalıyken bu düşüş nasıl gerçekleşti? Merkez Bankası rezervlerinde bulunan dövizler mi satıldı?" dedi.

"TBMM'de bazı terörvekiller var"

Özellikle Avrupa ülkelerinin terör örgütü üyelerine destek verdiğini hatırlatan Aksakal, bunun önüne geçmek için "NATO'dan çıkma" kartını kullanmak gerektiğini söyledi. Terör övücülüğünün ülke siyasetinin kapanmaz yaralarından biri olduğunu belirten Aksakal, "HDP içinde terör elebaşı Öcalan'a övgüler düzen vekiller var. TBMM'ye girmesine rağmen terörist savunuculuğu yapan terörvekiller var. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti'ni güçsüz gösteriyor. HDP'nin 'anahtar parti' algısı yok edilmeli." diye konuştu.

Yorumlar (0)