DSP'den ABD'ye silah ambargosu tepkisi: Ayşe tatile mi çıksın?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik uygulanan silah ambargosunun 2023 mali yılı için kaldırılacağını duyurdu. Karar sonrası hem Türkiye hem de KKTC'den sert tepkiler geldi. ABD'nin kararı nedeniyle Ege ve Kıbrıs'taki gerilimin tırmanacağını kaydeden de Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, "Bu karar, 'Ayşe tatile çıksın.' demenin İngilizce şeklinden başka bir şey değildir." dedi.

SİYASET 19.09.2022, 10:31 19.09.2022, 17:56 Hakan Öksüz
DSP'den ABD'ye silah ambargosu tepkisi: Ayşe tatile mi çıksın?

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik uygulanan silah ambargosunun 2023 mali yılı için kaldırıldığını duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve KKTC'nin tepkisini çekti. Kararı eleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "GKRY, hem KKTC'yi hem de Türkiye'yi düşman olarak görüyor. Bu nedenle yoğun bir silahlanma yarışına girdiler. Kıbrıs sorununun çözümü meselesinde KKTC ve Türkiye'nin uzlaşmacı tavrını herkes görüyor. Rum yönetim ise tam aksine saldırgan bir politika izliyor. ABD'nin bu kararı, Rum yönetiminin daha fazla saldırganlaşmasına sebep olacaktır." ifadelerini kullandı. 

Ersin Tatar: "TSK'nın korumasından vazgeçmemek, doğru bir kararmış"

Yunanistan'ın son yıllarda Türkiye'ye karşı oldukça saldırgan ve tahrik edici bir tutum sergilediğini hatırlatan Ersin Tatar, "BM 77. Genel Kurulu toplantısı, 20 Eylül'de yapılacak. Tam da bu toplantıdan önce GKRY'ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılması kararının duyurulması oldukça manidar. ABD'nin kararı, hem Ege'deki Türkiye-Yunanistan gerilimini hem de Kıbrıs'taki tansiyonu yükseltecek. ABD, Kıbrıs'a yönelik politikasında taraflı olmamalı. ABD'nin aldığı son karar, Türkiye'nin garantörlüğünden ve TSK'nın korumasından vazgeçmememizin ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu kanıtlıyor." şeklinde konuştu.

DSP lideri Aksakal da tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan kararı eleştiren isimlerden biri de Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal oldu. Bu kararın, adada 1974'te kurulan barış ortamını bozacağını kaydeden Aksakal, "Yunanistan'ın silahlanması ve uzlaşmaktan uzak tavrı, bu karardan güç alarak daha da şiddetlenecektir." dedi.

"ABD'yi akıllı politikalar gütmeye davet ediyorum"

ABD'nin konuya yaklaşımının bölgedeki gerlimi artıracağını belirten Önder Aksakal, "Söz konusu karar, Kıbrıs Adası'ndaki barışın sağlanmasına katkı sunmayacak. Öte yandan Ege'deki gerilimi de tırmandıracak. ABD'nin bu politikası, müttefiklik ruhuna da uluslararası anlaşmalara da aykırı. ABD'yi akıllı politikalar gütmeye davet ediyorum. Rum kesimine uygulana silah ambargosunu kaldırmak, 'Ayşe tatile çıksın.' demenin İngilizce şeklinden başka bir şey değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)