DSP Başkanı Aksakal: “Beyzadeler, halkın ödeyeceği borçlarla yardım yarışına girmiş” 

Demokratik Sol Parti Lideri Aksakal, haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Aksakal, iktidara seslendi: “Tarım dışı bıraktığınız 13,5 milyon hektar araziyi sisteme sokun.” 

SİYASET 04.11.2021, 16:06 05.11.2021, 09:33
DSP Başkanı Aksakal: “Beyzadeler, halkın ödeyeceği borçlarla yardım yarışına girmiş” 

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, düzenlenen basın toplantısında dünya ve ülke gündemini değerlendirdi. Aksakal, konuşmasına Covid-19 tedbirlerini hatırlatarak başladı: “Her zamanki hassasiyetimizde halkımıza Covid-19 tedbirlerini, temizlik-maske ve mesafeyi hatırlatmak isterim. Ayrıca en az iki doz aşı yaptırmanın virüse karşı en güçlü önlem olduğunu da hatırlatmak isterim. Aşı karşıtlığını sürdüren yurttaşlarımıza da ayrıca çağrıda bulunmam gerekir: Bu inat kimseye fayda sağlamak. Hem kendinize hem de çevrenizdekilere zarar verip pişmanlıkla yaşamak istemiyorsanız aşınızı yaptırın.” 

“Dünyanın dengesi bozuldu” 

Aksakal: “Dün yalnızca bilim insanları ve çevreci kesimler kaygılarımızı haykırırken bugün kapitalist sistemin mekanizmaları da olayın vahametini görerek çözüm yolu arayışlarına girdiler. Ozon tabakasının delinmesinden sularımızdan zehir akıtılmasına ve hatta nükleer santral kazalarının yarattığı sonuçlardan nefes alamaz duruma gelmemize vesile olan hava kirliliğine kadar tüm olumsuzlukların sebebi vahşi kapitalizmdir. Dünyayı yaşanmaz hale getirenler İklim Zirvesi’nde bir araya gelip eserlerine çare aramaya başladılar. Öte yandan ülkemizin hükümet düzeyinde temsil edilmediği bu zirvede en azından İstanbul’u temsilen Sayın Ekrem İmamoğlu’nun katılacak olması ülkemiz adına sevindiricidir.” 

Cumhuriyetkent Umudun Projesi devam ediyor 

Aksakal: “DSP olarak 2019 yerel seçimlerinin öncesinde hazırladığımız Cumhuriyetkent Umudun Projesi’ni geliştirmeye devam ediyoruz. Bu proje, hakça ve insanca yaşamanın nasıl olacağı hakkında toplumun tüm kesimini ilgilendirmektedir. ‘Küresel Isınma ve Türkiye’nin Çözüm Önerileri’ çalışmamız ve Atatürk’ün başlattığı ‘Türkiye Uygarlık Projesi’ kapsamında aldığımız yol da yakında halkımızla paylaşılacaktır.” 



Zamlar hakkında değerlendirme 

Aksakal: “Doğal gaza, akaryakıta ve elektriğe yapılan zamlar sık sık gündem oluyor. Bunlara neden zam yapılıyor? Yaşamın her alanını etkileyen bir numaralı girdi kalemleri bunlar da ondan. Bunlarla savaşmak için öncelikle tarımsal üretimin güçlendirilmesi gerekir. Tatmin edici ve inandırıcı çözümler üretemeyen hükümet, üreticilere pansuman niteliğinde tedbirler uygulanmaya çalışarak sorunu çözmeye çalışıyor ve hatta çözdüklerini sanıyor. Diğer yandan da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı çıkıp sanki marifetmiş gibi enerji maliyetlerinin tam olarak halka yansıtılmadığını, doğal gaz ve elektrik faturalarının yarısını karşıladıklarını ifade ediyor. Bazı merkezi ve mahalli yönetimler de karakış fonu uygulayarak faturaları karşılayacağını belirtiyor.  Özal da bir zamanlar ‘Fakir Fukara Fonu’ kurmuştu da kaymakamlıklar bununla meşgul oluyordu. Bu ne zamana kadar devam edecek? Bunlar, pansuman tedbirdir. Bunlar, fayda getirmez. Bunlar, sorunu çözmez yalnızca öteler. Bunun adı, çöpleri halının altına süpürmektir.” 

“Beyzadeler yardım yarışında” 

Aksakal: “Devlet gırtlağına kadar borçta, belediyeler de aynı şekilde ama beyzadeler birbirlerine üstünlük taslamak amacıyla yardım yarışına giriştiler. Bu yardımlar, kazandığınız paralarla değil de milyarlarca dolar faiz ödeyerek alınan borçlarla yapılıyor. Bu borçları yine halk ödeyecek. Bizi yönetenler! Gelin kuru inadınızdan vazgeçin. Tarım dışı bıraktığınız 13,5 milyon hektarlık araziyi sisteme sokun. Karadeniz’deki 540 milyar metreküp doğal gaz hakkındaki çalışmaları hızlandırın. 20 sene önce biz bu hükümeti AK Parti’ye devrettiğimizde dolar 1,24 liraydı şimdiyse yaklaşık 10 lira. Bir mutfak tüpü o gün 12,5 liraydı şimdi ise 170 lira. O gün enflasyon oranı yüzde 28 idi şimdi de yüzde 19,89. TÜİK, aklımızla alay eder olmuş. Bir yandan da kamu malı olan yüzlerce kurum ve fabrika özelleştirilerek satıldı.” 

“Dünyaya karşı topyekun duruş sergilemeliyiz” 

Aksakal: “Sıkıntılı günleri yaşıyoruz ve yaşayacağımızı da biliyoruz. Fakat her şeyin ötesinde, daha önce dış dünyada hiç karşı karşıya gelmediğimiz muamelelere maruz kalıyoruz. İktidarıyla muhalefetiyle dış dünyaya karşı topyekun duruş sergilemeliyiz. Bunu, DSP’nin onursal lideri Bülent Ecevit yapmıştı. Haşhaş ekim yasağını kaldırarak, Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki eylemleriyle ve bölücü terör örgütü elebaşının adalete teslim edilmesiyle bunu yapmıştı.” 

Genel Başkan Aksakal, sözlerini, yarın 11.00’da Bülent Ecevit’in kabri başında anılacağını belirterek bitirdi. 

Yorumlar (0)