Dışişleri Komisyonu, Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi 

Washington’da temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Amerikalı siyasetçilerle yaptıkları görüşmeleri değerlendirdi. 

SİYASET 26.06.2021, 10:37 27.06.2021, 09:30
Dışişleri Komisyonu, Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi 

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Washington’da Amerikalı siyasetçilerle yaptıkları görüşmeleri değerlendirdi. İki ülkenin yetkililerinin daha sık görüşmesi konusunda mutabık olduklarını belirten Kılıç ve beraberindeki İYİ Parti bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ile birlikte Türk-Amerikan ilişkilerini masaya yatırdı. 



Beş günlük temaslar değerlendirildi 

Washington’da 5 gün süren temasları değerlendiren siyasiler, Türk gazetecilerle bir araya geldi. Kılıç, 19 ABD Kongre üyesi ile bir araya geldiklerini ve bunların 11’inin cumhuriyetçi, 8’inin ise demokrat olduğunu bildirdi. Yahudi kuruluşların çatı örgütü olan Yahudi Toplumu Başkanlar Konseyi ve ABD Ticaret Odası yetkilileri ile de görüşmeler yaptıklarını belirten Kılıç, iki ülkenin de pek çok konu üzerinde ayrıntılı fikir alışverişinde bulunduğunu belirtti. 

Kılıç: “Ülkemizdeki dört siyasi partinin temsilcileriyle bu görüşmeleri yapmak oldukça önemliydi. Ülkemizin varoluşsal tehditlere karşı birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu tüm dünyaya göstermiş oldu. Temaslarda ABD ile farklı düşünceler sahip olduğumuz konular vardı fakat anlaştığımız en önemli nokta, bundan sonra daha sık bir araya gelmemiz konusuydu.” 



“Türkiye, Azerbaycan’ın yanındadır” 

Kılıç: “ABD ile temaslarda Karabağ konusu da gündeme geldi. Biz de Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu belirttik. Bunu kendileri de öncesinden çok iyi biliyorlar. Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı işgal ettiğini ve bunun Birleşmiş Milletler tarafından da tescillendiğini aktardık. Ayrıca ülkemizin Karabağ konusunda hassas olduğunu da belirttik.” 



“Türkiye, Afganistan vatandaşlarına yardım etmeye hazır” 

Kılıç: “Görüşmeler sırasında bize sık sık Türkiye’nin Afganistan’da kalıp kalmayacağı soruldu. Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliği konusunda ABD ve Türkiye arasındaki görüşmelerin devam ettiğini belirtmekle birlikte bu konunun henüz sonuca kavuşturulmadığını fakat Türkiye’nin, Afganistan vatandaşlarına yardım etmeye hazır olduğunu dile getirdik.” 

Yorumlar (0)