Dışişleri Bakanlığı: “AB Zirvesi kararları, beklenen adımlardan uzak” 

Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi’nde “Türkiye” başlığı altında verilen kararların beklenilen ve olması gereken kararlar olmadığını aktardı. 

SİYASET 25.06.2021, 16:13 27.06.2021, 09:28
Dışişleri Bakanlığı: “AB Zirvesi kararları, beklenen adımlardan uzak” 

Dün Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde alınan kararlar, Dışişleri Bakanlığı tarafından değerlendirildi. Bakanlık, “Türkiye” başlığı altında alınan karaların, beklenenden ve olması gerekenden uzak olduğunu ifade etti. Türkiye’nin üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmesine karşın AB’nin bunu yapmadığı belirtildi. 

Dışişleri tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi: “AB’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil olumlu gündemi hayata geçirmek gibi somut kararlar almayı ertelemesi, irade eksikliği, oyalama taktiği ve ülkelerin AB üyeliklerini kötüye kullanmalarıdır. AB tarafından hazırlanan metinde adaylık hedefimize atıfta bulunulmasından kaçınılması da bu görüşümüzü teyit eder durumdadır. AB, temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularında diyalog önerisinde bulunmak yerine katılım müzakeresinin önünü açarak 23 ve 24. fasıllarda ülkemizin daha hızlı gelişme kaydetmesinin zemini oluşturulabilir.” 



Mali yardım paketi hakkında 

Dışişleri: “AB tarafından belirlenen mali yardım paketi, Türkiye’ye değil Suriyeli sığınmacılara yöneliktir. Yani esasında AB’nin kendi güvenliği ve huzurunun teminatıdır. Göç iş birliğinin yalnız mali boyuta indirgenmesi, büyük yanılgıdır. Bu konuda yakın iş birliği hedeflenmelidir.” 



Kıbrıs hakkında 

Dışişleri: “AB Zirvesi’nde Kıbrıs hakkında alınan kararlar her zaman olduğu gibi şimdi de Yunan ve Rum ikilisinin görüşlerinin ve isteklerinin tekrarıdır. AB, Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden gelmekte ve bu milleti yok saymaktadır. AB’nin bu tutumu devam ettiği müddetçe Kıbrıs meselesi konusunda yapıcı bir durum bulunmamaktadır. Bu sebeple AB’yi bir kez daha Kıbrıs Adası’ndaki gerçekleri görmeye, Kıbrıs Türklerinin hakkını tanımaya ve 2004 senesinde verdiği sözleri tutmaya davet ediyoruz.” 

Yorumlar (0)