Diğer ülkelere … yemek düşer!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın cami statüsüne yeniden döndürülmesine tepki gösteren ülkelere halk arasındaki tabirin diplomatik versiyonuyla seslendi: Diğer ülkelere "saygı göstermek" düşer...

SİYASET 12.07.2020, 13:37
Diğer ülkelere … yemek düşer!

Ayasofya'nın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu bir kez daha hatılatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Diğer ülkelere saygı duymak düşer" dedi.

SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin sorularını cevaplandıran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın yeniden cami olarak açılması ve gelen tepkilerle ilgili önemli açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

Ayasofya Türkiye'nin iç meselesi!

Ayasofya'nın geçtiğimiz cuma günü Danıştay 10. Dairesi'nin kararı ve akabinde kendi imzasıyla birlikte müze statüsünden cami statüsüne yeniden döndürülmesiyle ilgili gelen soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu, diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermenin düştüğünü vurguladı.

"Fatih'in fethinin sembolü"

Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin İstanbul’u fethettiğinde ilk cuma namazını kıldığı ve fethin sembolü olarak camiye dönüştürdüğü bir mekân olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu nedenle toplum hafızasındaki yerinin vazgeçilmez olduğunu ifade ederek, 1934 yılında Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesinin milletin içini acıtan bir karar olduğunu, Ayasofya’nın tekrar asli hüviyetine kavuşturulması gerektiğini ve Danıştay'ın, yapılan başvuru sonucu nihai kararı verdiğini hatırlattı.

"Diğer ülkelere saygı göstermek düşer"

Danıştay 10. Dairesi'nin kararını hukuk devleti adına, maşeri vicdanı rahatlatma adına müspet bir adım olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dava sürecinde içeriden ve dışarıdan çıkan çatlak seslerin ise hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığını vurgulayarak, Ayasofya’nın statüsüyle ilgili nihai karar mercii başkalarının değil Türk Milleti olduğunu ifade etti.

"Bu (Ayasofya) bizim iç meselemizdir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düştüğünü bildirdi.

Yorumlar (0)