Devlet Bahçeli'den Sakarya Meydan Muharebesi mesajı

Bahçeli, "Aziz Atatürk tarafından, kanlı ve büyük bir savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesiyle anılan Sakarya Meydan Muharebesi, iradenin işgale karşı devleşmesi, imanın istilaya karşı direnişi, iffetin ihanete karşı dersi, istiklalin zalim ihtirasa karşı savunmasıdır." dedi.

SİYASET 23.08.2021, 20:58 23.08.2021, 21:17
Devlet Bahçeli'den Sakarya Meydan Muharebesi mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, coğrafyaların çalkalandığı, dünya çapında güvenlik ve huzurun çoraklaştığı bir dönemde Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100. yıl dönümünü hem buruk bir vicdanla hem de bıçkın bir ruh haliyle idrak ettiklerini kaydetti.

Bahçeli, "Buruğuz çünkü zincirleme felaketlerin sıcak etkisiyle karşı karşıyayız. Duatepe'den idare ve sevk edilen, Sakarya'nın doğusunda 22 gün, 22 gece sürerek milletin menhus ve makus talihini tersine çeviren, asırlar boyunca süregelen ricat haline son veren bir muzafferiyetten vatan sevgisiyle mücehhez her insanımız elbette gururlanmaktadır." yorumunda bulundu.

"Aziz Atatürk tarafından..."

Bahçeli, şöyle devam etti:

"Aziz Atatürk tarafından, kanlı ve büyük bir savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesiyle anılan Sakarya Meydan Muharebesi, iradenin işgale karşı devleşmesi, imanın istilaya karşı direnişi, iffetin ihanete karşı dersi, istiklalin zalim ihtirasa karşı savunmasıdır. Sakarya'nın sırtına Türk tarihi vurulmuş, Türk milletinin birlik ve varlığı kahramanca savunulmuştur. Sakarya'da, hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır; o satıh ise tüm vatandır. Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmadıkça vatanın terki asla mevzubahis olmayacaktır."

"Bugün kendi vatanlarından kaçmak için korku içinde yabancıların uçaklarına doluşanlar..."

Türk milletinin bağımsızlığının, üzerinde yaşadığı topraklarda var oluşunun bedelini çok ağır bir şekilde ve dehşet verici koşullarda ödediğini, hiçbir kudret sahibinin, hiçbir odağın insafına sığınmadan, onun bunun lütuf ve merhametine sarılmadan istiklaline ve tarihine sarıldığını bildiren Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün kendi vatanlarından kaçmak için korku içinde yabancıların uçaklarına doluşan, yetmedi bu uçakların iniş takımlarına sarılan insanların yürek yaralayıcı ve dramatik tablosu karşısında Milli Mücadele'nin bir defa daha mütalaası, tekrar ele alınması kanaatimce mecburidir. Kurucu kahramanlar, hiç kimsenin ipiyle kuyuya inmedikleri gibi iltifat ve ikram da beklememişlerdir. Türk milletini en zorlu zamanlarda, ateşle çevrili devirlerde dirayetli vaziyette tutan bu onurlu ve muazzam haslet, Anadolu coğrafyasındaki mevcudiyetimizin kemer taşıdır.

"Bizim gidecek başka bir yurdumuz yok"

Bizim gidecek başka bir yurdumuz, sığınacak bir limanımız, terk edecek bir toprağımız yoktur. Zulme göz yummadık, zalimlerden medet ummadık, yurdumuza sırt dönüp müstevlilerin paralı askerliğine heves edenlerden asla olmadık. Nitekim Sakarya destanı bunun ilanı ve ispatıdır. Eşi benzeri olmayan mukavemetle tutunduğumuz Sakarya kıyıları, Türkiye Cumhuriyeti'nin muzaffer, müşfik ve mübarek kollarının açılmasını teminle tarihin ana yatağının değişmesine sebep olmuştur. Bahse konu bu değişim esaretin bataklığını kurutmuş, yıkılmış bir imparatorluğun enkazı üzerinde milli bir devletin inşasına önayak olmuştur."

"Bu beyan vicdanımızda mahfuzdur"

Bahçeli, gözyaşı, yıkım, kopuş, ayrılış, çöküş yaşamamak için tarihin gür sesine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bugünün kahredici meselelerinden ibret alarak geleceğimiz için neticeler çıkarmalıyız. Sakarya, 'Ya istiklal ya ölüm' seslenişinin açık bir beyanıdır. Bu beyan vicdanımızda mahfuzdur." değerlendirmesinde bulundu.

"Allah hepsinden razı olsun"

23 Ağustos 1921 tarihinde başlayıp 13 Eylül 1921 tarihinde zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitleri takdirat, hürmet ve rahmetle yad ettiğini belirten Bahçeli, "Allah hepsinden razı olsun. Sakarya şuuru tıpkı bir kor gibi maşeri vicdanda saklı olmadıkça hüsran ve hıyanet muhakkak surette ayaklar altında ezilmeye mahkum kalacaktır. Sakarya, sadece bir nehir, sadece bir kent adı değil, Türk milletinin beka simgesi, namus timsali, bağımsızlık nişanesidir." dedi.

Yorumlar (0)