DEVA Partisi, Yükseköğretim Planı’nı açıkladı: “Kapatıyoruz”

DEVA Partisi Lideri Babacan, bugün Ankara’da düzenlediği toplantıda Yükseköğretim Eylem Planı’nı açıkladı. Bu plana göre YÖK sisteminde köklü değişikliğe gidileceği ve hatta YÖK’ün tamamen kapatılacağı dile getirildi. Üniversitelerin özgürleşeceklerini ifade eden Babacan, eleştirel düşüncenin önünün açılacağını kaydetti. 

SİYASET 10.05.2022, 14:39 11.05.2022, 09:26
DEVA Partisi, Yükseköğretim Planı’nı açıkladı: “Kapatıyoruz”

DEVA (Demokrasi ve Atılım Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, bugün Ankara’da bir otelde düzenlenen toplantıda Yükseköğretim Eylem Planı’nı aktardı. Şimdiye kadar afet ve tarım başlıklarının da yer aldığı toplamda 6 eylem planı açıkladıklarını ifade eden Babacan, bu yeni planla da üniversiteler sisteminde köklü değişikliklerin yapılacağını ifade etti. “YÖK’ü kapatacağız.” sözlerini sarf eden Babacan’ın eylem planından öne çıkan ifadeler şu yöndeydi: “Üniversitelerimiz, özgürleştirilecekler. Akademik özgürlükler genişleyecek. Eleştirel düşüncenin önü açılacak. Yükseköğretimde aşırı merkeziyetçiliğe kesinlikle son vereceğiz. Bunun ilk adımı da YÖK’ü kapatmak olacak. Bu yalnızca bizim değil 6’lı masanın da altına imzasını attığı bir istek. Parlamenter sistem anayasa değişikliği maddelerinin içinde bu konu da yer alacak.”

“Cumhurbaşkanı artık kafasına göre rektör atayamayacak”

“Cumhurbaşkanının kafasına göre üniversitelere rektör atamasına izin vermeyeceğiz. Artık bu sorun da kökünden çözülecek. Hiçbir rektörün, yardımcısının ve dekanın siyasi görüşü, hangi tarafa yakın olduğu önemli olmayacak. Rektör seçimlerini artık mütevelli heyeti yapacak. Rektörler hakkında performans denetimi sistemini de getireceğiz. Bilim üzerindeki baskıyı adım adım kıracağız. Özellikle son dönemlerde üniversite kapılarında kolluk kuvvetlerinin cübbeleri ezdiğini ve hatta kapılara kelepçe vurulduğunu gördük. Bunlar oldukça çirkin görüntülerdi. Pek çok köklü kurumumuz bu şekilde yıpratıldı. Boğaziçi Üniversitesi, ülkemizin gözbebeği üniversitelerden biridir. Devletimizin işi artık üniversiteye, akademisyene ve öğrenciye karışmak; onlarla kavga etmek olmayacak. Bu kapsamda özellikle akademisyenlerin ifade özgürlüğünü ve siyasette rol oynamalarını kolaylaştıracağız.”



“AR-GE teşviklerine ulaşım da kolaylaştırılacak”

“Yükseköğretimi kalkındırma hedeflerimiz arasında AR-GE teşviklerine ulaşımı kolaylaştırmak da olacak. Ülkemiz açısından stratejik bir mesele olan bu konu, daha kapsamlı olarak ele alınacak. Eğitim alanında yapılacak olan atılımlarla ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacağız.”

Üniversiteye giriş kriterleri hakkında değişiklik

“Üniversiteye giriş sisteminde de köklü değişiklikler yapma hedefimiz var. Stressiz ve esnek biçimde bunu yapmalıyız. Açık uçlu sorular, öğrenci başarısı, yetenekler, öğretmen notu ve çoklu sınav gibi kriterler getireceğiz. Üniversite sınavları sene içinde birkaç kez yapılacak. Bu şekilde sınav stresini azaltmış olacağız. Ayrıca öğrencilerimizin daha kolay barınma imkanı bulabilmeleri için devlet yurtlarının sayılarını artıracağız. Yatırım bütçesi ve bağışlarla da özellikle kampüs içlerinde yurtlar yapılmasını sağlayacağız. Yeni üniversite modelimizin temel hedefi, genç işsizliğini azaltmak olacak.”

“Çocuk Eylem Planı” yolda

Ali Babacan, eylül ayına kadar gerçekleştirecekleri çalışma ile de 3-18 yaş arasındaki çocukları kapsayan yeni bir eylem planı çıkaracaklarını ve bu planın eylül ayında duyurulacağını aktardı.

Yorumlar (0)