Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal: CHP gayrı milli bir pozisyonda

Kısa süre CHP’den istifa eden Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, sessizliğini bozdu. Eski partisini eleştiri yağmuruna tutan Aslı Baykal, “CHP, gayrı milli bir pozisyonda” dedi. 

SİYASET 10.11.2022, 15:03 11.11.2022, 17:19
Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal: CHP gayrı milli bir pozisyonda

CHP’nin eski genel başkanlarından Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, kısa süre önce CHP’den istifa ederek gündeme gelmişti. İstifasının ardından sessizliğini bozan Baykal, yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Atatürkçülerin artık CHP’de temsil zeminini kaybettiğini dile getiren Aslı Baykal, “CHP, laikliği savunan bir parti olmaktan çıktı” ifadesini kullandı. 

“Benimsenen siyaset tarzı, partiyi kimliksiz bir yapıya dönüştürdü”

CHP’nin son yıllarda kabuk değiştirmeye başladığının altını çizen Baykal, “CHP, ulus aşırı İslamcı görünümlü oluşumlara alan açmaya başladı. Şu an partiyi yöneten kadro, milli değerleri hissetmiyor. Gayrı milli odaklarla iletişim halindeler. Gelecek adına kimseye umut vermiyorlar. CHP’de şu an tarihsel mirasın reddi yaşanıyor. İdeolojik bir boşluk içine düştüler. Her seçmene yaranmaya çalışıyorlar. Bu sebeple de ortaya oldukça çelişkili açıklamalar çıkıyor. Merkez parti taklidinden öteye gidemeyen bir anlayış söz konusu. CHP artık tam anlamıyla rengini kaybetmeye başladı. Son dönemde benimsenen siyaset tarzı, partiyi kimliksiz bir yapıya dönüştürdü. Sığ politikalarla günü kurtarmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ adımına eleştiri

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ adımını da değerlendiren Baykal, “Bu girişim geçmişi reddetmektir, partinin ana unsurlarıyla vedalaşmaktır. Bu girişim, CHP’nin eski politikalarından dolayı özür dileme hareketi anlamına gelir. Geçmişi yüzyıla dayanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan CHP’nin temel siyaseti için özür dileyip bunu yok saymak hafızayı silmektir” eleştirisinde bulundu. 

“Atatürk’ün partisi olarak bilinen siyasi bir miras artık geçmişe atıldı”

CHP’nin ana değerlerini yitirdiğini vurgulayan Baykal, “CHP şu an bir savrulma içerisinde. Bu savrulmadaki en acı nokta, partinin artık gayrı milli bir pozisyonda olmasıdır. İki yıl boyunca kurultay toplanmadı, farklı seslere, çözüm önerilerine kulak tıkandı. Bu tür antidemokratik süreçler, CHP’ye çok zarar verdi. Atatürk’ün partisi olarak bilinen siyasi bir miras artık geçmişe atıldı. Ne CHP ne de Millet İttifakı bünyesindeki diğer partiler Atatürk’ün mirasını taşıyamaz. Atatürkçüler bu dönem itibarıyla mücadele alanı olarak Millet İttifakı’nda hiçbir şekilde fırsat bulamayacaklardır” görüşünü paylaştı. 

“CHP ve Millet İttifakı ile aynı değerleri paylaştığıma inanmıyorum”

Açıklamalarında altılı masaya da eleştiriler yönelten Aslı Baykal, “Bildiğiniz gibi atılı masada Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yer alıyor. Kendisinin, ‘Türkiye’de Said-i Nursi modeline ihtiyaç var’ şeklinde bir açıklaması vardı. Bu sözler, Atatürkçüler açısından kabul edilebilir sözler değil. Ben şu an CHP ve Millet İttifakı ile aynı değerleri paylaştığıma inanmıyorum. Ortak değerlerimiz olmadığı için de zaten partimden istifa ettim. İstifamdaki ana gerekçe budur” dedi. 

Yorumlar (0)