Davutoğlu’ndan Rusya’ya işgal tepkisi, Türkiye’ye 12 maddelik uyarı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesine ilişkin Rusya’ya sert tepki gösterdi. Davutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da Türkiye’nin atması gerekli olan 12 maddelik adımları sıraladı.

SİYASET 24.02.2022, 15:04 24.02.2022, 16:02
Davutoğlu’ndan Rusya’ya işgal tepkisi, Türkiye’ye 12 maddelik uyarı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan, Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon başlattığını duyurması sonrasında süren çatışmalara ilişkin açıklamalar geldi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalar yapan Davutoğlu, “Rusya’nın Birleşmiş Milletler kararlarına, uluslararası hukuka ve tüm ilgili belgelere aykırılık teşkil eden işgalini kınıyoruz ve hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Rusya’nın Ukrayna’ya fiili askeri müdahale gerçekleştirmesi, 2. Dünya Savaşı’ndan bu zamana dek Avrupa’nın istikrar ve güven ortamı açısından en riskli zamanın başlaması anlamı taşıyor.

Soğuk savaş döneminde bile süren AGİT ve Helsinki sürecinin de etkisini fiilen kaybetmesi sonucunu ortaya çıkartabilir. Türkiye, Rusya’nın ve Ukrayna’nın doğrudan komşusu olarak bu konudan en çok etkilenecek ülkelerin başında yer almaktadır.

Bu kritik aşamada şu adımların aciliyetle atılması gereklidir:

1- Askeri ve diplomatik bir kriz masası acilen Ankara’da kurulmalıdır. Krizin bu şekilde tırmandığı dönemde, Cumhurbaşkanı’nın Afrika seyahati gerçekleştirmiş olması, seyahati yarıda kesse dahi, krize ilişkin öngörülemez tutumunun yansıması niteliğindedir. Şu an itibarıyla İstihbarat, Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı birimlerinin bir araya gelmesiyle birlikte oluşacak olan kriz masasıyla gelişmeler her an takip edilmeli ve gerekli olan adımlar derhal atılmalıdır.

2 - Krize ilişkin Türkiye ilkesel tutumunu göstermelidir. Minsk ve Montrö anlaşmaları başta olmak üzere, ulusal sınırların değişmezliği ilkesi ve uluslararası taahhütlere herkes saygı göstermeli ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü korunmalıdır.

3- Acilen Türkiye ateşkes sağlanması için taraflar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve NATO nezdinde temaslar gerçekleştirmelidir.

4- Türkiye Montrö anlaşmasının getirmiş olduğu şartlara tüm detayları ile uyacağının ilanını yapıp hem Moskova hem Kiev’de bu anlaşmaya dair hususları ifade etmeli ve bir çatışmada doğrudan boğazları ilgilendirecek düzeyde taraf olmasının önüne geçmelidir.

5- Ülkemiz Karadeniz’deki tüm ülkelerle olabilecek olan gelişmelere ilişkin derhal istişarelerine odaklanmalıdır.

6- Son zamanlarda maalesef Ukrayna-Rusya krizi çerçevesinde NATO’da liderler düzeyinde sürdürülen istişarenin dışında kalan Türkiye NATO’nun içindeki ihtimaliyet planlarını izleme şansını büyük düzeyde kaybetmiştir. Türkiye, NATO’da tüm istişarelerde bulunup Ukrayna-Rusya krizinin Ukrayna-Rusya krizi olmaktan çıkarak NATO ve Rusya arasındaki krizi olmasını engelleyecek yönde bir tavır takınmalıdır.

7- Türkiye, krizin seviyesini yükseltip NATO ve Rusya arasında bir kriz haline gelmesi ihtimalini de göz önünde bulundurup alternatif yönde planlar yapmalı ve krizin bu düzeye geçmesini engelleyecek yönde adımlar gerçekleştirmelidir.

8- Gelişmelere ilişkin olumsuz yönde etkilenebilecek Tatar soydaşlarımıza ilişkin taraflar nezdinde temaslar gerçekleştirip, Kırım’da büyük acılar çeken Tatar soydaşlarımızın bir defa daha acı çekmesinin önüne geçmeye ilişkin adımlar atılmalıdır.

9- Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerince, siyasi partiler başta olmak üzere, bütün kurumlar şeffaf bir düzeyde bilgilendirilip, bütün senaryolara herkesin hazırlıklı olması sağlanmalıdır.

10- Eğer gerekli olursa Meclis toplanıp bütün gelişmeler masaya yatırılmalıdır.

11- Türkiye, enerjiden tarıma dek oluşabilecek gelişmelerden olumsuz düzeyde etkilenebilecek tüm alanlara dair hazırlıklarını gerçekleştirmelidir.

12- Kharkiv başta olmak üzere Ukrayna’daki vatandaşların tahliyesi için gereken tüm adımlar hızlıca atılmalıdır.

Yorumlar (0)