Davutoğlu ve Karamollaoğlu: HDP kapatılmamalı

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem" söylemiyle peş peşe CHP, İYİ Parti ve SP ile görüşmeler yapan Ahmet Davutoğlu, bu sistem konusunda ikna etti.

SİYASET 17.12.2020, 17:15 18.12.2020, 17:55
Davutoğlu ve Karamollaoğlu: HDP kapatılmamalı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi (GP) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti.

Gelecek Parti genel merkezindeki ziyaret 2 saat sürdü. İkili görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi ve Türkiye'nin genel meseleleriyle üzerine fikir alışverişi yapıldığı bildirildi.

ABD ve AB yaptırımları hakkında konuşan Ahmet Davutoğlu, hem ABD'nin hem de AB'nin Türkiye ile ilgili yaptırımlarına hep birlikte gür sesle omuz omuza karşı duracaklarını kaydetti.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşme yaptıklarını hatırlatan Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu'na da bu konuda yürüttükleri çalışmayı yazılı olarak takdim ettiklerini bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin vizyoner ve ortak biçimde çalışması üzerinde mutabık olduklarını beyan etti.

Temel Karamollaoğlu'ndan öneri

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Karamollaoğlu da, başkanlık sisteminin sürdürülemez duruma geldiğini, revize edilmesinin ve parlamentonun güçlendirilmesinin büyük ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Muhalefette olan ve bazı nosyonları (kavram) paylaşan siyasi parti temsilcilerinin problemlerin çözümü maksadıyla bir araya gelmesi önerisinde bulunan Temel Karamollaoğlu, bu müzakereleri sürdürmeyi arzu ettiklerini, çünkü koşulların bu müzakereleri zorunlu kıldığını, ne zaman seçim olacağına dair net bilgi sahibi olmamakla birlikte şahsi kanaatinin "2022 yılından önce seçim olmayacağı" yönünde olduğunu söyledi.

Bahçeli'nin "HDP'nin kapatılması" yorumu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilen "HDP'nin kapatılması" üzerine yöneltilen soruya hem Ahmet Davutoğlu hem de Temel Karamollaoğlu cevap verdi.

Başbakan olduğu dönemde terörle mücadele üzerinde kararlı tavrının milletçe bilindiğini belirten Ahmet Davutoğlu, Türkiye dışında ve içinde terörle mücadele ile ilgili hiçbir zaman taviz vermediğini, PKK, DEAŞ ve DHKP-C'ye yönelik en kapsamlı ve güçlü terörle mücadele emrini kendisinin verdiğini söyledi.

Ancak demokrasilerde parti kapatmanın bir yöntem şeklinde benimsenmesi durumunda yalnızca partiyi yönetenlerin değil, partiye oy verenlerin de cezalandırıldığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, siyasi partilerle siyasi alanda, terör örgütleriyle güvenlik alanında mücadele edilmesi gerektiğini savundu.

Devlet Bahçeli'nin çıkışını "acizlik" olarak nitelendiren Temel Karamollaoğlu ise, MHP liderinin "HDP'nin kapatılması" konusunu politik malzeme olarak kullandığını, bir suç varsa başsavcılıkların bunu ortaya çıkarabileceğini, AYM'nin de (Anayasa Mahkemesi) karar vereceğini söyledi.

HDP'nin kapatılması söyleminin politik malzeme olarak kullanılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Temel Karamollaoğlu, partiler ile seçmenin birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini, herkesin seçmenin kanaatlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Teröre karşı sonuna kadar mücadele edileceği vurgusu yapan Temel Karamollaoğlu, ancak terörle mücadelenin siyasete alet edilmesinin acizlik olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)