Davutoğlu'ndan Erdoğan'a 'One Minute' göndermesi

Kahramanmaraş İl Danışma Kurulu toplantısında konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Çin Ankara Büyükelçisi’nin açıklamaları karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sessiz kaldığı yönünde eleştiriler yönelterek, "Davos'ta one minute diyen Erdoğan bugün neden Çin'e one minute diyemiyor?" dedi.

SİYASET 08.04.2021, 10:43 08.04.2021, 17:20
Davutoğlu'ndan Erdoğan'a 'One Minute' göndermesi

Toplantıda gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, “One minute diyen Tayyip Erdoğan, bugün Çin’e neden one minute diyemiyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en zelil olayı”

Dün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanmış en zelil olaylarından birine rastladıklarını aktaran Davutoğlu, karşılaştıkları bu tablonun kendilerini çok üzdüğünü belirterek şunları söyledi:

“Dün Ankara Çin Büyükelçisi, Twitter’dan bir paylaşım yaparak Türkiye'nin istiklal savaşının karargahında, başkentinde bir tweet atarak Doğu Türkistan’a ilişkin haklı kaygılarını dile getiren İYİ Parti Genel Başkanına ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanına tehditler savurup, Türkiye'yi yönetenlere bir ayar vermeye girişti. Söz konusu bu açıklama, tüm diplomatik teamüllere aykırı bir durumdur. Tarihimize tam bir hakarettir. Bu istiklalimize müdahaledir, hakarettir. Ankara’da bulunan bütün Büyükelçiler Türkiye'nin misafiri olarak daima saygı görürler ancak, biri kalkıp Türkiye'de parmak sallamaya çalışır ya da ayar vermeye girişirse ona en iyi cevap Kahramanmaraş'dan verilir. Haddinizi bilin Kahramanmaraş burası,, burası Ankara.”

Bu durumda iktidara seslenmeleri gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Davos’ta ‘one minute’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Çin’e neden ‘one minute’ diyemediğine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'yi bu duruma sokan iktidardakilere seslenmemiz gerekiyor. Sayın Erdoğan Davos'ta ‘one minute' dediğinde, ekip olarak çalıştığımız o dönemde onurla o sözlerin arkasında durduk. O dönem İsrail Cumhurbaşkanına kendi telefonundan özür dilettik ve o süreçte tüm İslam alemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına destek olmuştu. Bugün sorma zamanıdır; o gün Davos’ta  ‘one minute' diyen Sayın Erdoğan, bugün neden Çin’e ‘one minute' diyemiyor?”

“Çin Büyükelçisi haddini aştı”

Çin Büyükelçisinin haddini aştığını ifade eden Davutoğlu, bu Büyükelçinin, Türkiye’nin belediye başkanlarına tehditler savurduğunu ancak ülkeyi yönetenlerin bu duruma sessiz kaldıklarını belirtti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an Sayın Erdoğan, ses çıkarmıyor çünkü çok net bir şekilde dümende 28 Şubat muhibbi, 28 Şubat ideoloğu Perinçek'in olduğu iddia edilen Türkiye var. İki dönem arasındaki fark bu. Sayın Erdoğan, sesiniz niye çıkmıyor? Bu Çin Büyükelçisi, sadece Ankara’daki siyasilere parmak sallamadı size de salladı ve sizi de tehdit etti. Bu Çin Büyükelçisi bu tehditleri savururken bu cesareti nereden ve kimden alıyor? Büyükelçiler merkezden talimat almadan bunu yapamazlar. Bu da demek oluyor ki bu büyükelçi, Çin'den doğrudan bir talimat alıyor. Türkiye'yi yöneten Cumhurbaşkanı, kendisine ‘Aptal olma' diye mektup yazan ABD Başkanına sessiz kalırsa bugün de Çin'den Ankara'ya böyle bir tehdit yöneldiğinde sessiz kalır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Çin’in bu tavrına sessiz kaldığını söyleyen Davutoğlu, bunun sebebinin ise Erdoğan’ın aşı konusunda Çin’e muhtaç olmasını işaret etti. Davutoğlu sözlerini şöyle bitirdi:

“Çin Büyükelçisinin bu had bilmez tavrına sessiz kaldı çünkü aşı konusunda Çin'e muhtaç. Bütün ülkeler ve bütün dünya tedbirlerini aldı. Bilinçli ve gelişmiş ülkeler, teknolojik altyapıya sahip ülkeler, kendi aşılarını yapmaya girişti. Ardından dünyanın farklı yerlerinde üretilen aşılara bakıp o aşılardan kendileri için en uygun olanını çok alternatif olacak biçimde tercih etti. Yalnızca Türkiye, bir tek aşıya yatırım yaptı o da Çin’in ürettiği Sinovac. Daha önce Sayın Erdoğan'ın ve Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamalara bir bakın, Nisanda yerli ve milli aşı çalışmaları tamamlanacak ve vatandaşlarımızı bu aşıyla aşılatacağız diyorlardı. Mart bitti, nisan ayı geldi aşı yok. Bu aşı üretim tesisleri için ihtiyaç duyulan para 50 milyon TL. Toplamda bakıldığında ihtiyaç duyulan para 100 milyon TL’yi buluyor. Ama Nisan ayına girmemize rağmen ortada aşı falan yok.

Yorumlar (0)