Davutoğlu, Babacan, Gül ve Yeni Bir Parti

Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın ismi bir süredir yeni bir parti kurulacağı yönündeki iddialarla anılıyor. Yerel seçim öncesi siyasete göz kırpan ‘Yeni Bir Parti’, akıllarda pek çok soru işareti bırakırken, Davutoğlu’nun Diyarbakır’da yeni kurulacak partiyi duyuracağı iddia ediliyor.

SİYASET 14.05.2019, 14:37
Davutoğlu, Babacan, Gül ve Yeni Bir Parti

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski bakanlardan Ali Babacan’ın yeni bir oluşum kurmaya hazırlandığı iddiaları gündeme gelmişti. Öte yandan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yeni bir parti kuracağı söylentileri var. İddialar ilk ortaya çıktığında bu isimlerin birlikte hareket ettiği söylense de zamanla bunun öyle olmadığı anlaşıldı.

Abdullah Gül’ün Ali Babacan ile birlikte İstanbul ve Ankara’daki ofislerinde çalışmalarının sürdüğü, Ahmet Davutoğlu’nun ise İstanbul’daki çalışma ofisinde bir hazırlık içerisinde olduğu öne sürülüyor. Davutoğlu’nun Gül ve ekibinden ayrı bir şekilde eski öğrencileri, eski bürokratlar ve eski milletvekilleriyle birlikte hareket ettiği belirtiliyor. İddialara göre Ahmet Davutoğlu, muhafazakar tabanda ciddi bir talep olduğu yönündeki söylemlerini sürdürüyor.

Abdullah Gül ve Ali Babacan’ın oluşumu ise Davutoğlu ile ciddi görüş ayrılıkları yaşıyor. Hatta Gül’ün Davutoğlu ile cenazeler gibi mecburi durumlar dışında görüşmeyi istemediği haberleri kulislerde dolaştı.

Beyaz yonca gizemini koruyor

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde ise siyasi gündeme bomba gibi düşen bir haber ortaya çıktı. “Yeni Bir Parti” adını taşıyan bir internet sitesi, bir anda kulisleri hareketlendirdi. Sosyal medya hesapları, amaçları ve gündeme dair eleştirileriyle siyasete hazır bir parti kuruluyordu. Yeşil zemin üzerine dört yapraklı yonca simgesiyle kurulan bu partinin hangi gruba ait olduğu ise bilinmiyordu.

31 Mart’tan sonra partideki isimlerin açıklanması bekleniyordu. Fakat öyle olmadı. Yeni Bir Parti, internet sitesinden yaptığı açıklamayla bir süreliğine yayından kaldırıldı. Yapılan açıklamada, kendilerine çok sayıda mesaj gönderildiğini ve mesaj atan kişilerin güveninin boşa çıkarılmayacağı ifade edildi. “Şartlar gereği” kapatılması uygun görülen partinin internet sitesi kapatıldı.

Yeni Bir Parti’nin macerasında dikkat çeken bir ayrıntı da bu oluşumda Gül ve Babacan’ın olmadığını kanıtlar nitelikteydi. Abdullah Gül, Ali Babacan ve Gül’ün ekibi, Yeni Bir Parti’nin sosyal medya hesaplarını engelleyerek kendilerini takip etmesinin önüne geçti. Söz konusu durum AK Parti içerisinde seçim gündeminden daha çok konuşuldu. Diğer siyasi partiler de bu oluşumun yankılarını merakla takip etti.

3 isim Davutoğlu'nu reddetti

Şimdi ise ortada yeni bir iddia bulunuyor. DW Türkçe’nin haberine göre Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır’da katılacağı büyük bir iftar programında yeni partisini duyuracak. Görünüşe göre Ahmet Davutoğlu, Gül ve Babacan’ın hareketinden önce yola koyulmayı amaçlıyor.

Bu yeni iddiaya göre Davutoğlu, AK Parti’den önemli isimlerle görüşüyor. Bu isimler arasında Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, Numan Kurtulmuş, Abdullah Başçı ve Ramiz Altun yer alıyor. Kulislerde Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz ve Numan Kurtulmuş’un Davutoğlu’nun teklifini reddettiği söyleniyor.

Davutoğlu’nun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki muhafazakar Kürtleri yanına alarak yola çıkacağı belirtilirken, bu söylem Diyarbakır’daki etkinlikte yeni partinin duyurulacağı iddiasıyla da örtüşüyor.

Kulislerde konuşulanlara göre Davutoğlu’nun partisinin logosunda yeşil zemin üzerine beyaz dört yapraklı yonca bulunacak.

Davutoğlu YSK’nın İstanbul kararını eleştirmişti

Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararını eleştirmişti. Davutoğlu, YSK’nın bu kararının evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırı olduğunu belirterek, en büyük siyasi kayıp olarak seçimlerin kaybedilmesinin değil toplumsal vicdanda ahlaki üstünlüğün kaybedilmesi olduğunu söylemişti.

Abdullah Gül: Bir arpa boyu yol alamamışız

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de YSK’nın kararını 367 kararına benzeterek, “Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız” eleştirisini getirmişti.

Babacan liderlik edecek

Ayrıca yanında 35 milletvekilinin bulunduğu söylenen Ali Babacan’ın, içinde bulunacağı oluşumun lideri olacağı da iddialar arasında.

Davutoğlu ihraç edilecek iddiaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, partisinin geçen hafta düzenlenen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun YSK’nın kararına karşı eleştirilerine değindiği ve Davutoğlu’nun ihraç edilebileceği yönünde sinyaller verdiği öne sürülüyor.

Yorumlar (0)