Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi: Siyaset sahnesinden silinecekler!

Arnavutluk'a yaptığı ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kademeli bir şekilde, yavaş yavaş kur da düşecek, faiz de düşecek ve 2022 en parlak yılımız olacak, 2023’e de böyle gireceğiz" açıklamasını yaptı.

SİYASET 18.01.2022, 14:52 18.01.2022, 15:46
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi: Siyaset sahnesinden silinecekler!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'a yaptığı ziyaretin ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Arnavutluk ile ikili ilişkilerde önemli mesafe sağladık”

Arnavutluk Başbakanı Rama ile heyetler arası ve baş başa verimli görüşmeler yaptıklarını söyleyen Erdoğan, son yıllarda ikili ilişkilerde sağlanan mesafeden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Erdoğan, "Stratejik Ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi geliştirilerek yeni konulara teşmil ettirilmesi ile ilgili karşılıklı irademizi teyit ettik. En kısa zamanda, geçtiğimiz yıl Ortak Siyasi Bildiri’yi imzalayarak tesis ettiğimiz Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını yapmak üzere mutabık kaldık. Dışişleri bakanlarımız gereken görüşmeleri yapacaklar ve ardından bu yıl içinde yüksek olasılıkla bu toplantımızı yapacağız" açıklamasını yaptı.

Ortak gündemlerindeki bölgesel meseleler ile ilgili fikir teatisinde bulunduklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO müttefiki iki ülke olarak güvenlik konulu gelişmeleri değerlendirdik. Savunma sanayi alanında Arnavutluk'un ihtiyaçlarının karşılanması için atabileceğimiz adımları değerlendirdik. Özellikle Başbakan Rama ile FETÖ'nün Arnavutluk’taki yapılanmasına karşı ortak mücadelemizi ele aldık.” sözlerini kullandı.

Arnavutluk Meclisine de hitap ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da Arnavutluk'ta yaşanan depremin ardından Laç kentinde, TOKİ’nin yaptırdığı 522 deprem konutunun teslim törenini de gerçekleştirdiklerini belirtti. 

“FETÖ yüzünden birçok problem yaşandı”

Model binaları gördüklerini ve birçok eve misafir olduklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Ayrıca, Tiran kent meydanının en iyi noktasında yer alan ata yadigarı tarihi Ethem Bey Camisi'nin TİKA’nın yaptığı restorasyonun ardından tekrar ibadete açılışına hep beraber tanıklık ettik. Osmanlı Dönemi’nde Başkent Tiran'da inşa edilen 8 büyük camiden biri olan Ethem Bey Camisi, günümüze kadar ulaşan tek tarihi cami olması nedeniyle farklı bir önem taşıyor. 2018’de TİKA tarafından başlatılan onarım, bakım ve restorasyon faaliyetleri, geçen sene tamamlandı. İnşallah Arnavutluk'ta yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimiz için bu caminin manası da çok büyük olacaktır. Namazgah Camisi'ni de şimdi Ramazan sonuna yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu cami de 3 bin 250 kişilik. İnşallah güzel bir eser olacak. Bu çalışmayı da Diyanet’in KOMAŞ şirketi yürütüyor. FETÖ problemi sebebiyle burada birçok problem yaşandı. Bu problemler nedeniyle gecikti. Neredeyse işi durdurma noktasına geldik. Fakat Sayın Edi Rama'nın bugün bize verdiği sözler nedeniyle 'tamam' dedik. Biz işi yükleneceği ve daha sonra başlayacağız. Yeter ki problemleri halledelim. Şubat sonuna kadar temenni ederim ki bu planı gerçekleşirse ardından da adımlarımızı yoğun bir biçimde atacağız."

“Kur da düşecek, faiz de düşecek”

Yakın dönem ekonomi tarihinin en kritik günlerinden biri olarak değerlendirilen günü 20 Aralık 2021 günü ve kur korumalı mevduata ilişkin değerlendirmeleri sorulan Erdoğan, şu şekilde yanıt verdi:

"Kur korumalı mevduata öncelikle vatandaşlarımızın teveccühü memnun ediyor. Döviz kurlarında yaşanan oynaklığın gerilemesinden ve istikrarın devam etmesinden oldukça memnunuz. Finansal piyasalarda istikrarın sürmesine ve TL'ye yönelik ilginin artmasına ilişkin ek çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan biliyorsunuz ki bir iddiam var; 'Faiz sebep, enflasyon sonuçtur.’ Nitekim de sonucu, kendini gösteriyor. Enflasyon, düşüşe geçmiştir, düşecektir. Bu kesin. 20 Aralık dönüm noktası oldu. Enflasyonun inmesini beklemek, hedefimizdir ve milletimin hakkıdır. Biz bunu başaracağız. Artık faizde de düşüşler başladı. Biliyorsunuz bir ara 12'ye falan geldi, daha da aşağıya indi. Ardından yeniden bir çıkış oldu. Ancak bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu, ekonomideki koşullara göre şekillenecek. Öyle bir durum ki bu; hep dediğim gibi dere yatağında akar. Bu konuda da aynen bunu yakalayacağız. Kademeli olarak, yavaş yavaş ve acele etmeden kur da düşecek, faiz de düşecek. 2022 en parlak yılımız olacak. 2023'e de bu şekilde gireceğiz. Bu durum, enflasyonun da azalmasını getirir, enflasyon düşecek.

"2023’te birçok siyasetçi, siyaset sahnesinden silinecek"

"CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Milli Eğitim Bakanlığına giderek açıklamalar yapması ve kadrolaşmayla ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Türkiye’de CHP, kadrolaşmanın kitabını yazmıştır. Mehmet Moğultay, biliyorsunuz bu işin en mahir isimlerindendir. Moğultay’ın, 'CHP'lileri almayacağım da ülkücüleri mi alacağım' şeklinde bir ifadesi de mevcut. Tabii yalnızca onunla kalmadı. O dönemde CHP'nin, bakanlarının tamamında aynı uygulama yaşanmıştır. Seyfi Oktay'a bak aynısını görürsün. Bunların belediyelerinde de aynı şeyi görürsün. Bugün burada da aynı bu uygulamayı yapıyor. Milletimiz bu yaptıklarını görüyor. Bize bu konuda asla çamur atamazlar. Kadrolaşmanın yanı sıra milletimiz, bunların beceriksizliklerine de şahit oldu. SSK'nin başında olduğu süreçte bu millet, kan revan içinde hastanelerde kalıyordu, serum bulunamıyordu. Savaş Ay'ın bir programında kolu kangren olan o evladımızın halini ben unutamıyorum. Bu, bir SSK'yi yönetemedi. Şimdi gelmiş iktidara talip oluyor. A'dan Z'ye her şeyi yalan. Bozuk zemberek gibi dönüp aynı yalanı tekrar ediyor. Hakikaten burada bir istiklal mücadelesini vermemiz gerek. 2023, Türkiye’nin istiklal mücadelesinin verileceği dönem olacaktır. Milletimiz, elhamdülillah hemen her şeyin farkında. Bu hafta işte Aydın'daydık. Milletimizin teveccühünü orada gördük. Resmi sayılara göre 30 bin vatandaşımız meydandaydı. Ondan sonra Danışma Meclisi'ndeki coşku ve heyecan bambaşkaydı. 2023'te çıkacak sonuç, herhalde birçoğunun siyaset sahnesinden silinmesine vesile olacaktır."

"Türkiye olarak Balkanlar'da varız"

Balkan coğrafyasında Türkiye'nin, birçok eseri ihya ettiği Maarif Vakfının birtakım yeni okullar açtığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün faaliyetlerin eğitim, sanat ve kültür alanındaki faaliyetlerin üzerine bir adım daha ekleme konusunda yeni anlaşmalar, yeni projeler olacak mı?” şeklindeki soruya, "Biz istiyoruz ki her Balkan ülkesinde adım atalım; özellikle de TİKA ile buralarda tarihimize ve kültürümüze sahip çıkalım; sanat ve kültüre ilişkin ne gerekiyorsa biz TİKA ile bunları yürütelim. TİKA, Balkan ülkelerinin hemen hemen tamamında aktif. Çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor. İşte köprüler, camiler ve bunun gibi tüm eserlere ilişkin çalışmaları TİKA yürütüyor. Bunun yanında yine Makedonya, Kosova ve Bosna-Hersek olsun, buraların tamamında, Alevi Bektaşi tekkelerine kadar, bunları yoğun bir biçimde yapıyoruz. Bazıları konuşuyor hani 'meşrep ve mezhep meşrep ayrımı gibi diye. Böyle bir şey yok. Olsa dahi bizim elimiz değmez bunlara. Ama bir hepsinde de varız, elimizden gelen desteği hepsine veriyoruz ve bunları oralarda inşa ve ihya ediyoruz. Türkiyesiz Balkanlar olmaz. Türkiye olarak Balkanlar'da varız." cevabını verdi.

"Siyaset tarihinden savaşı silip atmamız gerek"

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan son gelişmelerin hatırlatılması üzerine konuşan Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini gerçekçi bir tavır olarak değerlendirmediğini belirtti ve şunları aktardı:

“Rusya'nın bu adımı atması için kendi durumunu ve bütün dünyadaki durumu gözden geçirmesi gerek. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ukrayna'daydı. Ben de şimdi İlham Bey ile görüşeceğim. Sayın Putin'le de tabii bu konuları konuşmamız lazım. Bu bölgeler çünkü savaşı artık kabullenemez. Bunlar doğru değil. Siyaset tarihinden artık savaşı silip atmamız gerek. 'Ben bir ülkenin topraklarını işgal edeyim’ düşüncesiyle bu işler olmaz. İşte örneğin; Rusya, Ukrayna'da ne yaptı? Kırım'a çöktü. Biz Kırım ile ilgili daima, Kırım'ın işgal edilmesine karşı olduğumuzu Putin'le gerçekleştirdiğimiz her görüşmede ona söylüyorum. Aynı şekilde Dışişleri Bakanlığımız, bunları muhataplarına söylüyor. Yani bizim bu konuda politikamız ortada."

"Terör örgütleri, ABD'den destek almaya devam ediyor"

Suriye'deki durumu de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Güneyimize bakınca; Suriye'nin büyük bir bölümünde Amerika'nın üsleri mevcut. Rusya'nın da üsleri var. Diğer yanda terör örgütleri, Amerika'dan büyük destekler aldı, almaya devam ediyor. Bunları şimdi yok saymak mümkün mü? Değil. Biz Biden'la görüşmelerimizde bunları kendisine devamlı söyledik. Trump ile görüşmelerimizde söyledik. Obama ile görüşmelerimizde bildirdik. Biz hepsine de ‘Terör örgütlerine destek veriyorsunuz' diye söyledim. Güneyimizde, terör örgütlerine Suriye'nin kuzeydoğusunda binlerce tır mühimmat ve silah, her türlü desteği verdiler. Öte yandan Irak'taki Koalisyon Güçleri, Suriye'deki Koalisyon Güçleri olarak bunları yaptılar, yapmayı da sürdürüyorlar. 'Çekildik, çekiliyoruz. Burada terör örgütlerine yardım etmiyoruz’ diyorlar. Yanlış konuşuyorlar. Rusya da aynı şekilde oradan çekilmiyor. Bugün Rusya, Suriye'ye desteğini çekse Esed'in ayakta duracak gücü yok. Şu anda Esed, Rusya'dan almış olduğu destekle ayakta. İran'ın da malum desteği var. Böyle bir durum var şu an. Temennimiz şu ki bir an evvel sulh ve sükun bölgeye hakim olur ve bunlardan kurtulmuş oluruz."

Yorumlar (0)