Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Somali'ye yaptığımız yardımlar 1 milyar doları geçti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Somalili mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud ile düzenlenen ortak toplantıda “Son 10 yıl içinde Somali'ye 1 milyar dolardan fazla yardım ettik' açıklamasını yaptı.

SİYASET 06.07.2022, 16:03
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Somali'ye yaptığımız yardımlar 1 milyar doları geçti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Ankara'ya ulaştı.

Heyetler arası görüşmeler yapıldı

Devlet başkanı konumunda Türkiye’ye gelen Cumhurbaşkanı Mahmud, Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi törenle karşılanarak heyetler arası resmi görüşmelerde bulundu.

Karşılama töreni, görüşme ve imzalardan sonra iki lider için ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

"Somalili kardeşlerimizin yanında yer aldığımızın mesajını tüm dünyaya vermiştim"

Somali'ye desteğin daima devam edeceğini toplantıda vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sözlerle açıklamalarına devam etti;

"2011 yılında Somali, çökme aşamasına gelmişti. O dönem kapsamlı bir heyetle Somali'ye bir ziyaret düzenleyerek bütün dünyaya Somalili kardeşlerimizin daima yanında yer aldığımızın mesajını vermiştim. 2012-2017 dönemi arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yapan kardeşimle birlikte attığımız adımlar, Somali'nin tekrar kalkınmasına destek oldu. Her alanda Somali'ye destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.”

"Somali'ye son 10 yılda yaptığımız yardım 1 milyar doları geçti"

Erdoğan’ın açıklamalarının devamı şu şekilde:

“Pek çok kurumumuz sahada faaliyetlerine devam ediyor. Önemli miktarda sivil toplum kuruluşları da Somali'ye destek için yanlarında bulunuyor. Somali’ye son 10 yılda yaptığımız desteklerin tutarı 1 milyar doları geçti. Bugün birçok alanda Somali'nin gelişme gösterdiğini görmekten dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki süreçte kıymetli kardeşimin önderliğinde görev yapacak olan hükümete bugünden başarılar diliyorum.”

"1000’e yakın özel harekat polisini eğittik"

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Somali-Türkiye ilişkilerini değerlendirdik. Somali'de hükümetin kurulmasından sonra gerekli adımların hızla atılması ile ilgili mutabık kaldık. Ayrıca görüşmelerimizde bölgesel meseleleri de konuşarak Somali'nin istikrarının bütün Afrika için önemine dikkat çektik. 1000 özel harekat polisini bu kapsamda eğittik. Somali'nin terörle mücadelesine Türkiye olarak katkımızı buradan tekrar ifade ediyorum.” 

"Afrika'daki kardeşlerimizle kazan-kazan temelinde ilişkileri artıracağız"

“Kazan-kazan temelinde Türkiye olarak, Afrika'daki kardeşlerimizle ilişkimizi artırmaya çaba harcıyoruz. Kıymetli kardeşim Şeyh Mahmud'a ve yanındaki heyetine ziyareti için teşekkürlerimi iletiyorum."

Yorumlar (0)