Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Garantör ülke olmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşına değindiği açıklamalarında, iki ülkenin liderleriyle yeniden görüşeceğini; liderlerin de bir araya gelmeleri konusunda ikna çalışması yürüteceklerini kaydetti. Rus milyarder Abramoviç’in Dolmabahçe’deki görüşmelere katılmasını da değerlendiren Erdoğan, “Masaya kimin değil, kimin adına geldiğinin önemli olduğunu” aktardı. Asgari ücret zammına da değinen Cumhurbaşkanı, olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe zammın aralık ayında yapılacağını sözlerine ekledi. 

SİYASET 31.03.2022, 16:28 31.03.2022, 16:31
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Garantör ülke olmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyareti sonrasında uçakta dönerken gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ve dünya gündemini değerlendiren Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı, asgari ücret ve Abramoviç’in İstanbul’a gelmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı. 

Asgari ücret hakkında

Erdoğan, asgari ücrette temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağı üzerine soru soran gazetecilere şu cevabı verdi: “Vatandaşımızı elbette ki enflasyona ezdirmeyeceğiz. Olağanüstü koşulların yaşanmaması halinde zam, aralık ayında yapılacak. Ben, vatandaşlarımı kandırmak istemiyorum yapamayacağımız şeyleri yapacağımızı söylemeyi doğru bulmuyorum. Asgari ücreti tespit etmek için bir komisyonumuz var ve her sene aralık ayında toplanıyorlar. Yani bu zam için bir vakit var. Vakti geldiğinde de sorumlu sendikalar ve ilgili bakanlık konuşup adım atacaklar. Olağanüstü yaşanması halinde de biz zaten zamma kapalı değiliz. Enflasyon, vatandaşlarımızı gerçekten eziyorsa o zaman elimizden geleceği yapacağız. Sendikacılar ve ilgili bakanımız zaten sürekli irtibat halindeler. Nelerin yaşandığını biz görüyoruz zaten. Biliyorsunuz ki daha önce görülmemiş bir zam yaparak asgari ücreti çok farklı noktalara taşıdık. Emeklilerimizin maaşlarına da gereken zammı yaptık. Bundan sonra da vatandaşlarımız için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

“Zelenskiy ve Putin ile görüşeceğim”

“Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile görüşmek konusunda kararlılığım var. ‘Artık hedefimiz bir an önce sizi bir araya getirmek.’ diyeceğim. Biz Türkiye olarak bu süreçte Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin’i bir araya getirmek konusunda da kesin olarak kararlıyız. İki liderin bize duyduğu güvenle birlikte bu işi barışla çözmek bizim için en önemli nokta olacak. Ukraynalı ve Rus heyetlerinin İstanbul’da gerçekleştirdiği müzakerelerin barış yolunu açmak kapsamında önemli ivme kazandırdığına inanıyorum. Rusya tarafı, Çenihiv ve Kiev’deki askeri operasyonları kayda değer oranda azaltma kararı aldı. Devlet başkanlarının bir anlaşma üzerinde mutabık kaldıklarını da görüyoruz. O anlaşmanın hayata geçirilmesi ve barışın daimi olması konusunda destek veriyoruz. Savaşın daha fazla ölüme ve yıkıma sebep olmasını istemiyoruz. Dengeli yaklaşımımız ve aktif diplomasimiz sayesinde önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. ”



“Ev sahibi olmaya hazırız”

“İki ülkenin liderlerini bir araya getirmek konusunda kesin tarih alabileceğimizi düşünüyoruz. Devlet başkanları düzeyinde yapılacak üst düzey toplantıya da ev sahipliği yapmaya hazırız. Ukrayna, NATO üyeliği kararından vazgeçebileceklerini bildirdi ki bu oldukça önemli bir açıklamaydı. Rusya’nın da buna olumlu yaklaştığını gördük. Bu kapsamda Ukrayna heyeti, güvenlik garantisi istedi. Çin, Polonya, ABD, Kanada, Türkiye ve İngiltere’nin de garantör ülke olduğu bir görüşme talep edildi. NATO’nun 5’inci maddesi gibi bir sistemin işletilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bununla birlikte Ukrayna’nın, Avrupa Birliği üyeliği konusunda çok ısrarcı olacağını düşünmüyorum. Zaten Avrupa Birliği ülkelerinden birkaç tanesi hariç, bu savaşa çok fazla ağırlık vermediler. Öte yandan Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne girmesi konusunda Sayın Putin’in olumlu yaklaşım sergilediğini duydum. Yeni görüşmelerde nihai durumu öğreneceğiz. Kendisiyle görüştüğümde bunu kendisinden duymak istiyorum.”

“Ukrayna sıradan bir ülke değil”

“Bildiğiniz üzere 1963 senesinden bu yana Avrupa Birliği’nin bize hiçbir faydası olmadı tam aksine zararları oldu. Bizi sürekli oyaladılar hala da oyalamaya devam ediyorlar. Garantörlük konusunda ise biz, Ukrayna’nın güvenliğini temin edebilecek ülkelerden biri olabiliriz ki zaten buna sıcak bakıyoruz. Ancak tabi ki bu konunun da detaylandırılması gerekiyor. Bu savaş, dünyanın son dönemlerde hiç görmediği bir süreçti. Rusya, her türlü özelliği ile şu anda dünyada ilk üç sırada yer alıyor. Bunu görmemezlikten gelmek mümkün değil. Öte yandan Ukrayna da asla sıradan bir ülke değil. Batı’nın özellikle Ukrayna’ya destek verdiğini biliyoruz, adeta sahip çıktılar. Bundan hareketle pek çok değerlendirme yapıldı. Bu savaşın çok kısa süreceğini söyleyenler oldu. Ancak onların dedikleri gibi olmadı. Bu savaşta yüzlerce insan öldü milyonlarca kişi yerinden edildi. Dünyanın en güçlü ülkelerinden Rusya’nın bile önemli kayıpları oldu. Savaşın kazananı ya da kaybedeni hakkında yorum yapmadan önce her şeyi tartmak gerekir. Bizim için en önemli çözüm, barış.”

“Ülkemiz, farklı bir noktaya ilerliyor”

“Ülkemiz artık tüm dünyanın gözünde farklı bir noktaya ilerliyor. Gerek ABD’nin gerekse AB’nin ülkemize karşı tutumlarında değişiklikler var. Türkiye artık masada kurucu rolünde. NATO Zirvesi’nde yaptığımız görüşmelerde üye ülkelerin ülkemize olumlu yaklaştığını gördük. Bu ikili diyaloglar ülkemiz için oldukça önemliydi. İstanbul’daki müzakerelerin artından Türkiye’ye karşı görüşlerin daha da olumlu olduğunu gördük. Avrupa’nın oligarklara uyguladığı yaptırımlar artarak devam ediyor. Bugünlerde bu, biraz daha arttı. Ancak ülkemizden Rusya’ya karşı herhangi bir yaptırım yok ve olmayacak. Bunu daha önce defalarca dile getirdik. Rusya’nın askeri faaliyetlerine tepki gösteriyoruz evet ama bir yandan da diyaloğu önemsiyoruz. Bu diyalog yalnız bizim için değil Kafkasya, Suriye, Libya için de önemlidir.”



Abramoviç hakkında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roman Abramoviç’in İstanbul’daki müzakerelere katılması hakkında ise “Abramoviç, Rusya’nın müzakere heyetinin bir üyesi olarak İstanbul’daydı. Kimin nerede olduğu önemli değil. Önemli olan ne amaçla bir araya gelindiğidir. Eğer Sayın Putin ve Rusya, Abramoviç’i heyetine kattıysa demek ki ona güvenmişlerdir. Bu görüşmelere katılan tüm üyelere başarılar diliyorum. Neticenin en kısa zamanda sağlanmasını temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

Enerji hakkında açıklamalar

“Gerek ülkemizin gerekse dünyanın şu anda en önemli gündemlerinden biri enerji. Son dönemde İsrail ve Irak ile bu konularda görüşmelerimiz oldu. Ülkemiz, Avrupa’nın enerji güvenliği konusunda kilit isim. Bildiğiniz gibi Sayın Herzog’un geçtiğimiz günlerde ülkemize ziyareti oldu. Bu ziyarette pek çok konuyu konuşma fırsatı bulduk. Ağırlıklı olarak enerji konusunu görüştük. Bu konuda geçmişte İsrail ve Türkiye arasında münasebetler olmuştu. İş bitme noktasına geldiğinde ki o zaman Netanyahu dönemiydi, her şey bir anda tersine döndü. Çünkü İsrail’in enerji ihracı noktasında düşündüğü yol, maliyet itibarıyla uygun değildi. Kalkıp İsrail’den Yunanistan’a deniz altından boru döşensin dediler. Oradan da Avrupa’ya gitsin dediler. Bu olacak iş değil. Yapılan maliyet hesaplamalarımızda bu işin en uygun yanının Türkiye üzerinden doğal gaz çıkışı olduğunu hepimiz gördük. Onlar da bunu görüştüler. Neticede en uygun yolun, dediğimiz yol olduğuna karar verdiler.”

“Bu konuda çok mutluyum”


“Sayın Herzog ile son görüşmemizde bu konunun fazla uzatılmamasını talep ettik. İlgili bakanlarımızı göndereceğimizi söyledik. Bölge ile ilgili değerlendirmeleri Dışişleri Bakanımız, enerji ile ilgili değerlendirmeleri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız yapacak. Onların bu konuda samimi olmalarını istedik. Bu adımı hemen atacaklarını ifade ettiler ve bizim hızımızı da memnuniyetle karşıladılar. Sayın Herzog, İsrail Başbakanı’nın yakın zamanda Türkiye’ye geleceğini ve bu konunun onunla da görüşülebileceğini dile getirdi. Bu görüşme bizim için isabetli olacak. Kendileri bu konuda çalışmaları başlattı. Bundan memnuniyet duyuyorum. Ramazan ayı sonrasında da Sayın Bennett ile görüşeceğiz ve adımları hemen atmaya başlayacağız. Projemizi hemen hayata geçirmemiz halinde hem Türkiye hem de İsrail’in bölgedeki iş birliği, Doğu Akdeniz’deki petrolle ve doğal gazla birlikte süreci oldukça hızlandıracak.”

Mescid-i Aksa ziyareti

“Ramazan öncesinde bölgede bazı sıkıntılar oldu malum. Bu sorunlar özellikle her Ramazan ayı öncesinde ve mübarek ayda meydana geliyor. Mescid-i Aksa ile ilgili üzüldüğümüz konular var. Bazı sıkıntılarımız var. Sayın Herzog’a bunu ilettim. Bu ayda bari Müslümanlar huzurlu bir şekilde Mesicd-i Aksa’ya gidebilsinler. Bu konuda biz de gereken desteği verelim onlar da destek versinler istedik. Bu kapsamda kendilerinden bir adım bekliyoruz."

Yorumlar (0)