Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başkanlık sistemiyle inşallah yolumuza devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi zirvesinin ardından Türkiye’ye dönerken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Başkanlık sistemiyle yolumuza inşallah devam edeceğiz. Bizi yıllarca geride bırakan eski vesayet sistemini tekrar denemeyeceğiz.” açıklamalarında bulunan Erdoğan, gündem değerlendirmelerinde de bulundu. 

SİYASET 30.09.2021, 16:02 02.10.2021, 10:28
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başkanlık sistemiyle inşallah yolumuza devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yolumuza, başkanlık sistemiyle devam edeceğiz” 

Gündem hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Putin ile görüşmelerini oldukça verimli şekilde geçirdiklerini ve sürekli telefon görüşmelerinde bulunduğu Putin ile uzun zaman sonra yüz yüze yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ve bölgesel ilişkilerin ayrıntılı şekilde ele alındığını aktardı. 

Soçi zirvesi, 3 saatten fazla sürdü 

Erdoğan: “İkili ilişkilerimizde güçlü ve yeni bir ivme kazanmak ve bölgede yaşanan gelişmelere düzen vermek amacıyla 3 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdik. Bu senenin ilk 8 ayındaki ve geçen senedeki ticareti, ortak hedeflerimizi görüştük. Hangi alanlarda iş birliği yapacağımızı ve mevcut iş birliklerimizi nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ve TürkAkım projeleri hakkında son değerlendirmeleri yaptık. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali bizim için oldukça önemli çünkü burada 10 bin Türk ve 3 bin Rus mühendis çalışıyor. Bu sayı daha da artacak. Burada toplamda 4 ünite inşa edilecek. Biz bu projeyi büyütmek istediğimizi söyledik, Putin de bu konuyu kendi aralarında görüşeceklerini aktardı. Bunların yanı sıra tarım, turizm gibi iş birlikleri de konuşuldu. Turizm konusunda Rusya, Türkiye’ye güçlü destekler veriyor.” 

“Suriye konusuna nihai çözüm getirmek istiyoruz” 

Erdoğan: “Odak nokta ise elbette ki bölgesel konulardı. Suriye, Libya, Karabağ ve Afganistan’daki gelişmeler etraflıca ele alındı. Aynı şekilde Azerbaycan konusuna da değindik. Uzun yıllar boyunca süren Suriye krizi, ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler yükledi. İnsani dramların yanı sıra ekonomik yükler de hepimiz için katlanılamaz boyutlara ulaştı. Meseleye kalıcı ve nihai bir çözüm bulma vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Bu konuda hangi adımları atabileceğimizi görüştük. Bu konuda sahada birçok aktör var. Bölgesel konularda zaman zaman fikir ayrılıkları bulunuyor. Fakat görüşmelerimizde, iki ülkenin de ortak paydada buluştuğunu fark ettik. Bu bizi mutlu etti. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nı bu sene Türkiye’de yapmak istediğimizi söyledik, Putin de olumlu cevap verdi. Kendisinden en kısa zamanda iade-i ziyaret beklediğimizi söyledik.” 

Erdoğan, 400 bini İdlib bölgesine olmak üzere 1 milyondan fazla kişinin Suriye’deki evlerine döndüğünü ve bu sayıyı kısa sürede artırmak için Türkiye’nin gerekli çalışmaları sürdürdüğünü ekledi. 

YPG/PKK’nın Moskova ve ABD’de ağırlanması 

Erdoğan: “Soçi’deki görüşmelerde üzerinde durduğum bir nokta da PKK/YPG’nin Moskova’da ağırlanmasıydı. Bunu ABD’de de konuştuk. Bu terör örgütlerine bu ülkelerde ilgi oldukça fazla. Terörle mücadele konusunda dayanışmamızı artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Muhataplarımızın, terör örgütleri karşısında bize verdikleri sözleri tutmalarını ve bunlara daha fazla destek vermemelerini istiyoruz.” 

Türkiye-Rusya ilişkileri 

Erdoğan: “Bu konuşmada özellikle ülkelerimiz arasında neleri geliştirebileceğimizi ve hangi alanlarda iş birlikleri başlatacağımızı konuştuk. Putin, yapabileceğimiz yatırımları açık şekilde gündeme getirdi. Özellikle sanayi ve enerji konularını konuştuk. Uzay çalışmaları da gündemimizdeydi. Putin, uzay konusunda Türkiye ile birlikte çalışma konusuna sıcak bakıyor. Bu konuda bir yol haritası belirlemeyi düşünüyoruz. S-400'ler de gündemimizdeydi. Bu süreç devam ediyor. Geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Hatta uçak motorları ve savaş uçakları ile ilgili hangi adımları birlikte atabileceğimizi ve denizaltıları da görüştük. Durmak yok, yola devam diyerek çıktığımız yolda çok çalışıyoruz.” 

“Almanya işi ağırdan alırsa alternatifler buluruz” 

Gündeme dair değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, Almanya ile yapılan “Reis” serisi denizaltı inşasına ilişkin anlaşma hakkında, “Almanya işi ağırdan alıyor. Biraz gevşek bırakıyor. Almanya bize verdiği sözü yerine getirmezse alternatifler bulacağız. Alternatifler hiçbir zaman tükenmez.” ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)