CHP’li Altay: “Erdoğan’ın çıraklık dönemini mumla arıyoruz”

CHP’li Engin Altay, “Türkiye için büyük bir utanç.” diyerek son açıklanan enflasyon oranına değindi. Bu oranda dünyada 7’nci sırada bulunulduğunu kaydeden Altay, “Yurdumuzda icra edilen ekonomi modeli hüsranla sonuçlandı.” şeklinde konuştu.

SİYASET 06.04.2022, 17:13 07.04.2022, 09:21
CHP’li Altay: “Erdoğan’ın çıraklık dönemini mumla arıyoruz”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye gündemini değerlendirdiği basın toplantısını gerçekleştirdi. Meclis’te düzenlenen basın toplantısında konu, ekonomiydi: “Ekonomide yurdumuzda icat edilen model, büyük bir hüsranla sonuçlandı. Hani enflasyon düşecekti? Fırladı. Hani cari açık azalacaktı? İkiye katlandı. Hani faizler düşürülecekti? Şişirildi. Hani döviz kuru sabitlenecekti? Patladı. Hepsinin sonu hüsran oldu. Artık bu model dedikleri uygulamadan vazgeçsinler. Sayın Erdoğan’ın çıraklık dönemi, en iyi dönemiydi. O yılları mumla arar olduk.”

“Tansiyonu fırlamış hastaya tuzlu ayran verdiniz”

“Ülkemiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmek konusunda çabalarken 1974 senesinden bu yana içinde bulunduğumuz G20 liginden küme düştük. Ülkemiz artık enflasyon konusunda dünya 7’ncisi. Bu Türkiye için büyük bir utanç. Nisan ayı sonunda büyük ihtimalle Zimbabve ve Surinam’ı da geride bırakacağız. Artık bizden daha kötü durumda yalnızca 4 ülke kalacak. Dünyadan 184 ülke var bu listede. Türkiye’ye enflasyon konusunda en yakın Avrupa ülkesi Moldova. Orada da enflasyon sadece yüzde 18,5. Burnumuzun dibinde iki ülke bir aydır savaşıyor. Ancak bakıyoruz, Rusya’da enflasyon yüzde 9,2 iken Ukrayna’da yalnızca yüzde 10. Türkiye’ye bakıyoruz: yüzde 61.”



“Dünya, yüzde 6 enflasyonla mücadele ediyor biz 61”

“Tüm dünya ülkeleri enflasyonla mücadele ediyor diyorlar. Evet bu doğru. Ama ülkeler yüzde 6 enflasyonla mücadele ederken biz yüzde 61 ile mücadele ediyoruz. Sayın Erdoğan daha bu oranı yüzde 100’e ulaştırma peşinde. Bu ekonominin sebebi düşük faiz takındınız, kur korumalı mevduat hesabınız, devlette israf etmeniz, döviz garantili ödemeleriniz, kamu-özel iş birliğiniz ve güven ortamını sağlamamanız. Tansiyonu fırlamış hastaya tuzlu ayran içirdiğinizde hasta ölür. Ülkemizin ekonomisinde de artık durum bu. Kendileri sabır istiyor. Bakan’ı çıkmış ‘çok şükür’ diyor. Neye şükredeceğiz? Şu durumda yalnızca ölmediğimize şükredebiliriz. Sen milleti aç bırak, günah işle, kusur işle sonra da kalk ‘şükret’ de. Oldu.”

“Halkın cebinden bir avuç zengine ne verildiğini açıklayın”

“Kur korumalı mevduat sisteminde yasal faizin dışında, hak edilmediği halde, Türk halkının kesesinden bir avuç zenginin hesabına ne kadar aktarıldığını açıklayın. Bu paraları nasıl verebildiniz? Doğalgaz, elektrik, akaryakıt, su zamları bunun içindi. Büyük ustanın kibrinin faturası hepimiz için oldukça ağır. Sayın Kılıçdaroğlu beşli çete hakkında konuştuğu için dava açıldı. Bu bir hukuk skandalıdır. Hukuk fakültesini bitirmiş bir hakime, Anayasamızın 25 ve 26’ncı maddelerini sınıf öğretmeni edasıyla hatırlatmaktan ben utanç duyuyorum. Kendileri Sayın Kılıçdaroğlu’na ‘Bu ifadeleri kullanmayacaksın.’ diyor. Kendisinin diline, kanaatine ve beynine tedbir koyuyorlar. Dünyada böyle bir başka karar daha yok.”

“Yargıya müdahalenin örneği sizin mahkeme kararınızdır”

“Adalet Bakanı, Sayın Kılıçdaroğlu’na ‘Yargıya müdahale ediyor.’ diyerek tepki gösterdi. Dünyanın hangi ülkesinde muhalefetin yargıya müdahale ettiği görülmüş? Yargıya müdahale edildiğinin örneği karşımda duran mahkeme kararıdır. Saray halkı yargıyı baskılamaktadır. Öte yandan Polis Akademisi öğrencilerine muhalefet liderlerini hedef gösteriyorlar. Bu sapkın bir anlayıştır. Bu, düpedüz siyasi ahlaksızlıktır. Polis Akademisi öğrencileri, AK Parti gençlik kolları değildir.”

Yorumlar (0)