CHP'den S-400 ve Anayasa açıklaması!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak S-400'lerin alınmasını CHP'nin savunduğunu, alınmasını isteyenin de Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Öztrak, HDP ile anayasa çalışması yapmadıklarını savundu.

SİYASET 24.11.2020, 08:28 24.11.2020, 14:58
CHP'den S-400 ve Anayasa açıklaması!

CHP'de kafalar iyice karıştı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın açıklamalarını duyan gazeteciler kulaklarına inanamadı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın S-400 açıklaması

CHP MYK (Merkez Yönetim Kurulu) Toplantısı sonrası basın karşısına çıkan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, S-400 füze savunma sisteminin alınması gerektiğini savunan partinin CHP olduğunu, alınmasını isteyenin de Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun S-400 açıklamaları

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ile ilgili "Dünyanın en pahalı hurdası" ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "S-400 neden alındı? Türkiye'ye kim saldıracak? İran mı bize saldıracak, Irak mı? Yoksa Rusya mı Türkiye'ye saldıracak? S-400 zaten Rusya'nın. Yunanistan’la mı kavga edeceğiz?" diye sormuştu.

Ünal Çeviköz'ün S-400 açıklaması

GMF (Amerikan Alman Marshall Fonu) isimli düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen "Türkiye'nin 2021 yılında Dış Politika Öncelikleri: Ana Muhalefet Partisinden Bir Bakış" başlıklı online panelde konuşan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz ise CHP'nin iktidara gelmesi durumunda S-400'leri iptal edeceklerine dair taahhütte bulunmuştu.

Joe Biden yönetiminden beklentilerinin, "Türkiye'ye yönelik çok güçlü bir biçimde demokrasi vurgu yapması" olduğunu söyleyerek büyük tepki toplayan Ünal Çeviköz, 10 Haziran 2020 tarihli bir başka açıklamasında da "Türkiye derhâl S-400'lerden vazgeçmeli" ifadesini kullanmıştı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın "anayasa" açıklaması

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarında "gizli anayasa" konusuna da değindi. Selahattin Demirtaş için özgürlük çağrısını tekrarlayan Faik Öztrak, HDP ile gizli anayasa için CHP'nin masaya oturmadığını savundu.

CHP-HDP-İYİ-SP'nin gizli anayasası hakkında kim ne demişti?

Ümit Özdağ

İlk kez İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, çalışmaya katılan parti temsilcilerinin isimlerini de vererek, "CHP, İYİ Parti, HDP ve SP ortak anayasa metni üzerinde çalışıyor." demişti.

Meral Akşener

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "CHP, HDP ve SP ile herhangi bir anayasa çalışması yap-ma-dık. Nokta." diyerek yalanlamada bulunmuştu.

Adem Taşkaya

Eski İYİ Partili Adem Taşkaya, 4 partinin ortak anayasa çalışması yaptıklarına dair elinde 18 saatlik video görüntülerinin bulunduğunu, İYİ Parti'nin kendisini şikayet etmesini beklediğini, skandal nitelikteki ses kayıtlarını ve çok daha vahim olan şeyleri yüce Türk mahkemelerine vermekten şeref duyacağını belirtmişti.

İbrahim Kaboğlu

CHP, HDP, İYİ Parti ve SP'nin gizli anayasa çalışması yaptığını, bizzat çalışma grubunun başında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu doğrulamıştı. Ümit Özdağ'ın ilk açıklamasından bir gün sonra doğrulamada bulunan İbrahim Kaboğlu, 22 Kasım 2020 tarihinde ikinci kez doğrulama yapmıştı. Kaboğlu, 2018'de 4 parti olarak yeni bir anayasa taslağı üzerinde görüşmeler yaptıklarını kabul etmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu

15 Kasım Pazar günü Çukurambar'da bulunan evinden çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Biz dört parti ile (CHP, İYİ Parti, HDP, SP) bir araya gelerek anayasa taslağı hazırlamadık. Böyle bir şey yok. Büyük bir hayretle izliyorum." demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 21 Haziran 2018'de Tele1'de katıldığı programda "4 parti anayasa çalışması yaptık. İlkeler bile belirlendi. Komisyonun başkanlığını da İbrahim Kaboğlu yaptı. Sayın Kaboğlu başkanlığında, anayasa değişikliğinde 4 partinin ilkeleri üzerinde bir anlaşma metni hazırlandı." dediği gündeme getirilmişti.

Ahmet Davutoğlu'nu kabulünde, gazeteciler tarafından "2 yıl önceki açıklamaları" hatırlatılan Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez de "Anayasa çalışmalarının kiminle yapıldığı konusunun çok tartışılmasını anlamıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Garo Paylan

CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin 2018 senesinde yaptığı "ortak anayasa" çalışmasıyla ilgili açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bunun bir girişim olduğunu, yani anayasa çalışmasının bir girişim olarak o noktada kaldığını, anayasa ile ilgili 4 partinin kendi aralarında çeşitli çalışmalar da yaptığını itiraf etmişti. Garo Paylan, 4 partinin kendi aralarında anayasa çalışması yapmasının doğal olduğunu savunmuştu.

Yorumlar (0)