CHP, Türkiye Belediyeler Birliği hakkında suç duyurusunda bulunacak 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBB kaynaklarının tamamının Cumhur İttifakı belediyelerine aktarıldığını belirterek Birlik encümenleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 

SİYASET 25.10.2021, 13:30
CHP, Türkiye Belediyeler Birliği hakkında suç duyurusunda bulunacak 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.  

Yerel Yönetimler Sorumlusu Genel Başkan yardımcısı Torun, CHP genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin siyasi iktidarının yanlış eylemlerde bulunduğunu ve bu durumun ülkeye zor zamanlar yaşattığını ifade etti. CHP’li belediyelerin, vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek için kendilerine tanınan tüm imkanları seferber ettiklerini belirten Torun’un sözleri şu şekildeydi: “Fakat iktidar partisi, belediyelerimizin icraatlarının önünü kesmek için her türlü kanunsuz ve hukuksuz yola başvurmaktan çekinmiyor. Belediyelerimizin gelirleri ve yetkileri elinden alınıp belediye başkanlarımız hakkında hukuksuz soruşturmalar başlatılıyor. İktidar partisi, vatandaşlarımıza hizmet etmemizi engelliyor ve belediyelerimizin hakkı olan kaynakları gasp ediyor. Bunun en son örneği ise Türkiye Belediyeler Birliği.” 

“TBB, amacından saptı” 

Torun: “TBB, siyasi parti ayrımı yapmaksızın tüm belediyelerin menfaatlerini korumak amacıyla kurulmuş bir birimdir. Her belediye, bu birliğin zorunlu üyesidir. TBB’nin bütçesi, genel bütçeden belediyelere aktarılan payların kesilmesi suretiyle oluşturulur. 2019 seçimlerinden bu yana birliğin bütçesinin yarısından fazla, CHP’li belediyelerden kesilen paylarla saplanıyor. Yalnızca 2020 senesi içinde belediyelerimizden toplamda 86 milyon TL’lik kesinti yapıldı ve bir şekilde birliğin bütçesine aktarıldı.” 



“Muhalefet belediyelerine karşı ayrımcılık yapılıyor” 

Torun: “Birlik ise bu bütçeyi adaletsiz ve partizanca kullanıyor. Birliğin kaynaklarının büyük çoğunluğu, Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılıyor. TBB, hükümet ve ittifak belediyelerine karşı olumlu ayrımcılık yapıyor. TBB, kaynaklarını adil olmayan ve keyfi politikalar için harcıyor. Bunun yanı sıra TBB’nin hesap verme ilkesi de tamamen rafa kaldırılmış durumda. Bu kapsamda TBB üyelerimiz, 23 Eylül 2021 tarihinde birlik yönetimine resmi bir dilekçe verdi. Dilekçede, hangi belediyelere ne kadar kaynak aktarıldığı 4 madde halinde soruldu. Fakat üzerinden bir ay geçmesine karşı bu sorulara cevap alınamadı. Cumhur İttifakı belediyeleri ile birlikte hangi kurumlara ne kadar kaynak aktarıldığı açıklanmadı. Bilgiler, encümen üyelerimizden ve halkımızdan gizleniyor. Öte yandan encümen toplantıları, yasal süreleri içinde yapılmıyor ve toplantılarda alınan kararlar da uygulanmıyor.” 

“Türkiye Belediyeler Birliği, Cumhur İttifakı Birliği’ne döndü” 

Torun: “Son zamanlardaki gelişmelerden gördüğümüz kadarıyla TBB artık Cumhur İttifakı Birliği’ne döndü. Belediyelerimizin TBB üyeliğinden ayrılması yasal olarak mümkün değil. Biz de bu sebeple bu tabloyu partimiz bazında değerlendirdik ve encümen üyelerimizin bugün, TBB Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere birlik yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdik. ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçundan suç duyurusunda bulunacak olan encümenlerimiz, TBB toplantılarına katılmayarak bu ayrımcılığı protesto edecek. Bu tutumumuz, TBB’deki hukuksuzluk sona erene kadar devam edecek.” 



“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın haksızlıklarını anlatacağız” 

Torun: “TBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere çoğu kurum, CHP’li belediyelere karşı haksızca davranmaktadır. Biz, bu kurumların haksızlıklarını anlatmaya devam edeceğiz. Bu konuda vatandaşlarımıza sesleniyoruz: İktidar, sizin vergilerinizden oluşan kaynakları yalnız kendi çıkarları için kullanıp sizler için yapılması planlanan hizmetleri engelliyor. Fakat gururla söylüyorum ki belediyelerimiz, iktidarın size veremediği hizmetleri, kaynaklarını sonuna kadar kullanarak size ulaştırıyor. İktidarın korkusunun sebebi de bu. Belediyelerimiz, tüm baskılara rağmen vatandaşların yanında duruyor.” 

Yorumlar (0)