CHP lideri Kılıçdaroğlu: Sorunun kaynağı güvendir!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM’deki grup toplantısında yeni ekonomik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşamki konuşmasını, Dolar/TL’deki sert düşüşü ve gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, yeni düzende gariban kesimin döviz sahibi olan kesime fon sağladığını ifade etti.  

SİYASET 21.12.2021, 15:47 21.12.2021, 16:51
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Sorunun kaynağı güvendir!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, TBMM’de konuştu. Gündem hakkında değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşması, faiz ve döviz üzerineydi: “Ülkemizde ya dövizde yaşanan sorunların temelindeki sebep, güven problemidir. Devlet, birilerinin deneme yanılma alanı değildir. Kumar masasına sürülecek imkan değildir. Devlet hazinesi, kumar masasına sürülemez. Hazinede olmayan parayla garanti verilemez. Dün yaptıkları buydu. Din, faizsizliği emrediyor diyerek gizli gizli faizi yükselttiler. Şimdi de Türkiye’yi daha da fakirleştirdiler.” 

“Artık garibanlar döviz sahiplerini fonlayacak” 

Kılıçdaroğlu: “Türk garibanlar, döviz sahiplerini fonlamaya başlayacak; bu da daha ülkeyi daha karanlık bir düzene götürecek. Kur ile TL arasında fark açıldığında o farkın hazineden ödeneceğini söylediler. Yani garibanın parasından ödenecek. Peki kim ödeyecek? Akıl var mantık var. Faizi, garibanın sırtından teşvik ettiler. Hem de Dolar garantili yaptılar bunu. Nas Suresi bu düzenin neresinde? Bazı garibanlar da hala Erdoğan’ı kutluyor. Bunca şeye rağmen kendisini destekleyenler oturup düşünmeli.” 



“Türkiye’nin eksiği, strateji” 

Kılıçdaroğlu: “Kıyamet koptu, dış güçler var dediler. Ama yeni Maliye Bakanı dış güçlerin olmadığını, Dolar’ı bilinçli olarak yükselttiklerini söyledi. Hazineden sorumlu bakan en iyisini bilir ki Türkiye’nin stratejiye ihtiyacı vardır. Eğer yarını göremezseniz, plan yapamazsınız. Öyle noktadayız ki artık 1 saat sonra neler olabileceğini kimse kestiremiyor. Böyle bir ortamda esnaf da sanayici de durmuş halde. Buradaki sorunun sebebi, güven. Bir ülke vatandaşı kendisini yöneten siyasilere güven duymuyorsa, o kişiler de ülkeyi sağlıklı şekilde yönetemez. İktidar, güven ortamı yaratamaz. Çünkü her kafadan bir ses çıkar. Bu yüzden de güven ortamı oluşamaz.” 

“TL’ye güvenmediklerini söylüyorlar” 

Kılıçdaroğlu: “Tasarruf sahiplerinin yüzde 66’sı, TL’ye güvenmediğini söylüyor. Devlet yöneticilerine de güvenmediklerini söylüyorlar. Başka ülkelerin para birimlerine güveniyorlar. Kars’tan Edirne’ye kadar olan vatanı korumak neyse TL’nin itibarını korumak da odur. Devlet, şirket değildir. Devlet, bir şahsın mülkü değildir. ‘Ben devletin sahibiyim.’ diyen bir kişi var ve Türkiye’yi yanlış yönetiyor. Böyle olunca da kargaşa ortamı doğuyor. 13. Cumhurbaşkanımız inşallah Millet İttifakı’nın adayı olacaktır. Adayımız cumhurbaşkanı olduktan sonra da ilk iş, güven ortamını tahsis etmek olacaktır.” 

Yorumlar (0)