CHP'li Veli Ağbaba, en çok dükkan kapanan 5 ili açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bazı arkadaşlar geldi, ‘Dükkanlar kapanıyor.’ dedi. İşte sayılar ortada, kapanan dükkan filan yok.” açıklamasına, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verileri ile cevap verdi. İflas ederek işletmesini kapatan esnafın en yoğun olduğu 5 kentin Bursa, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul olduğunu belirten Ağbaba, “Saray’dan çıkıp biraz olsun esnafın problemlerini dinlemesini, fatura, vergi ve kira altında esnafın nasıl can çekiştiğini görmesini öneriyoruz." dedi.

SİYASET 25.01.2021, 19:58 26.01.2021, 14:41
CHP'li Veli Ağbaba, en çok dükkan kapanan 5 ili açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bazı arkadaşlar geldi, ‘Dükkanlar kapanıyor.’ dedi. İşte sayılar ortada, kapanan dükkan filan yok.” açıklamasına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba sert bir şekilde tepki gösterdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, “Bir dönemler darbe girişimini eniştesinden, ekonomik tabloyu damadından öğrenen Erdoğan’ın, esnafın bu vahim halini ‘bazı arkadaşlarından’ öğrenmesi bizi hiç şaşırtmadı. Saray’da şatafat ve lüks içinde hayat sürüp, ekmek derdini kendisine anlatana keyif çayı fırlatan bir kişiden, esnafın halini anlamasını da beklemek yanlış olur. Fakat burada vatandaşları aydınlatmak adına gerçeklerin sık sık dile getirilmesi lazım. Pandemi süreci, esnafı adeta entübe duruma getirdi. Çok sayıda esnaf borçlarını ödeyemediği için dükkanını kapatmak durumunda kaldı.” ifadelerini kullandı.

"Son 2 senede 213 bin esnaf kepenk kapattı"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerini paylaşan Ağbaba, geçtiğimiz yıl minimum 99 bin 588 esnafın meslekten ve sicilden ayrılarak kepenk kapattığını, yani, 2020 yılında her gün ortalama olarak minimum 273 esnafın iflas ettiğini dile getirdi. Ağbaba, geçtiğimiz yıl toplamda 80 bin 166 esnaf meslek sicilinden ayrılırken, 19 bin 422 esnafın ise meslek terkini sağladığını belirtti. Ağbaba, “2019 senesinde bu oran 114 bindi, yani, son iki senede toplamda minimum 213 bin esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapatmış oldu.” şeklinde konuştu.

Ağbaba, iflas ederek işletmesini kapatan esnafın en yoğun olduğu 5 kentin Bursa, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul olduğunu açıkladı.

Yorumlar (0)