CHP'li Faik Öztrak: Dünya üzerindeki her 3 Suriyeliden birine biz bakıyoruz

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gerçekleştirdiği açıklamada, Suriye'ye ve Suriyeli sığınmacılara değindi. Öztrak, "Bugün Türkiye'de 3 milyon 659 bin Suriyeli yaşıyor. Hükümetin verdiği bilgilere göre, 3 milyon Suriyeliye de hududun diğer tarafında bakıyoruz. Yani, dünya üzerindeki her 3 Suriyeliden birine, Türkiye'deki vergi mükellefleri bakıyor." dedi.

SİYASET 15.03.2021, 22:52 16.03.2021, 16:24
CHP'li Faik Öztrak: Dünya üzerindeki her 3 Suriyeliden birine biz bakıyoruz

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Faik Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

“Her 3 Suriyeli sığınmacıdan birine vatandaş bakıyor”

“Komşumuz Suriye’deki iç savaşın 10. yıldönümündeyiz. Bu savaşta çok sayıda insan hayatını kaybetti. Yaklaşık olarak 13 milyon Suriyeli yerinden edildi. 7 milyon Suriyeli, ülke toprakları içinde lokasyon değiştirdi. 6 milyon Suriyeli ise ülkeyi terk etti, yarıdan fazlası da Türkiye'ye yerleşti. Bugün Türkiye'de 3 milyon 659 bin Suriyeli yaşıyor. Hükümetin verdiği bilgilere göre, 3 milyon Suriyeliye de hududun diğer tarafında bakıyoruz. Yani, dünya üzerindeki her 3 Suriyeliden birine, Türkiye'deki vergi mükellefleri bakıyor.

"Vatandaşa 5 maske veremediler; Suriyelilere 40 milyar dolar harcadılar"

Geçtiğimiz sene koronavirüs salgınında, vatandaşlarımıza 5 adet maskeyi bedava dağıtamadılar. Pandemi ile mücadele etmek için vatandaşlara IBAN numarası yollayıp bağış talep ettiler. Devletine 40 sene vergi ödeyen, işini durdurdukları esnaflarımıza, salgın sürecinde 40 gün bile bakamayan Erdoğan, ‘Suriyeli sığınmacılar için 40 milyar dolar harcadık, gerekirse bir 40 milyar dolar daha harcarız.’ diyerek gurur duyuyor. Türkiye, son 10 yılda, Suriye’den sonra en büyük bedeli ödeyen ülke oldu. Ülkemizin; ekonomik, askeri, sosyal ve siyasi yükleri inanılmaz oranda arttı."

"Kilis'in yüzde 74'ü Suriyeli"

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak ikamet ettiği kentlerdeki değişimlerle ilgili oranları da aktaran Öztrak, “Bazı kentlerimizin nüfus yapısı köklü bir biçimde değişti. Kilis ilimizin yüzde 74’ü, Hatay ilimizin yüzde 26’sı, Gaziantep ilimizin yüzde 21’i, Mersin ilimizin yüzde 12’si, Adana ilimizin yüzde 11’i artık Suriyeli. Kentlerimizde Suriyeli mahalleleri oluştu.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)