Çavuşoğlu’ndan Ermenistan mesajı: Kendilerine teklif sunduk

Avusturya’ya resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

SİYASET 04.07.2022, 17:42
Çavuşoğlu’ndan Ermenistan mesajı: Kendilerine teklif sunduk

Gerçekleştirilen basın toplantısında birçok önemli konuya değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile devam eden normalleşme sürecine ilişkin de yeni bilgiler paylaştı. Türkiye ve Ermenistan’ın özel temsilciler düzeyinde görüşmelerine devam ettiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Bu görüşmelerden birisi önceki gün Viyana’da gerçekleşti. Bu sebeple Avusturya hükümetine de ev sahipliği için teşekkür ediyorum” dedi. 

“İki ülke arasındaki görüşmeler olumlu bir seviyede ilerliyor”

Bölgede huzur ortamının kalıcı hale gelmesi için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Özel temsilcilerimiz son derece verimli görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Geleceğe yönelik güven ve huzur ortamını koruyucu adımlar atılıyor. İki ülke arasındaki görüşmeler olumlu bir seviyede ilerliyor. Biz bu görüşmelerin devam etmesinden yanayız. Ermenistan ile olduğu gibi Azerbaycan ile de her zaman irtibat halindeyiz. Onlarla da koordineli bir şekilde hareket ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“Bölgemizde daimi huzura ve barışa ihtiyacımız var”

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Azerbaycan tarafından Ermenistan’a sunulan anlaşmanın en kısa sürede imzalanarak yürürlüğe girmesini arzuluyoruz. Bölgemizde daimi huzura ve barışa ihtiyacımız var. Bu bölgede kalıcı istikrarı ancak ortak bir çabayla sağlayabiliriz. Bu konuda en ciddi engel, Ermenistan hükümeti üzerindeki iç baskı olarak ön plana çıkıyor. Diaspora tamamen ikiye bölünmüş durumda. Destek verenler de var ama karşı çıkanlar da bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

“Bir sonraki toplantı neden Türkiye veya Ermenistan’da olmasın?”

Ermenistan hükümetinin ülke içinde ağır bir baskı altında olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Ermenistan Başbakanı’nın evine düzenli bir şekilde saldırıyorlar. Hükümet o sebeple zor bir süreçten geçiyor. Bu durum da Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini geliştirmesine engel oluyor. Biz her şeye rağmen Ermenistan ile normalleşme sürecimize devam edeceğiz. Diyaloğa çok önem veriyoruz. Kısa süre önce özel temsilcilerimiz Viyana’da görüştü. Bir sonraki toplantı neden Türkiye veya Ermenistan’da olmasın?” dedi. 

“Ermenistan’a çağrıda bulunduk”

Bu konuda Ermenistan’a yeni bir teklif yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Ermeni heyetine bu konuda bir çağrıda bulunduk. ‘İlk toplantıyı Erivan’da yapabiliriz’ diye belirttik. Ancak o konuda Ermeni tarafı henüz hazır değil. İçerideki baskı ve gerginlik onları çok etkiliyor. Ancak ilerleyen süreçte bu görüşmeler de başlayabilir. Kalıcı istikrar ve barış ortamı için bu adımlara da ihtiyacımız var. Aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan arasında da bu görüşmelerin başlaması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Türk halkının çok büyük bir kısmı Avrupa Birliği üyeliğine hala sıcak bakıyor”

Türkiye’nin hala Avrupa Birliği üyeliğini isteyip istemediği sorulan Çavuşoğlu, “Her türlü sıkıntılara ve engellemelere rağmen Türk halkının çok büyük bir kısmı Avrupa Birliği üyeliğine hala sıcak bakıyor. Biz de hükümet olarak Avrupa Birliği üyeliğini son derece önemsiyoruz. Dış politikamızın en önemli önceliklerinden birisi konumunda bulunuyor. Ancak Avrupa Birliği’nin ülkemize yönelik farklı tutumları, bazı ülkelerin siyasi engellemeleri ve fasılları bloke etmeleri gibi sorunlar yaşadık. Ne yazık Avrupa Birliği, ülkemize karşı verilen sözleri tutmadı” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)