Çavuşoğlu: “Türk Mukavemet Teşkilatı Kıbrıs’ın direniş kalesidir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak KKTC’nin Kuvay-ı Milliyesi olarak Türk Mukavemet Teşkilatı’nı gösterdi. Yunanistan hakkında da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, adaların silahlandırılmasından vazgeçilmesi teklifini yineledi ve ekledi: “Aksi halde Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarına taraf olan ülkelere bu konudaki şikayetlerimizi ileterek uluslararası tartışma başlatacağız.” 

SİYASET 10.02.2022, 11:35
Çavuşoğlu: “Türk Mukavemet Teşkilatı Kıbrıs’ın direniş kalesidir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir haber kanalında gündem hakkında değerlendirme ve açıklamalarda bulundu. Sözlerine Türk Mukavemet Teşkilatı ile Başlayan Çavuşoğlu, şunları aktardı: “Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) hakkında basında yer alan sözler oldukça sarsıcı ve üzüntü vericidir. Bu teşkilat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuvay-ı Milliyesi konumundadır ve Kıbrıslı Türklerin direnişinin sembolüdür. Teşkilatın isminin illegal faaliyetler ve mafya ile birlikte anılması ve hatta bir cinayet haberiyle aynı içerik içerisinde yer alması herkesi derinden yaralamıştır.” 

“Kıbrıs, milli mesele politikasıdır” 

“Kıbrıs, bölgesel olmaktan çıkmış bir milli mesele politikasına dönüşmüştür. Başka pek çok konuda görüş ayrılıkları yaşansa da Kıbrıs davası, Türklerin ortak davasıdır. Kıbrıs hem Kıbrıs Türklerinin hem de Türkiye Türklerinin meselesidir. Bu sebeple şahsen gördüğüm söylemlere ve haberlere inanmakta güçlük çektim. Bir hanımefendinin bir televizyon programında farklı sözler sarf ettiğine şahit oldum ve üzüldüm. İnşallah düzeltici bir açıklamada bulunurlar zira bu söylemler hem Türkiye’de hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde büyük infial yaratmıştır.” 



Kıbrıs’ta kalıcı çözüm mümkün mü? 

“Kıbrıs meselesinde şu an için siyasi bir çözümün ne derece mümkün olabileceğini bilmiyoruz ancak Rumların ‘evet’ demesi ve Avrupa Birliği’nin de bu konunun üzerine gitmesi halinde tüm taraflar kolay şekilde ikna olacaktır. İki tarafta da var olan şirketler, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler mekanizmaları üzerinden iki taraf için de adaletli şekilde gelir paylaşımı yapılabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu konuda yapıcı tekliflerde bulunmasına karşın Rum tarafı ortak paydada buluşmayı kesinlikle reddediyor.” 

“Yunanistan, adaları silahlandırmaktan vazgeçmeli” 

“Yunanistan, adaları silahlandırmaktan vazgeçmeli. Eğer bunu yapmazsa o halde adaların egemenliği de tartışma konusu olur. Yunanistan, Ege’deki adaların silahsızlandırılma politikasına uymadığı için Türkiye bu konu hakkında Birleşmiş Milletler’e iki mektup gönderdi. Bu adalar Paris Barış Anlaşması ve Lozan Anlaşmasında ‘silahsızlandırılma’ şartıyla Yunanistan’a verildi. Ancak Yunanistan, 1960’lı senelerden bu yana anlaşmaların bu maddelerini ihlal ediyor. Birleşmiş Milletler’e yazdığımız mektupta da bunları ifade ettik. Birleşmiş Milletler ise mektubumuza yanıt vermedi ve Yunanistan da bu ihlallerini devam ettiriyor. Biz, bu konunun takipçisi olarak, dile getirdiğim anlaşmalara taraf olan ülkelere karşı Yunanistan’ın ihlallerini aktarıp uluslararası tartışma boyutunu açacağız.” 

Yorumlar (0)