Çavuşoğlu net konuştu: Taleplerimiz yerine gelmezse, NATO’ya almayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’le imzalanan üçlü anlaşmayı değerlendirdi. 

SİYASET 04.07.2022, 12:10
Çavuşoğlu net konuştu: Taleplerimiz yerine gelmezse, NATO’ya almayız

Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında dörtlü toplantı gerçekleştirilmiş ve masada uzlaşma sağlanmıştı. Üçlü anlaşmaya ilişkin görüşlerini paylaşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkeye de net mesajlar verdi. 

Finlandiya ve İsveç’e önemli uyarı

Bir televizyon programında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Ortada bir yazılı mutabakat söz konusu. Bu mutabakata harfiyen uymak zorundalar. Eğer taleplerimiz yerine gelmezse, NATO’ya almayacağız. Eğer Finlandiya ve İsveç, masada verdikleri sözleri tutmazsa, biz de gerekli cevabı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. 

“İsveç ve Finlandiya ile bizim iki sorunumuz var”

Madrid’de sağlanan anlaşmanın yalnızca bir başlangıç adımını olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Esas olan bağlayıcılıktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden onay çıkmazsa, ne İsveç ne de Finlandiya birliğe katılamaz. Anlaşma metni, üç devletin de vermiş olduğu bir sözdür. İsveç ve Finlandiya ile bizim iki sorunumuz var. Birincisi bu ülkelerde terör örgütlerinin rahat faaliyetleri, ikincisi ise silah ambargoları” şeklinde konuştu. 

“Madrid’deki görüşmeden kısa süre taleplerimizin onaylandığını belirttiler”

Üçlü anlaşmanın imzalanması konusunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de büyük gayretleri olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üçlü anlaşmanın sağlanması konusunda devreye giren önemli isimlerden biriydi. Biz bu konuda kendi taslağımızı ilettik. Madrid’deki görüşmeden kısa süre bu taleplerimizin onaylandığını belirttiler. Ancak hala bazı başlıklarda fikir ayrılıkları mevcuttu. Madrid’de Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin kırmızı çizgilerini tek tek paylaştı” dedi. 

“Ülkemizin milli güvenlik kaygılarına koşulsuz bir şekilde saygı göstermek zorundalar”

Madrid’deki görüşmelerin yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Bu anlaşma ile birlikte ilk defa bir NATO belgesinde YPG/PYD de terör örgütü olarak yer aldı. Hem İsveç hem de Finlandiya, ülkemizin milli güvenlik kaygılarına koşulsuz bir şekilde saygı göstermek zorundalar. Bu ülkelerin cumhurbaşkanları ve başbakanları, artık teröre destek sağlanmayacağını beyan ettiler. Savunma sanayi konusundaki yasaların da mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. İmzalanan üçlü anlaşma, İsveç ve Finlandiya’ya pek çok alanda katkı sağlayacak. İki ülkede terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olmayı kabul etti” şeklinde konuştu. 

“İşin sonunda bizim dediğimiz noktaya gelmek zorunda kaldılar”

Üçlü anlaşmaya diğer NATO devletlerini de eklemek için çalışacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu anlaşmanın ve taahhütlerin yalnızca 3 ülke ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. Bu açık bir şekilde imzalı ve yazılı taahhüttür. Bunun yazılı olmasını isteyen taraf da bizim tarafımızdır. Bu ülkelere verdiğimiz belgeler kapsamında PKK’nın YPG ve PYD ile olan bağlantısını açık bir şekilde gösterdik. Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bu konuda ne yazık ki bazı ikiyüzlülükleri mevcut. İki ülke de sanıyorum biraz ABD’ye güvendi. Ama işin sonunda bizim dediğimiz noktaya gelmek zorunda kaldılar” dedi. 

“Muhalefet partilerinin anlaşmadan neden rahatsız olduklarını anlamak zor”

Anlaşmaya yönelik muhalefet kanadından gelen sert tepkileri de değerlendiren Çavuşoğlu, “Muhalefet partilerinin bu anlaşmaya yönelik açıklamalarını gerçekten çözmeye çalışıyorum. Bu anlaşmadan FETÖ rahatsız olur, PKK rahatsız olur. Yunanistan rahatsız olur. Finlandiya’nın muhalefeti ve İsveç’in muhalefeti bu anlaşmadan son derece mutsuz. Bizim muhalefet partilerimizin neden rahatsız olduklarını anlamak gerçekten çok zor. Türkiye’nin bu işten zararlı çıktığını söylemeleri son derece yanlış” ifadelerini kullandı. 

“Suriye’de kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz”

Suriye’ye gerçekleştirilmesi beklenen operasyona ilişkin de görüşlerini paylaşan Çavuşoğlu, “Biz Suriye’de kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Eğer bu bölgelerde ülkemize yönelik en ufak bir tehdit varsa, o zaman biz onu imha ederiz. Olay bundan ibarettir. Türkiye’ye yönelik hiçbir tehdide göz yummayız, sessiz kalmayız” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)