Çavuşoğlu'ndan AB'ye tokat gibi yanıt!

Resmî ziyaret için Ankara’da bulunan Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo ile basın karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya nedeniyle Türkiye'yi kınayan AB'ye tokat gibi cevap verdi. Çavuşoğlu, İspanya’da cami olarak inşa edilmiş ancak kiliseye çevrilmiş camilere dikkat çekti.

SİYASET 14.07.2020, 15:34
Çavuşoğlu'ndan AB'ye tokat gibi yanıt!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo ile Dışişleri Bakanlığında bulunan AB Başkanlığında görüştükten sonra mevkidaşı ile birlikte basın karşısına çıktı.

Dün yapılan Avrupa Birliği Dışilişkiler Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'nin gündemde olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin gündeme getirilmesini isteyen 3 ülkenin olduğunu belirterek bunları "Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa" olarak açıkladı.

Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de herkesle diyaloğa ve iş birliğine hazır olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diyalogla bu konuların çözülebileceğini, Türkiye'nin iş birliği ve paylaşıma hazır olduğunu ancak tek taraflı dayatma ve yaptırımlara karşı olduğunu belirtti. 

"Kimseye boyun eğmeyiz." diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararlılık ve iyi niyet vurgusu yaparak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de iş birliği esnekliği bulunduğunu söyledi.

AB'ye tokat gibi cevap

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'in Ayasofya'ya ilişkin "Türkiye'yi kınıyoruz" ifadelerine de sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İbadete açılmasaydı iyi olurdu, müze olarak kalsaydı iyiydi" gibi eleştirilere saygı duyabileceklerini ancak kınama sözcüğünü kesinlikle reddettiklerini belirterek, İspanya'da cami olarak inşa edilen onlarca tarihî eserin kiliseye dönüştürüldüğünü hatırlattı.

"Şimdi bizim de İspanya'ya 'Bunları camiye çevir, sizi kınıyoruz.' mu dememiz lazım." diye soran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kaldı ki Ayasofya'nın Türkiye'nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)