Çavuşoğlu'ndan AB'ye "jest" tepkisi!

Sağlık sistemi çöken ülkelere kısıtlamayı kaldıran ancak pandemi sürecini en iyi yürüten Türkiye'ye seyahat kısıtlaması uygulayan AB'ye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan tepki geldi.

SİYASET 05.07.2020, 12:26 05.07.2020, 12:38
Çavuşoğlu'ndan AB'ye "jest" tepkisi!

Türkiye, tarihinin en büyük tahliye operasyonunu büyük başarıyla gerçekleştirdiğini ve 130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşı ülkeye getirdiğini belirten Dışişleri Başakın Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin pandemi sürecinde 137 ülkeye tıbbi yardım gönderdiğini ve rakamların arttığı ülkelere ilave yardımlar yapıldığını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı Antalya Alanya'da tertiplenen "Sağlıklı Turizm, Güvenli Kent" toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, aldığı önlemlerle Covid-19 panndemisiyle mücadelede en başarılı ve en etkili ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemi sürecinde Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonunu son derece başarılı bir şekilde yürüttüğünü belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşın ülkeye getirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin, dünya genelinde en iyi sağlık sistemine ve altyapısına sahip ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, an itibarıyla 137 ülkeye tıbbi yardım gönderildiğini ve yardımların devam ettiğini, vaka ve can kaybı sayılarının arttığı ülkelere ilave yardımların yapıldığını belirtti. 

Türkiye'nin 130 ülkeden 90 binin üzerinde vatandaşını ülkeye getirdiğini, Türkiye'deki vatandaşlarını tahliye etmek isteyen 90 ülkenin 230 bin vatandaşını tahliye etmesine yardımcı olunduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliğinin seyahat kısıtlaması kararına tepki gösterdi.

AB'nin seyahat kısıtlaması konusunda aldığı kararı eleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, az önce bahsettiği kriterler göz önüne alındığında Türkiye'ye büyük haksızlık yapıldığını söyledi. 

AB ile siyasi ilişkileri iyi olan ancak sağlık sistemi çökmüş, vaka sayılarını düşürmek bir tarafa daha da artmış olan ülkelere jest yapıldığının görüldüğünü belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bunun yanlış bir jest olduğunun ve sağlıktan ödün vermenin jest olamayacağının altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin kendi vatandaşının sağlığını riske atarken, başka ülkelere sağlık sistemi ve pandemi şartları iyi olmadığı halde jest yaparken; sağlık sistemi güçlü olan ve pandemi sürecini en sağlıklı yürüten Türkiye'nin görmezden gelinmesi durumunda kendi basınının ve halkının isyan edeceğini söyledi.

"Büyükelçiler ve yabancı gazeteciler şahit oldu"

"Türkiye'de Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nın oturtulduğunu, sistemini hem büyükelçilere hem yabancı basın mensuplarına yerinde deneyimleme şansı verdiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, büyükelçi ve basın mensuplarının bizzat kendi ağızlarından, "sistemin çok başarılı ve üzerinde detaylı çalışılmış oldunu" duyduklarını, kendi ülkelerinde de uygulanabilmesi için destek talep ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin seneler süren sağlık altyapısına yaptığı büyük ve ayrıntılı yatırımların, pandemi (Covid-19) sürecinde test edildiğini de belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, zamanında öngörülerek yapılan sağlık yatırımların olumlu sonuçlarının pandemi sürecinde alındığını bildirdi.

Yorumlar (0)