Çavuşoğlu 3 konuda noktayı koydu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya, Doğu Akdeniz ve Ayasofya konusunda nokta koydu.

SİYASET 03.06.2020, 11:23
Çavuşoğlu 3 konuda noktayı koydu!

Özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya, Doğu Akdeniz ve Ayasofya ile ilgili son noktaları koydu.

Libya'da Hafter'in bu savaşı kazanamayacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz için de "Türkiye'nin içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerli olmayacağını" vurguladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya konusunda ise Yunanistan'a sert tepki göstererek, Ayasofya'nın Türkiye Cumhuriyeti devletinin mülkü olduğunu hatırlattı.

mevlüt çavuşoğlu tv program

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Libya değerlendirmesi

Libya'da Hafter tarafının içinde bulunduğu duruma rağmen hâlen siyasi çözüme yanaşmadığını, daha doğru ifadeyle bazı ülkeler tarafından yanaştırılmadığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu ülkeleri Birleşik arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Fransa ve Rusya (Wagner güvenlik şirketi) olarak açıkladı.

libya halife hafter

Libya'da son durum

Hafter milislerinin son zamanlarda saldırganlığını artırdığını, buna karşılık olarak Serrac hükümetinin karşı atağa geçerek Hafter milislerini püskürttüğünü belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yasal hükümetin (UMH/Ulusal Mutabakat Hükümeti) kritik noktaları ele geçirdiğini, Trablus'tan Tunus'a kadar sahil bandının ele geçirilmesi ve havadan ve karadan ilerleme kat edilmesinin Hafter'in artık bu savaşı kazanamayacağı anlamına geldiğini kaydetti.

fayiz serrac

Abu Dabi'nin (Birleşik arap Emirlikleri/BAE) ve Kahire'nin (Mısır) desteğinin olmaması durumunda Hafter'in bir hiç olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm dengeleri değiştirdiğini ve bunu tüm dünyanın kabul ettiğini bildirdi.

Doğu Akdeniz

Türkiye'nin Akdeniz'de çıkarları bulunduğunu, bölgenin istikrarının Türkiye için önemli olduğunu, "bana ne?" dendiği zaman Türkiye'nin önüne birçok sorunun geleceğini ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tüm dünyanın Türk savunma sanayisini ve askerî stratejisini konuştuğunu hatırlattı.

doğu akdeniz

"Türkiye'nin hiç kimsenin toprağında gözü yok" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ancak" diyerek başladığı cümlesinde, "Çıkarlarımızı savunma noktasında da gerekli adımları zamanı geldiğinde attık, atıyoruz, atacağız." şeklinde konuştu.

Yunanistan'a tokat gibi Ayasofya cevabı

Ayasofya konusunda Yunanistan'ın eleştirilerine de deyim yerindeyse tokat gibi cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ayasofya Türkiye Cumhuriyetinin mülküdür ve fethedilmiştir." karşılığını verdi.

ayasofya camii

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu, Yunanistan'ın sesini çıkarmasının saçmalık ve haddi aşmak olduğunu söyleyerek, "Türkiye, Kur'an-ı Kerim'i nerede ve ne zaman okuyacağını Yunanistan'a mı soracak?" diye sordu.

ayasofya fetih suresi

George Floyd'un öldürülmesi

ABD'nin Minnesota eyaleti içinde yer alan Minneapolis kentinde ırkçı beyaz polisler tarafından siyahi insan George Floyd'un öldürülmesi ve arkasından gelen protesto gösterileri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her şeyden önce bir polis memurunun bir insanı öldürmesinin kabul edilemeyeceğini ancak bunun Amerika'da da ilk kez görülmediğini, yakın yıllarda benzeri olayların patlak verdiğini belirterek, yaşananların temelinde ırkçılığın bulunduğunu, katil olan polisin toplum vicdanını rahatlatacak şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.

george floyd

ABD'deki protesto gösterileri

Diğer taraftan George Floyd'un öldürülmesine yönelik tepkilerin vandalizme dönüştürülmesini de doğru bulmadığını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sadece Amerika değil başka bir ülkede vandalizme dönüşmesini Türkiye'nin desteklemeyeceğini, bu tür krizleri fırsata çevirmek isteyen grupların da olabileceğini anımsattı.

Çavuşoğlu'ndan Trump'a Antifa sorusu

ABD Başkanı Donald Trump'ın şiddete dönüşen protesto gösterileri ile ilgili olarak Antifa'yı suçladığını ve Antifa'yı terör örgütü ilan ettiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aynı Antifa'nın Suriye'de Türk askerine silah doğrulttuğu zaman da Amerika gibi müttefiklerin aynı hassasiyetleri neden göstermediğini sordu. 

"Antifa başka ülkelere dokunduğunda bir şey yok ama kendi ülkelerine dokunduğunda terör örgütü" diyen Mevlüt Çavuşoğlu, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını, benzer tutuma AP'de bizzat şahit olduğunu, özellikle aşırı sol partilerin aynı ideolojiye sahip oldukları için PKK'ya destek verdiklerini gördüğünü belirtti.

mevlüt çavuşoğlu AP

Yorumlar (0)