Canan Kaftancıoğlu’nun Erdoğan’a ödeyeceği tazminata rekor zam

Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret etmesi üzerine açılan hakaret davasında yerel mahkeme tarafından kararlaştırılan 56 bin liralık manevi tazminat, 290 bin liraya yükseltildi. 

SİYASET 10.12.2021, 17:20 12.12.2021, 10:22
Canan Kaftancıoğlu’nun Erdoğan’a ödeyeceği tazminata rekor zam

CHP İstanbul İl Başkanı Cana Kaftancıoğlu, Twitter hesabı üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaret içeren paylaşımlarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları tarafından hakkında dava açılan Kaftancıoğlu’nun duruşması Büyükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmüş ve 56 bin TL’lik manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları bu miktar için istinaf mahkemesinin yolunu tutmuştu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından görülen istinaf davası karara bağlandı. 

Dosya üzerinde yapılan incelemenin ardından Mahkeme tarafından alınan kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatının dilekçesine yer verildi. Dilekçede, şu ifadeler bulunuyordu: “Müvekkilim Twitter aracılığıyla küçük düşürülmüş ve kendisi hakkında yüz kızartıcı ifadeler kullanılmıştır. Canan Kaftancıoğlu bunu ikrar ederek kamuoyu ile paylaşmıştır. CHP İstanbul İl Başkanı’nın farklı tarihlerde, toplamda 14 kez yaptığı hakaret içeren ifadelerin bulunduğu paylaşımlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneliktir. Her bir paylaşım için 50 bin TL olmak üzere toplamda 700 bin TL manevi tazminata mahkum edilmesi talep edilmektedir.” 



“Cumhurbaşkanı’na hakaret, ifade özgürlüğü değildir” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları tarafından yayınlanan itiraz dilekçesinde, Cumhurbaşkanı’na hakaretin ifade özgürlüğü olmadığı ve ifade hürriyeti sınırlarını aştığı belirtildi. Davayı kısmen kabul ettiğini belirten Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları Ümit Kudbay ve Ferah Yıldız tarafından hazırlanan itiraz dilekçesindeki ifadeleri paylaştı. İfadeler, şu yöndeydi: “Canan Kaftancıoğlu’nun paylaşımları hakaret niteliğindedir. Bazı sözlerinin ağır eleştiri olarak belirlenmesi hatalıdır. Cumhurbaşkanı’na yapılan hakaretler hukukun himaye edemeyeceği niteliktedir. Hükmedilen tazminat miktarı, meydana gelen zararı karşılamaz durumdadır. Bu sebeple verilen kararın kaldırılmasını ve her paylaşım için ayrı ayrı davanın kabulünü talep ederiz.” 

Kararlar, tekrar istinaf denetiminden geçti 

Davalı Canan Kaftancıoğlu’nun paylaşımlarının çeşitli suçları oluşturduğu ve bu sebeple kararların tekrar ve tekrar istinaf denetimlerinden geçtiğini dile getiren Mahkeme, ifade özgürlüğünün, kişilerin itibarına zarar verecek boyuta ulaşmaması gerektiğini ve Anayasa’nın 12’nci maddesinin 2’nci fıkrasını ve 26’ncı maddenin 2’nci fıkrasını hatırlatarak manevi tazminat miktarını az bulduğunu kaydetti. Canan Kaftancıoğlu’nun, 14 paylaşımından biri için 50 bin TL; 6 paylaşımı için ise 40’ar bin TL olmak üzere toplamda 290 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. 

Yorumlar (0)