Büyükşehir başkanları sohbete başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 11 Eylül'de ilk kez düzenlenen büyükşehir başkanlığı toplantısında üzerinde anlaşılan kararların ilki gerçekleştirildi.

SİYASET 14.10.2019, 09:56
Büyükşehir başkanları sohbete başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin tamamlanmasından sonra iktidar-muhalefet ayrımının belediyelerin işleyişinin önüne geçmesini engellemek için 11 Eylül'de 30 büyükşehrin belediye başkanları ile bir toplantı gerçekleştirmişti. Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ve 3,5 saat süren bu toplantıda Yerel Yönetimler Yasası'nda yapılması öngörülen değişiklikler konusunda başkanların görüşleri de alınmıştı.

11 Eylül'deki bu toplantıda, belediye başkanlarının ve merkezi hükümetin iletişiminin kolaylaştırılması için ortak bir WhatsApp grubu kurulması planlanmıştı. Grubu da "en genç belediye başkanı" olan AKP Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz kuracaktı.

Komisyon da yolda!

Aradan bir ay geçtikten sonra, Ankara'nın başkent ilan edilmesinin 96. yıldönümü kabul töreninde gazetecilere konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, WhatsApp grubunun kurulduğunu açıkladı. Yavaş, kurulması planlanan ortak komisyonun hâlâ kurulmadığını ama WhatsApp grubunun kurulduğunu, komisyonun da yakın olduğunu umduğunu duyurdu.

30 büyükşehir belediye başkanının olduğu grupta atılan ilk mesajların ise "hayırlı olsun" olduğu iddia edildi.

Yavaş, raporda hızlı çıktı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Malatya, Kayseri ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlarından oluşacak komisyon için henüz bir tarih duyurmadı, fakat Oktay, komisyonda bulunacak başkanlara yaşadıkları sorunların yazılı olarak kendisine iletmelerini belirtti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Oktay'ın istediği bu raporu kendisine ilk ileten isim oldu.

Alınan bilgiye göre Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a genel sekreter ataması kararında İçişleri Bakanlığı'nın, borçlanma konusunda ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  izinlerine bağlı kalınmasını eleştirerek bu uygulamaların, Türkiye’nin de imzaladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın temel ilkelerine karşı çıktığını belirtti. Yavaş ayrıca, belediyelerin idari ve mali özerkliğini oluşturacak yasal düzenlemelerin de mümkün olan en kısa zamanda yapılması isteğinde bulundu.

Yorumlar (0)