Bakan Soylu seçimin şifresini açıkladı: Sandığa giden kazanır

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı programda yaptığı açıklamada “Bu seçimin şifresi şudur: Sandığa giden kazanır” ifadelerini kullandı.

SİYASET 25.05.2023, 13:04 25.05.2023, 18:02 Şeyda Gül
Bakan Soylu seçimin şifresini açıkladı: Sandığa giden kazanır

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kaçak göç ile en çok mücadele eden ve başarılı olan tek ülke olduğunu ifade eden bakan Soylu, 500 bin kişiyi ülkesine gönderdiklerini söyledi. İngiltere'nin Ruanda'ya birkaç bin insan göndermeye çalıştığını söyleyen Soylu, “Yüksek Mahkemeleri bunu engelleri yapamadılar. Almanya'da da aynı şekilde” dedi.

“Taliban öncesi ve sonrasında da 235 bin Pakistanlı da 50 bin 737 kişi sınır dışı edildi” diyen Soylu, köylerde ne kadar Afgan çoban var bunların hepsini bilgisine sahip olduğunu belirtti.

İkinci turdaki katılım yakalanabilecek mi?

İkinci haftaya girilen şu günlerde yüksek bir oy kullanma sadakati gördüğünü ifade eden Soylu, her iki tarafta da bunu gördüğünü dile getirdi. “Çok milim milim oynar” diyen bakan Soylu, yüzde yarım bir gitmeme oranının söz konusu olabileceğini vurguladı. Seçimin şifresini açıklayan Soylu, “Sandığa giden kazanır” dedi.

Suriye'nin kuzeyine ziyaret

2011 yılında itibaren bir Suriye iç savaşının olduğunu hatırlatan Soylu, “Bu savaşı biz çıkarmadık. Arap Baharı ile birlikte o karmaşıklıktan sonra oralar bir daha düzelemedi” ifadelerini kullandı.

500 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Soylu, bu 500 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye'nin kuzeyinin tamamen Türkiye'nin güvenlik kontrolünde olduğunu söyledi. “Cumhurbaşkanımız hatırlarsanız BM’de bir harita gösterdi” diyen Soylu, bunun bir insanlık dramı olduğunu ve bu insanlara ev yapanın, güvenli bölgeye yerleştirmenin yanı sıra eğitimi ve sağlığı beraber sağlayalım dediğini kaydetti. Hiçbir zaman sömürgeci bir devlet olmadıklarını vurgulayan Soylu, ABD'nin, İngiltere'nin ve hatta Belçika'nın yarım asır öncesine kadar sömürgecilik tarihinin olduğunu söyledi. Sudan'a gidip genç bir kızla karşılaştığını ifade eden Soylu, “Dedim ki burada ne yapıyorsun? Para alıyor musun? Hayır dedi. Bu bizim adanmışlığımız, bunu başka bir yerde göremezsiniz” ifadelerine yer verdi.

Katar'ın Kuzey Suriye yardımı

“Katar Emiri, Kuzey Suriye konusunda Cumhurbaşkanımıza ‘Ben size nasıl yardımcı olurum? Size yardımcı olmak istiyorum’ dedi” ifadelerini kullanan Soylu, bu olayın bundan bir yıl önce gerçekleştiğini belirti. Temsilci olarak dışişleri bakanını göndereceğini söylediklerini ifade eden Soylu, cumhurbaşkanının da kendisini seçtiğini ve gidip Kuzey Suriye'deki durumu anlattığını söyledi. Onlardan konut yapalım, organize sanayi siteleri yapalım, tarım alanları yapalım bir şeyler kuralım teklifi geldiğini belirten Soylu, 2-2,5 milyar dolarlık bir hayır fonlarının olduğunu söyledi.

Kuzey Suriye'de konutların temeli atıldı

Dün 5 bin konutun temelinin atıldığını vurgulayan bakan Soylu, toplamda 240 bin konut yapılacağının altını çizdi. Konutların hepsini Katar'ın yapacağını duyuran Soylu, 28 bin konutun temelinin de 2-3 ay içinde atılacağını vurguladı. Bakan Soylu, “55-60 metre karelik master plan çerçevesinde birçok dernek konut projelerine başladı” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenliği sağlanan bölgelerde son durum

İdlip'in 2018 ve 2019 yıllarında 2 büyük göç dalgası yaşandığını ifade eden Soylu, 2016 yılında da Halep göçünün olduğunu söyledi. Bu bölgenin Kuzey Halep olayı olarak değerlendirildiğinin altını çizen Soylu, Hama ve Humus göçlerinin olduğunu ve bu göçlerde 2 milyon insanın göç ettiğini ancak hiçbirinin Türkiye'ye gelmediğini vurguladı. Türkiye'nin güvenli bölgede bu insanları tuttuğunu dile getiren Soylu, Rakka da tek bir silah sıkılmadan teslim edildiğini belirtti. Katar'ın dünyada yaptığı en iyi işlerden birisini açıklayan Soylu, yardımı bir Kalkınma modeline dönüştürdüğünü söyledi. 2021'den itibaren göçlerin azalmaya başladığına dikkat çeken Soylu, azalmaya devam edeceğini çünkü sınır duvarının yapıldığını ve harekatlar gerçekleştirildiğini hatırlattı. Bahar Kalkanı Harekatı yapılmamış olsaydı 4 milyon kişinin Türkiye'ye geleceğini söyleyen Soylu, bu insanların önemli bir bölümünün yaşlı olduğunu belirtti. 107 bin briket ev yapıldığının altını çizen Soylu, bunları gören diğer insanların da kendi briket evlerini yaptığını ve Türkiye'deki vakıfların da bu konuda destek verdiğini açıkladı.

Türkevi’ne saldırı

Konuya ilişkin açıklama yapan Soylu, “Türkiye'den gitmiş biri, ben yakalanma haberini almış değilim” şeklinde yorumladı.

Türkiye'de bir Suriyelinin yaşayıp da kayıtlı olmamasının çok az bir ihtimalle olduğunu söyleyen Soylu, bunun sebebinin güvenlik olduğunu açıkladı. Reina saldırısının ardından Türkiye'de bir konsept değişikliğine gidildiğinin altını çizen Soylu, “Dedik ki kayıtsız kimse kalmayacak. Afganistan'dan Özbekistan'dan kaçak geldiyse report ettik” dedi.

Yorumlar (0)