Bakan Gül’den ‘yargı reformu’ açıklaması

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Yargı Reformu Stratejisi hakkında açıklamalarda bulunan Gül, "Yargı Reformu Stratejisi belgesi AK Parti'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Adalet Bakanlığının değil Türk milletinin, 82 milyonun belgesidir.” dedi.

SİYASET 31.05.2019, 13:42 21.04.2022, 23:38

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargı Reformu Stratejisi hakkında açıklamalarda bulundu ve "Denetime açık, şeffaf bir şekilde bu reformun uygulanması, hayata geçmesini takip edeceğiz.” dedi.

Tutuklulukta soruşturma ve kovuşturma dönemiyle ilgili bir azami süre olduğuna değinen Bakan Gül, “Diyelim 3 yıl dava açmadınız, 3 yıl tutuklu kalabiliyor. Böyle olmayacak. Birisi tutukluysa bir an önce mahkemenin önüne çıkması onun en doğal hakkıdır. Çok gecikmeden bunun kanunları çıkacak, idarenin gerektirdiği tüm tedbirler çok hızlı bir şekilde alınacak." dedi.

Gül, "İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkumiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz. Attığımız adımlar elbette AB'de, tüm dünyada objektif bakan herkesin kabul edeceği metinler. (AB üyeliği) sürecine de olumlu katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

YARGI REFORMU, 82 MİLYONUN BELGESİDİR”

"FETÖ'nün tahrip ettiği yargı, insanların yargıya güvenini ortadan kaldırdı." diyen Gül, şu şekilde konuştu:

"Yargıya güveni artırıcı düzenlemeler ve uygulamadaki eksiklikleri tespit edip bunları çözmek, bizim için en önemli husus. Atılacak adımlarla hem vatandaşın yargıya güvenini tesis hem de daha hızlı, makul sürede yargılamayı takip edeceğiz. Yargı Reformu Stratejisi belgesi AK Parti'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Adalet Bakanlığının değil Türk milletinin, 82 milyonun belgesidir." dedi.

"2019'dan itibaren artık vatandaşımızın davası 'Bugün git, 6 ay sonra gel' çerçevesinde olmayacak." diyen Gül, hakim ve savcılara coğrafi teminat konusunda şunları söyledi:

"Hakim bir karar verdi diye İstanbul'daysa alıp onu Kars'a gönderemeyeceksiniz. Hakim savcılarımız kararlarını verirken bir gün alıp filan adliyeye göndermeme hususunda teminat getiriyor."

“KELEPÇEYİ NİYE TAKIYORSUNUZ?

Kadri Gürsel'in kelepçeli görüntüsüne ilişkin Bakan Gül, "Kelepçeyi niye takıyorsunuz? Kendisi gelmiş... O görüntü gerçekten çok kabul edilebilir bir şey değil." dedi.

“AVUKATLIK İÇİN SINAVA GİRECEKLER”

Hukuk mesleklerine giriş sınavına ilişkin Gül, "Şu an okuyan öğrencilerimiz için öyle bir şey düşünmüyoruz. Yeni tercih edecekler, bitirince avukatlık mesleğini yapmak için artık bir sınava gireceğini bilecek." şeklinde konuştu.

ETEK BOYU AÇIKLAMASI

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir davada hakim ile avukat arasında yaşanan etek boyu tartışmasının ardından hakimin açığa alınması hakkında Adalet Bakanı Gül, "Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır." dedi.

“SERKAN GÖLGE MAHKUMİYETİNİ ÇEKMİŞTİR”

ABD vatandaşı Serkan Gölge'nin tahliyesi konusunda da Bakan Gül, şunları söyledi:

"Yargılama sonrasında, denetimli serbestlik anlamında, belli bir süre hak ettiği cezayı çektikten sonra yapılan bir tahliyedir. Tutuklulukta olan bir tahliye değil, infazı gerçekleşmiştir, mahkumiyetini çekmiştir. Evde hapis gibi, denetimli serbestlik gibi İnfaz Kanunu'na göre o süreyi tamamladıktan sonra olan bir gelişmedir."

Yorumlar (0)