Bakan Çavuşoğlu'ndan 'İsrail'le normalleşme' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada İsrail ile ilişkilere yönelik atılacak adımlara vurgu yaptı ve ‘Atılacak herhangi bir adım, normalleşme girişimi birtakım ülkelerin  sergilediği gibi Filistin davası pahasına olmaz. Filistin konusundaki pozisyonumuz oldukça net.’ sözlerini kullandı.

SİYASET 08.02.2022, 17:14 09.02.2022, 14:53
Bakan Çavuşoğlu'ndan 'İsrail'le normalleşme' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Filistin konusunda tavrımız net!”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un mart ayında Türkiye'ye yapmayı planladığı ziyarete temas eden Çavuşoğlu, belirlenecek olan özel temsilcilerin ziyaretin ayrıntılarını kesinleştireceğini kaydetti.

Herzog'un ziyareti ile ilgili prensip olarak mutabık kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, "İlişkiler normalleşecekse her iki tarafın adımlarıyla olur veya belli bir diyalog yolu açılacaksa ve iki taraf da isterse olur." açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, Tel Aviv ile Ankara arasındaki ilişkilerin tekrar normalleştirilmesi konusuna ilişkin, "İsrail ile ilişkilerimize yönelik herhangi bir normalleşme, herhangi bir adım bazı ülkelerde olduğu gibi Filistin davası pahasına olmaz. Filistin meselesindeki pozisyonumuz daima nettir. Biz, en başından beri en net ülkeyiz. Bunları zaten gördünüz, son 4-5 senede yaşananlarda da herkes gördü." açıklamasını yaptı.

Tel Aviv ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin İsrail-Filistin konusunda iki devletli çözüme yönelik Türkiye'nin rolünü daha da artırabileceğini belirten Çavuşoğlu, "İki devletli çözüm dahil olmak üzere pozisyonumuzdan ve temel prensiplerimizden vazgeçmeyiz.” sözlerini kullandı.

11-13 Mart’ta gerçekleştirilecek olan Antalya Diplomasi Forumu hakkında da konuşan Çavuşoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Meclis Başkan Yardımcısı ve Türkiye Temsilcisi Ruben Rubinyan'ı davet ettiklerini fakat Erivan’dan henüz bir teyit gelmediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının BAE ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14-15 Şubat tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik planladığı ziyaret ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın sağlığı iyi, sesi de iyi geliyor, devamlı olarak telefon görüşmeleri de oluyor. Ben de görüştüm, çok şükür sesi iyi fakat tabii negatife dönmesi gerekiyor, o da testlerin neticesine bağlı. Uzun zaman önceden planlanmış ve kararlaştırılmış bir ziyaret. 15 Şubat’ta EXPO’da Milli Gün olacak, o zamana kadar inşallah iyileşir.”

Çavuşoğlu, Rusya lideri Vladimir Putin’in Türkiye’ye yönelik ziyaretinin tarihinin ise henüz belli olmadığını aktardı.

Yorumlar (0)