ABD'ye S-400 tepkisi: “Türkiye sizin ne yaptığına karışıyor mu?”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD’nin Türkiye’nin aldığı S-400 sistemlerine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Bahçeli, Türkiye’nin ABD’nin ne yaptığına karışmadığını söyleyerek, ABD’nin bu yaptığının müttefiklik hukukuna uygun olmadığını da dile getirdi.

SİYASET 02.03.2021, 13:08 02.03.2021, 13:17
ABD'ye S-400 tepkisi: “Türkiye sizin ne yaptığına karışıyor mu?”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın gündeminde Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin satın alındığı sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin ülkemize yönelik tutumu vardı.

“S-400’e ilişkin Ankara kriterleri geçerli olmalı”

Milliyetçi Hareket Partisi lideri, Amerika Birleşik Devletleri’nin söz konusu hava savunma sistemlerine dair dayatmacı yaklaşımının müttefiklik hukukuna uygun olmadığını kaydetti.

S-400’lere ilişkin başkalarının formüllerinin değil Ankara’nın düşündüklerinin geçerli olması gerektiğini kaydeden Bahçeli konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Müttefiklik hukukuna uymuyor”

“Amerika Birleşik Devletleri’nin S-400’e ilişkin dayatmacı ve dostane olmayan yaklaşımları müttefiklik hukukuna uymuyor.

Türkiye, ABD beğenmediği için S-400’leri Rusya’ya geri mi yollasın? Eğer kendi milli çıkarlarımız ve güvenliğimizi nasıl sağlayacağımızın talimatını dış devletlerden alırsak bağımsızlıktan ve egemenlikten nasıl bahsederiz?

“Türkiye, ABD’nin ne yaptığına karışıyor mu?”

Türkiye, ABD’ye neyi alıp sattığına ilişkin müdahale ediyor mu? Bunu geçtik hadi PKK/YPG’ye silahlandırma yapma dediğimiz zaman kulak asıyorlar mı? Bizim görüşümüz çok açıktır. Alınan silahlar tehdit oluşursa muhakkak kullanılmalıdır. Eğer tehdit yoksa zaten silaha gerek yoktur.

Amerika ile diyaloğumuz S-400 çerçevesine bağlıysa o zaman ABD’nin terör örgütleriyle sınırlarımız boyunca neler yaptığını ve Doğu Akdeniz’de ne için karşımıza geçtiğini, Dedeağaç’ta neden silah yığarak üs kurduğunu sormak da bizim milli vazifemizdir.

“Silahları depolarda çürütmek için almadık”

Bize göre S-400’e dair başkalarının formülleri değil, Ankara’nın kriterleri geçerlidir. Kaldı ki o silahları da depolarda çürütmek için almadık.

Türkiye’ye S-400’e ilişkin parmak sallayan ABD’nin terör örgütlerinin işgal ettiği Suriye’nin kuzeyine Patriotları konuşlandırması akıl ve mantığın kabul etmeyeceği bir çarpıklıktır. ABD’nin yaptığı bu yanlıştan dönmesi ve halihazırda gergin olan ilişkileri yumuşatması en içten dileğimizdir.”

Yorumlar (0)