Bahçeli'den 'yeni parti' eleştirisi

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül'ün yeni parti kurma girişimlerine ilişkin, "Bir dönem başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış isimler kamuoyu hazırlamaya başlamıştır. Sosyal doku, siyasal bünye yeni bir parti kurulmasına kapalıdır. Bugün susma vakti değil diyenler, kulaklarına üflenen sufle neyse gerekeni yapmaya başlamıştır." eleştirisinde bulundu.

SİYASET 02.07.2019, 12:02 02.07.2019, 12:32
Bahçeli'den 'yeni parti' eleştirisi

İşte Bahçeli'nin açıklamalarından önemli satır başları:

Pensilvanyalı teröristler, devlete kast etmek için devreye girmiştir

"Türkiye 96 yıllık maziye sahiptir. 1923-1946 yılları arasında tek parti dönemi imparatorluk dönemi mirası ilk dönemdir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden tesis edilen siyaset, böylelikle Cumhuriyet döneminin ikinci evresi olan çok partili sisteme geçiş sağlanmıştır. Ancak yönetim sistemindeki aksaklık, kayma ve kopuşlar devlet çarkının paslanmasına neden olmuştur. Darbeler, kutuplaşmalar, ekonomik krizler, istikrarsızlıklar siyasi sorumluluk taşıyan bizleri yeni arayışa itmiştir.

Cumhuriyet'in kuruluşundan 93 yıl sonra Türkiye, FETÖ işgal teşebbüsüne direkt muhatap olmuştur. 251 vatan evladı şehit düşmüştür. Kaleyi içten yıkmak isteyen, iç savaş ortamı isteyen, demokrasiyi imhayı kurgulayan Pensilvanyalı teröristler, millete ve devlete kast etmek için devreye girmiştir. Tutsak almak istediler, direndik. İşgali denediler, analarından doğduklarına pişman ettik. Bağımsızlık onurumuzu ayağa düşürmeyiz. Bu şartlar altında milli birlik ve bekamız yaygın bir musibete ve tehdide maruz kalmıştır."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, siyasi istikrarın teminatıdır

MHP lideri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, şunları söyledi:

"Parlamenter sistemle daha fazla mesafe alamayacağımız 15 Temmuz'da belli olmuştu. Devletin etkin ve verimli çalışması lazımdı. 3 erk arasındaki demokratik ayrımın belirginleşmesi büyük zorunluluktu. İç ve dış sorunlarımız tırmanıyordu. Devlet yönetimindeki fiili düğümün çözülmesi gerekiyordu. Sonuç itibariyle Türk milleti 16 Nisan 2017 halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne 'Evet' demiştir. Türkiye Cumhuriyeti 9 Temmuz 2018'de üçüncü evreye geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi keyfi olarak kurulmadı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin devamıdır. Siyasi istikrarın teminatıdır. Yeni sistemle barajın yüzde 50 + 1'e çıkması müstesna biz uzlaşmayı sağlamıştır."

Değişen rejim değildir

"Türkiye, aradığı parlak yönetim sistemini bulmuş ve benimsemiştir. Değişen rejim değildir. Sistem değişikliğini 'rejim elden gitti' diyerek karalamaya niyetlenen bozgunculardır. Kuşkusuz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilke ve esaslarıyla oturması, güçlenmesi zaman alacaktır. Dünya üzerinde hiçbir hükümet sistemi kısa sürede fayda ve sonuçları verememiştir. Bu da son derece normaldir. Beklenen ve ölçümü yapılan bir durumdur. Geçiş sürecinde uyum sorunlarının aşılması kaçınılmazdır. Sistem tartışmasını yeni baştan açmanın ne ülkeye, ne millete, ne demokrasiye hiçbir yararı olmayacaktır. Yarım aydınlar, malum köşe yazarları yeni sistemi hedef tahtası haline getirmiştir. Bunlar ne istiyorlar, neyi amaçlıyorlar? Koalisyon dönemine geri mi dönülsün? Bu şaşkın ve şuursuzlar nereye ulaşmayı düşünüyorlar. Karar alma mekanizmalarının çökmesini mi arzuluyorlar?"

Sistemi tahrip etme düşüncesi, düşmanlara el sallamaktır

Görüşümüz bellidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gelişmesi ve güçlenmesi için atılacak adımların yanındayız. Sistemin birinci yılı dolmadan tahrip etme düşüncesi, Türkiye düşmanlarına el sallamaktır. AKP'li bazı yöneticilerinin eğer varsa aksayan yönlerini değerlendirmeleri doğaldır. Ama bunları medya önünde dile getirmeleri yanlıştır. MHP'nin buna rızası ve onayı yoktu. Tarafımız bellidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yaşaması için bizden fedakarlık isteniyorsa yapacağız. Sözümüzden caymayacağız. Biz ağzımızla konuşur, beynimizle düşünür, sevgimizle kucaklar, yüreğimizle inanırız."

Türkiye, eskiye dönmeyecektir

"Sistem tartışmaları bitmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini yozlaştırma çalışmaları ülkemize ihanettir. 23 Haziran'a dayanarak restorasyon başladı demek art niyetliliktir. 31 Mart ve 23 Haziran'da mahalli idareler belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türk milletinin kararıdır. Milletimiz kati sözünü söylemiştir, bu söz yere düşmeyecek, Türkiye eskiye dönmeyecektir."

Siyasal bünye yeni bir parti kurulmasına kapalıdır

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül'ün yeni parti kurma girişimlerini şu sözlerle eleştirdi:

"Çevremiz kaynamaktadır, ülkemizin mücavir bölgeleri karmakarışıktır. Milli birlik duygumuzun diri olması önem arz etmektedir. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden hemen sonra siyaset borsası hareketlenmiştir. Bir dönem başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış isimler kamuoyu hazırlamaya başlamıştır. İktidar partisinin göbeğinde yer alan isimler bir çelişki yaratmaktadır. Zamanla itibariyle manidardır. Bugüne kadar susma orucu tutmuş gibi sızlanan siyasetçinin ülkemizin başına ne çoraplar ördüğü malumdur. 

Yeni bir halden bahseden eski başbakanın sistem eleştirileri trajikomiktir. Stratejik derinlikte boğulmanın atmosferini hazırlayanların ortaya çıkmaları yeni bir hale, yeni bir partiyle ortaya çıkması vardır. Sosyal doku, siyasal bünye yeni bir parti kurulmasına kapalıdır. Bugün susma vakti değil diyenler, kulaklarına üflenen sufle neyse gerekeni yapmaya başlamıştır. Bir insanda vefanın olması için önce vicdan ve yürek olmalıdır. Yeni parti kurmak isteyenler buyursun kursunlar. Adeta sütten çıkmış ak kaşık gibi konuşanlara tavsiyem geçmişlerine bakmaları, biraz izanları varsa özeleştiri yapmalarıdır."

Erken seçim yok

"Bugün beka sorunu düne göre daha ağırdır. Bizim alnımız aktır. MHP 2023 hedeflerine kilitlenmiştir. MHP, lider ülke Türkiye amaçlarına mükelleftir. Seçimsiz 4 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kökleşmesi konusunda ne gerekiyorsa yapılacaktır. Erken seçim yoktur, seçim sayfası 2023'e kadar kapalıdır. Türkiye zorlu etapları aşacaktır."

Yorumlar (0)