Babacan, yabancı basına konuştu: Üçüncü aşamada adayı açıklayacağız

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Davos Zirvesi'nde İspanya'nın El Pais gazetesine röportaj verdi. Seçim sürecine ve altılı masa olarak planlarına dair konuşan Babacan, NATO'ya da seslendi. İşte "NATO müttefiklerimiz, güvenlik endişelerimizi anlamalı." diyen Babacan'ın açıklamaları...

SİYASET 25.01.2023, 11:43 Hakan Öksüz
Babacan, yabancı basına konuştu: Üçüncü aşamada adayı açıklayacağız

İspanyol basınına konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, önemli mesajlar verdi. Dünya Ekonomik Forumu'na davet edilen Babacan, Davos Zirvesi'nde gazeteci Andrea Rizzi'nin sorularına cevap verdi. Kendisini ve beraberindekileri, "demokrasi için mücadele eden vatanseverler" olarak tanımlayan Babacan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçime değindi.

"Demokrasiyi korumak için bu seçimi kazanmalıyız"

Türkiye'deki demokrasiyi korumak açısında bu seçimlerin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Babacan, "Muhalif partiler olarak seçim hazırlıklarımız sürüyor. Sadece muhalefet için değil, basın ve sivil toplum kuruluşları için de zorlu şartlar mevcut. Demokrasiyi korumak isteyen herkes için bu seçimin büyük önemi var. Türkiye'nin demokrasi geleneği çok güçlü, gençler de bunun bilincinde. Seçimlerin değişime neden olacağına inanıyoruz." dedi.

"Yetki tamamen cumhurbaşkanında olmamalı"

Altılı masanın seçim takviminin şeffaf olduğunu kaydeden Ali Babacan, "Parlamenter sisteme dönüş ile ilgili anayasa reformu paketini kasım ayında sunduk. Şu an ikinci aşama olan hukuk üzerinde çalışma yürütüyoruz. Ülke yönetiminin nasıl olacağını belirlemek ve ortak hükümet programı üzerinde anlaşmak önemli. Bu kapsamda eğitim, sağlık, ekonomi ve dış politika gibi alanlarla ilgili yapılacakları çalışıyoruz. Bütün yetkiler cumhurbaşanında toplanmış durumda. Bu yetkiyi, cumhurbaşkanını destekleyen partilere dağıtmak istiyoruz. Bu çerçeveyi kesin olarak belirlemezsek seçim sonrasına dair kafa karışıklığı olur. Üçüncü aşamada ise cumhurbaşkanı adayını açıklamak var." değerlendirmesinde bulundu. 

HDP'nin kapatma davası

Seçimlerde ciddi bir farkla galip gelmek istediklerini vurgulayan DEVA Partisi lideri, "Ülkemizde yeteri düzeyde bir seçim güvenliği sistemi var. Sonuçları etkilemek çok zor. Ciddi bir fark atarak şüpheleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Anayasa Mahkemesi, HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına el koydu. Mahkeme başkanı ise bu kararın aleyhinde oy kullandı. Buna ne denebilir ki?" ifadelerini kullandı.

"NATO müttefiklerimiz, güvenlik endişelerimizi anlamalı"

Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişelerinin NATO müttefikleri tarafından ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Ali Babacan, "Altı muhalefet partisinin liderleri olarak NATO ve AB yanlısıyız. AB'ye üyelik sürecinin devam etmesini istiyoruz. Hükümetin, İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci hakkında bildiği şeyleri biz bilemiyoruz. Dolayısıyla müzakerelerin detayları hakkında bir bilgimiz yok. Bazı haklı güvenlik endişelerimiz var. NATO'daki müttefiklerimizin bunu bilmesi gerekiyor. Öte yandan terör örgütü PKK ile mücadelenin devam edeceğini söylüyoruz. Bu konu da önemli." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)